cookie-og-privatlivspolitik
På fabrikken i Nakskov har der været stor aktivitet op til denne kampagnes start.

2

Billeder

På fabrikken i Nakskov har der været stor aktivitet op til denne kampagnes start.
Foto: Claus Hansen

Lokal nyt

Klar til at tage imod sukkerroer

Fabrikkerne er blevet renoveret og ombygget. Årets kampagne er klar til start.
26. september 2021 kl. 18:30 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER Fra på mandag er der atter åbent for levering af sukkerroer - og tirsdag går produktionen i gang.

På fabrikken i Nykøbing starter forarbejdningen af økologiske sukkerroer mandag. Det er ikke en stor del af de danske sukkerroer, som dyrkes økologisk, og de samles alle på fabrikken i Nykøbing, hvor den økologiske del tager nogle dage, inden de konventionelle sukkerroer kører ind i produktion.

Siden sidste sæsons roekampagne sluttede, har fabrikken i Nykøbing haft fokus på at få lavet en af kedlerne, som revnede under sidste kampagne. Det er en større opgave at lave en kedel, da den er muret inde på grund af de høje temperaturer, og fordi der løber syv kilometer rør rundt i kedlen. Men den er nu lavet, testet og muret inde igen, så den er klar, lyder det fra fabrikken.

Kalkovnen på fabrikken i Nykøbing har fået sat en ny top på, og gennem kampagnen vil siderne også gennemgå en renovering.

- Alt er testet, og vi forventer at starte op som planlagt tirsdag, siger fabrikschef for sukkerfabrikken i Nykøbing, Jesper Jeppesen.

Annonce

- Trods et koldt forår, så har resten af dyrkningstiden været fin for roernes vækst, og forventningen i år er, at vi lander på en produktion over middel, mener fabrikschefen.

På fabrikken i Nakskov har der været stor aktivitet op til denne kampagnes start.

- To af fabrikkens tre kedler er blevet ombygget, så de kan køre på let-olie, og samtidig er de forberedt til at kunne omstilles til at kunne drives med gas, når de to sukkerfabrikker efter planen i 2024 bliver koblet på den kommende gasledning til Lolland-Falster, siger fabrikschef i Nakskov, Allan Borreskov.

- Vi har testet alle ombygninger, men er naturligvis spændte, når fabrikken i den kommende tid skal køre med fuld kapacitet. Den ene af vores kedler er stadig kulfyret, men den vil blive helt udfaset i december, hvor den miljømæssige dispensation udløber, siger fabrikschefen.

Foruden ombygningen af kedlerne har man også på sukkerfabrikken i Nakskov, siden kampagnen sluttede i januar, måttet renovere en sukkersnegl, som brød sammen i sidste kampagne. Den er nu blevet repareret og forstærket, så den også kan holde de næste mange år.

Annonce

En af de i bybilledet mere synlige ændringer på fabrikken i Nakskov siden sidste kampagne er, at man de sidste par måneder har påbegyndt isolering af sukkersiloerne fra den udvendige side.

- Vi mangler at isolere silo fire. Det arbejde venter vi med, til vejret igen bliver mere venligt til foråret, siger Allan Borreskov.

En gammel melassetank ved siden af sukkersiloerne planlægges også at blive fjernet til foråret.

I de 120 døgn, som dette års roekampagne forventes at vare indtil slutningen af januar, vil der hver dag blive oparbejdet cirka 24.000 tons sukkerroer på de lokale fabrikker.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE