cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: Free/Colourbox

Lokal nyt

It-sikkerheden sejler hos praktiserende læger

En større kampagne sættes nu i gang rettet mod de praktiserende læger
14. februar 2018 kl. 10:09

Annonce

It-sikkerheden hos de praktiserende læger og deres it-leverandører lader meget tilbage at ønske.

Det viser en ny analyse, som konsulentfirmaet Ezenta har foretaget på opdrag fra Sundheds- og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), skriver Information.

Den mangelfulde sikkerhed giver øget risiko for, at et cyberangreb kan lamme lægernes systemer. Og for at hackere kan få adgang til stærkt følsomme sundhedsoplysninger.

- Der er et manglende fokus på it-sikkerheden i lægehusene. Det er uheldigt, fordi lægehusene har adgang til patientdata, siger Thomas Wong, der er sikkerhedskonsulent ved Ezenta og medforfatter til analysen til Information.

- Når man har været til behandling, vil man gerne have sikkerhed for, at oplysningerne forbliver private.

- Der er forskel på en privatperson med sjuskede passwords og så en læge, der opbevarer sensitive personhenførbare data. Prøv at spørge dig selv: Ville du vælge at have passwordet 12345 til din bank? Hvis ikke, er det nok også en dårlig idé, at din læge kan have valgt det, siger han.

Analysen peger også på, at software på lægernes computere ikke bliver opdateret systematisk. Det kan gøre det muligt for hackere at trænge ind via sikkerhedshuller, der er offentligt kendte, og som softwareudvikleren for længst har lukket i en ny version. Desuden har »et antal« læger fravalgt en backup-løsning fra it-leverandørerne.

Analysen er gennemført i efteråret 2017. Konsulenterne har besøgt samtlige otte it-leverandører i almen praksis og gennemført fire besøg hos praktiserende læger.

Næstformand i PLO, Niels Ulrich Holm, erkender problemet:
- Folk tænker, at de har styr på det det. Men når man tester sikkerheden, så har de det ikke.

Derfor sætter PLO nu en større kampagne i gang rettet mod medlemmerne:

- Vi vil godt have, at alle bliver bevidst om, at det faktisk er deres ansvar, og at de løber en betydelig risiko. Ikke alene kan de komme i fedtefadet, hvis de ikke omgås patientdata tilfredsstillende, men de kan også få en ordentlig bøde.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

Annonce