cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Coloubox/Free, arkivfoto

Lokal nyt

Irritation fra vejene flytter over på stierne

Coronanedlukningen fik flere danskere til at søge mere ud i naturen. Det medfører - også lokalt - af og til situationer, hvor der opstår irritation eller vrede.
06. juni 2021 kl. 06:10 Af Jakob Poulsen

Coronapandemien og den deraf følgende nedlukning af store dele af samfundet sidste forår lokkede flere danskere ud i naturen, og det har nogle steder øget trængslen på stierne og skabt situationer, der minder om det, vi kender som vejvrede i trafikken.

Det fremgår af en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for GF Fonden i slutningen af marts i år.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget blandt 1.002 danskere over 18 år, fortæller 47 procent af de adspurgte på landsplan, at de går mere, end de gjorde, før coronaen ramte landet. Og 57 procent siger, at de oplever flere mennesker på stierne end tidligere.

Men den øgede trafik skaber indimellem også situationer, der afføder irritation eller ligefrem vrede.

Undersøgelsen er på visse punkter også opdelt lokalt, og her fortæller 43 procent af de adspurgte fra Lolland, Falster og Møn, at de har oplevet forvirrende eller potentielt farlige situationer på skovstierne, fordi folk går, løber og cykler vilkårligt i både højre og venstre side.

Annonce

Mere end hver fjerde har ligefrem oplevet situationer med egentlig vej- eller sti-vrede.

Således angiver 29 procent, at de jævnligt oplever situationer, hvor andre bliver vrede, mens 27 procent fortæller, at de selv jævnligt bliver vrede eller irriterede over situationer, hvor gående, løbere eller cyklister skal vige for hinanden.

På landsplan er tallene endnu højere. Her angiver 37 procent, at de selv er blevet vrede eller irriterede over en situation i mødet med andre, mens 35 procent har oplevet, at andre blev vrede eller irriterede.
35 procent af adspurgte har oplevet, at en anden trafikant bevidst ikke vil vige.

Vandreren og forfatteren Gitte Holtze, der blandt andet har skrevet flere bøger om vandring, har også lagt mærke til, at det er blevet mere populært at tage en tur i skoven eller ud på naturstierne.

Hun er ikke overrasket over undersøgelsens resultater.
- Jeg har selv oplevet situationer, hvor jeg bliver irriteret over, at folk ikke viser hensyn til hinanden. Så det overrasker mig ikke, at folk af og til ryster på hovedet ad hinanden.

Annonce

- Men jeg synes, det er tankevækkende, at så mange oplever, at folk ikke viger for hinanden og giver plads. Det er jo ikke bare irritation, men en form for aggressiv optrapning, der skaber en potentielt farlig situation, siger hun i en pressemeddelelse fra GF Fonden.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der ikke regler for, hvilken side man skal gå i, når man færdes på en natursti. Men det anbefales, at man går i venstre side, så man har front mod en eventuel cyklist.

Undersøgelsen viser også, at næsten 80 procent af de adspurgte på Lolland, Falster og Møn går tur mindst én gang om ugen. Næsten halvdelen går tur oftere, end de gjorde før coronaen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE