cookie-og-privatlivspolitik
TV2 viser i en dokumentar udsendelse onsdag, at flere børn, hvis forældre har tilknytning til det tidligere Faderhus og Bandholm Hotel er blevet flyttet ud af landet
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Kommune reagerer på dokumentarudsendelse

Lolland Kommune kendte til at børn med tilknytning til Faderhuset flyttede ud af landet.
09. januar 2019 kl. 16:21 Af Margit Olsen

Annonce
FAKTA
Nedenfor følger en kort oversigt over Lolland Kommunes behandling af børnesagerne i henholdsvis 2016 og i 2018 (hvor sagsbehandlingen er fundet sted efter optagelsen af udsendelsen)


Forløb - 2016
Lolland Kommune modtog underretning vedrørende et antal børn. Underretningen blev socialfagligt vurdereret, og Lolland Kommune fandt ikke, at der forelå oplysninger, der gav anledning til yderligere handlinger. Lolland Kommune kunne konstatere, at en række børn var udvandret med én eller begge forældre, men der forelå ikke oplysninger, der gav anledning til underretning af myndigheder i nye opholdslande – en vurdering, der blev foretaget i samråd med politiet.
Lolland Kommune har i forløbet haft et tæt samarbejde med relevante myndigheder, og det kan konstateres, at Ankestyrelsen, VISO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation), Socialstyrelsen og Politiet grundlæggende vurderer sagen på samme måde.


Forløb - 2018
7. juni: Lolland Kommune modtager underretninger vedrørende en række børn, hvor der er udtrykt bekymring for børnenes trivsel og udvikling.
Lolland Kommune tager samme dag kontakt til politiet med henblik på vurdering af underretningsmateriale. Endvidere kontaktes VISO med henblik på faglig sparring.
8. juni: Aftalt med VISO, at de bistår Lolland Kommune med vurdering af underretningernes indhold.
Dialog med Ankestyrelsen, der oplyser at den på baggrund af henvendelsen fra Børns Vilkår behandler underretningerne i Ankestyrelsen.
15. juni: Orientering fra politiet om, at politiet ikke mener, der er tale om en strafbar handling ud fra det materiale, de har gennemgået.
18. juni: Ankestyrelsen oplyser over for Lolland Kommune, at den vil bede Lolland Kommune om en redegørelse i hver enkelt sag.
20. juni til primo september: Hver enkelt sag behandles i Lolland Kommune. Udtalelser indhentes, der gennemføres samtaler med børn og voksne. To VISO-specialister inddrages i forhold til vurdering af underretningsmateriale.


Ankestyrelsen behandler sagerne sideløbende med Lolland Kommune.
Der er overensstemmelse mellem Lolland Kommunes vurdering/intervention og Ankestyrelsens vurdering og handling.
Kilde: Lolland Kommune

TV2 viser onsdag aften dokumentarudsendelsen ”Guds bedste børn”, som blandt andet omhandler personkredsen omkring det tidligere Faderhus, og hvor der udtrykkes bekymring for en række børns trivsel.

I aftens udsendelse viser TV2, at 13 børn fra familier, hvoraf flere har været tilknyttet Faderhuset, er blevet flyttet til udlandet, efter at myndighederne i 2016 lovede at føre mere tilsyn.

Aftenens udsendelse kan ifølge TV2 afsløre, at man fandt børnene på en ukendt adresse i de tjekkiske bjerge.

Endnu før udsendelse er sendt, har Lolland Kommune udsendt en pressemeddelelse om sin rolle i forhold til de børn, som er forsvundet fra Lolland Kommune.

Lolland Kommune skriver således i pressemeddelelsen, at der i udsendelsen rejses spørgsmål ved Lolland Kommunes sagsbehandling i den forbindelse, og kommunen skal derfor præcisere, at man har fulgt op på og undersøgt alle oplysninger, man har modtaget. Lolland Kommune har forholdt sig til de konkrete underretninger og de enkelte børns trivsel, men ikke til forældrenes religiøse tilhørsforhold, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

I udsendelsen bliver direktør for områderne skole, dagtilbud, børn, unge, social og arbejdsmarked i Lolland Kommune Rikke Jensen spurgt til, om Lolland Kommune har modtaget underretninger. Kommunen anfører, at hun ikke personligt havde kendskab til sådanne, men at underretningerne er modtaget og behandlet.

Videre i pressemeddelelsen oplyser Lolland Kommune, at kommunen modtog underretning vedrørende et antal børn.

Underretningen blev socialfagligt vurdereret, og Lolland Kommune fandt ikke, at der forelå oplysninger, der gav anledning til yderligere handlinger. Kommunen konstaterede, at en række børn var udvandret med én eller begge forældre, men der forelå ikke oplysninger, der gav anledning til underretning af myndigheder i nye opholdslande – en vurdering, der blev foretaget i samråd med politiet, skriver Lolland Kommune.

Lolland Kommune forklarer også, at man i forløbet har haft et tæt samarbejde med relevante myndigheder, og konstaterer, at Ankestyrelsen, VISO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation) og politiet grundlæggende vurderer sagen på samme måde.

Hverken Lolland Kommune eller Ankestyrelsen har på grundlag af de indkomne underretninger fundet grundlag for at foretage sig yderligere.

Læs også: "Endnu engang fokus på Faderhuset"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce