cookie-og-privatlivspolitik
Og det store øjeblik ...

11

Billeder

Og det store øjeblik ...
Foto: Ingrid Riis

Lokal nyt

Kirkebænke og runesten indviet på blæsende søndag

Der var stort fremmøde i Tirsted Kirke søndag formiddag, hvor der var flere festlige markeringer.
17. februar 2020 kl. 12:02 Af Lars Hovgaard

Annonce

TIRSTED - I sidder faktisk lige nu oven på en mindre formue ...

Flere gange i sin prædiken og efterfølgende satte sognepræst Jesper Bacher i går fokus på de nyrenoverede bænke i Tirsted Kirke og den store indsats, der fra mange sider lå bag - og alle bænkene var stort set besat til søndagens højmesse, der blev indledt på mere traditionel vis.

Men efter højmessen var det for alvor tid til taler og markering af, at kirken nu ikke blot har fået sine bænke tilbage i renoveret stand, hvor de nænsomt er sat i stand med en helt særlig teknik - også gulvet er blevet slebet og lakeret, og et helt nyt varmesystem er monteret og taget i brug.

- Bænkene er lidt over 100 år gamle - og de stod foran en større renovering. Nationalmuseet rådgav os om, at det skulle ske på denne måde med en teknik, der hedder "ådring" - og resultatet taler jo for sig selv. Det er virkelig flot. Halvdelen af bænkene fik vi tilbage før jul, men det er den første gudstjeneste med alle bænkene i brug, fortæller Tove Niclasen fra Tirsted Menighedsråd.

Hun holdt også tale og takkede blandt andre de mange organisationer, fonde og kommunen, som med økonomiske bidrag har med været med til at gøre den meget kostbare renovering mulig - ligeså var der stor tak til alle de mange personer, som har ydet en stor indsats i hele processen.

Og uden for kirken var der også en festlig indvielse af en kopi af Danmarks næststørste runesten, Tirstedstenen.


Rejst til minde om Frede

Tilbage i kirken, i læ for blæsten, berettede Tove Niclasen om Tirstedstenens omskiftelige tilværelse. Rejst i tidernes morgen som minde for den lokale viking Frede, der faldt under et togt til Sverige. Senere indbygget i kirkegårdsmuren ved Tirsted. I 1800-tallet fragtet til København, hvor den nu står på Nationalmuseet.

Trods en ihærdig indsats fra lokale ildsjæle i forbindelse med Rødbys 750-årsjubilæum ville Nationalmuseet ikke sende den originale runesten retur til Lolland - derfor er det nu en kopi på omkring tre tons, som står ved indgangen til kirkegården.

Også Tine Vinther Clausen (V), formand for fritids- og kulturudvalget i Lolland Kommune, og domprovst Anne Birgitte Reiter indtog i går i talerækken kirkegulvet og takkede blandt andet lokalsamfundet og menighedsrådet for den store indsats med både at renovere kirkebænke samt sikre en kopi af Tirstedstenen.

Og inden der blev åbnet for servering i kirkeskibet, blev der i hele kirken sunget med på den nyskrevne "Tirstedstenens sang" af Jesper Bacher, kirkesanger Jan Elvstrøm Mersebak og Tove Niclasen - og på den velkendte melodi af John Mogensens klassiker "Så længe jeg lever":

"Så længe vort Lolland står

så længe at tiden går

så længe vil vi huske dig

For du er en runesten,

Værdig, stor - så flot og fin

derfor må vi gå en anden vej".

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce