Annonce
Lokal nyt

Kirkegården i Toronto er et åndehul i den pulserende storby

Den danske kirke i Toronto har en kirkegård, der mest minder om en dansk skovkirkegård. Her bliver danskerne bisat fra et lille kapel, og urnen sættes ind i en mur, hvorpå der er en mindeplade med navn på. Foto: Simon Kangas

Undervejs på biskop Marianne Gaardens rejse til de danske kirker i Canada besøgte hun den danske kirke i Toronto, der er Canadas største by. Her oplevede hun, at selv om der er mange kilometer mellem Canada og Danmark, er ligheden stor på visse områder.

Første stop på visitatsrejsen var i Toronto, hvor den danske menighed har egen dansk kirke, præstegård og begravelsespark uden for byen.

I 1957 købte nogle fremsynede danskere en stor grund i udkanten af byen og opførte en dansk luthersk kirke sammen med en præstegård.

Byen er i mellemtiden vokset, så kirken i dag ligger inde i selve Toronto. Det var dengang en dansktalende menighed med lidt engelsk iblandet. I dag er det en engelsktalende menighed med lidt dansk iblandet.

De fleste efterkommere af danskerne taler nu engelsk eller har giftet sig med en canadier, der ikke taler dansk. Så der tales primært engelsk, og kun i mindre omfang dansk med udtryk og tonefald, som blev talt i Danmark i 1950 og 60'erne.

De mange indvandrere var dengang unge familier, der i den danske kirke fandt et sted, hvor de følte sig hjemme og kunne fortsætte det kirkeliv, de kendte hjemme fra Danmark. Danskerne blev imidlertid hurtigt integreret. Lærte nemt at tale engelsk og blev dansk-canadiere.

Et blik på billederne af konfirmanderne igennem kirkens historie taler sit tydelige sprog. I 1964 var der 28 konfirmander. I 2007 var der 5 og i 2021 kun 3.

Toronto er i dag en pulserende storby, Canadas største med mere end seks millioner indbyggere - flere end hele Danmarks befolkning tilsammen. Der er et evigt mylder af mennesker fra alverdens nationer.

Ifølge FN er det verdens mest etnisk sammensatte by, hvor der tales mere end 100 forskellige sprog, og hvor over halvdelen af indbyggerne er født uden for Canada.

De lever i en by med høje skyskrabere, der skygger, så solen sjældent når gadeplanet, der er en konstant trafikstrøm langs veje og gader, og på den ottesporede motorvej ind og ud ad byen skal man altid regne med at sidde fast i en kø.

Ofte fortæller rejseberetninger lige så meget om den, der beskriver noget, som selve det, der beskrives. Og indrømmet - jeg bliver meget hurtigt mættet af storbyens evige puls, støj og forurening og kommer hurtigt til at savne den friske luft samt naturens fred og ro.

Derfor var et besøg på den danske kirkegård, Sunset Mindepark i et fredfyldt skovområde uden for Toronto, en ren lise.

Området minder mere om en kæmpestor skovkirkegård end en kirkegård med stier af perlesten, som vi kender fra kirkegårde i Danmark. Her i denne smukke oase, hvor der er masser af frisk luft, fuglesang, blomster og store træer, bliver danskerne bisat fra et lille kapel, og urnen sættes ind i mur, hvorpå der er en mindeplade med navn på. I Canada bliver man sjældent begravet. Man bliver kremeret, og først derefter holdes bisættelsen med jordpåkastelse på urnen. Så er der tid til at samle familien, der ofte kommer langvejs fra.

I Sunset Mindepark blev vi modtaget af Lis og Søren med kaffe og kage. De kom begge til Canada i slutningen af 1950'erne, og selv om de nu er i 80'erne, er det fortsat dem, der frivilligt holder kirkegården og passer stedet med stor veneration. De er begge tæt knyttet til kirken, mens deres børn ikke er.

De er vokset op i Canada og har ikke den samme relation til det danske kirkeliv som forældrene. Derved ligner Lis og Sørens børn mange andre anden- og tredjegenerationsindvandrere fra Danmark. Livsstilen og mentaliteten er i dag ganske anderledes end i 1950'erne.

Folk arbejder mere og har mange andre interesser. Kirkeårets store festdage kan dog stadigvæk trække fulde huse, som til fastelavn og påske og ikke mindst til jul.

Blandt andet for at få bedre plads til den årlige julebasar, der bidrager godt til kirkens økonomi, arbejder kirkerådet i Toronto på at skabe et mere fleksibelt kirkerum.

Bænkerækkerne er derfor solgt, og i stedet er Arne Jakobsens Syver-stole bestilt sammen med nye PH-lamper til kirken, fordi det giver nye muligheder for at anvende kirkerummet til andre aktiviteter.

Det er ganske som hos mange menighedsråd i Danmark, der også gerne vil fjerne bænkene fra kirkerummet i denne tid.

I Danmark fortæller Nationalmuseet, at det er ønske nummer ét blandt landets menighedsråd.

Mange ønsker at fjerne kirkebænkene og erstatte dem med stole, der kan flyttes, så kirkerummet kan anvendes på andre måder end søndagens højmesse.

Kirkerne i Canada finansierer selv alle aktiviteter, inklusive præsternes lønninger, vedligeholdelse af præstegårde, kirkerum, sognegårde og som i Toronto også kirkegården.

I gennemsnit koster det en million kroner om året at drive en dansk kirke i Canada. Selv om kirkerne tjener gode penge på julebasaren og på sociale arrangementer, hvor der sælges smørrebrød og anden dansk mad, så "kan vi ikke spise os ud af det", som en dame i menighedsrådet sagde.

Der skal også samles penge ind via donationer, arv og kontingenter.

Det er en evig kamp for kirkerådene at få samlet den årlige million, ikke mindst fordi mange danskere er vant til, at kirken altid er der for dem, når de har brug for den - uden man skal bekymre sig om finansieringen.

Hos menighedsrådet i Toronto har man et ønske om at skabe et mere fleksibelt kirkerum. Bænkene skal derfor skiftes ud med Arne Jacobsens Syver-stole, så rummet lettere kan benyttes til andre aktiviteter end højmessen - ligesom man ser det flere og flere steder i Danmark. Foto: Simon Kangas
Biskop Marianne Gaarden og udlandspræst Simon Kangas i den danske kirke i Toronto. Foto: Simon Kangas
Søren og Lis (til venstre) kom begge til Canada i slutningen af 1950'erne. Selv om de nu er i 80'erne, er det fortsat dem, der frivilligt holder kirkegården. Til højre ses Michael Schelde og biskop Marianne Gaarden. Foto: Simon Kangas
  • Den danske kirke i Toronto har en kirkegård, der mest minder om en dansk skovkirkegård. Her bliver danskerne bisat fra et lille kapel, og urnen sættes ind i en mur, hvorpå der er en mindeplade med navn på. Foto: Simon Kangas
  • Hos menighedsrådet i Toronto har man et ønske om at skabe et mere fleksibelt kirkerum. Bænkene skal derfor skiftes ud med Arne Jacobsens Syver-stole, så rummet lettere kan benyttes til andre aktiviteter end højmessen - ligesom man ser det flere og flere steder i Danmark. Foto: Simon Kangas
  • Biskop Marianne Gaarden og udlandspræst Simon Kangas i den danske kirke i Toronto. Foto: Simon Kangas
  • Søren og Lis (til venstre) kom begge til Canada i slutningen af 1950'erne. Selv om de nu er i 80'erne, er det fortsat dem, der frivilligt holder kirkegården. Til højre ses Michael Schelde og biskop Marianne Gaarden. Foto: Simon Kangas
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken