cookie-og-privatlivspolitik
Edith Nybo Jacobsen blev født i 1922 og voksede op på Volshave Andelsmejeri ved Søllested, hvor hendes far var mejeribestyrer. Efter tiden på "Jutlandia" flyttede hun med sin mand til Ærø. Hun døde i 2001.
Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"

Lokal nyt

Jutlandia-bog om lokal sygeplejerske solgt til filmatisering

Beretningen om Edith Nybo Jacobsen og de øvrige "Jutlandia"-sygeplejersker har udsigt til at blive filmatiseret.
09. maj 2021 kl. 21:04 Af Lars Hovgaard

SØLLESTED Historien om sygeplejersken Edith Nybo Jacobsen fra Søllested, der gjorde tjeneste på hospitalsskibet "Jutlandia" under koreakrigen, har nu udsigt til at blive filmatiseret.

Som omtalt i Folketidende for nylig så er Edith Nybo Jacobsens dagbog om tiden på "Jutlandia" i 1953 et af elementerne i den nyligt udkomne bog "Jutlandia - Krig, kald og kærlighed" af forfatteren Helle Juhl. Bogen beretter om de danske sygeplejersker, der ydede humanitær bistand under korea-krigen på hospitalsskibet "Jutlandia" fra 1951-53.

Her gjorde sygeplejerskerne en kolossal forskel for tusindvis af krigsofre, men deres rolle i krigen og på skibet er ikke tidligere blevet beskrevet.

Det retter bogen op på og giver læseren et unik indblik i livet ombord på det flydende hospital, både hvad angår krigens rædsler og kaldet til sygeplejegerningen.

Nu har Helle Juhl indgået en options- og filmatiseringsaftale med producer Caroline Blanco og skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann.

Annonce

Caroline Blanco har senest produceret den prisvindende spillefilm "Dronningen" af May el-Toukhy, samt TV2's anmelderroste tv-serie "Efterforskningen" skrevet og instrueret af Tobias Lindholm.


De glemte heltinder

Helene Reingaard Neumann har blandt andet spillet med i Thomas Vinterbergs Oscar- og Baftavindende film "Druk" og tidligere i filmene "Kollektivet" og "Submarino".

- Jutlandia er historien om unge danske kvinder, der gik forrest, gjorde oprør i en mandsdomineret virkelighed og ændrede nødhjælpen for civile i verdens krigszoner for altid. Det er de glemte heltinders historie. Helle Juhls bog fortæller den autentiske beretning om Jutlandia-besætningens oplevelser, relationer og indsats i Korea, og det er vigtigt for os, at beretningen har greb i virkeligheden.

- Det er en stærk og rørende fortælling vi glæder os til at bringe til live. Både som et minde fra en svunden tid, men i lige så høj grad som et bevis på hvilken afgørende forskel stædighed og næstekærlighed kan gøre i verden. Dengang som nu, siger Helene Reingaard Neumann og Caroline Blanco i en pressemeddelelse.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at så professionelle filmskabere kan se filmmuligheder i min bog, og ser frem til at samarbejde med dem. Det havde jeg aldrig drømt om! Desuden glæder det mig, at de pårørende til bogens to dagbogsskribenter også ser frem til engang at se de gæve Jutlandia-sygeplejerskers historie udfoldet på film. Det betyder meget for mig, idet de har en stor andel i bogen, siger Helle Juhl.

Annonce

To forskellige dagbøger

Sideløbende med uddragene fra Edith Nybo Jacobsens dagbog er der i den nye bog om "Jutlandia" også uddrag fra operationssygeplejerske Gyde Kjestine Rudbecks dagbog.

Læs også artiklen: "Sygeplejersken fra Søllested drog med "Jutlandia" til en fjern krig"

Det er selskaberne Outline Film ApS og Show me the money ApS, der har købt filmatiseringsrettighederne til Helles Juhls bog.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE