cookie-og-privatlivspolitik
Kommunen vil gerne inspicere Maribo Varmeværk, men er blevet nægtet adgang fortæller direktør Bjarne Hansen.
Foto: Claus Hansen

Lokal nyt

Kommunen nægtet adgang til varmeværk

Maribo Varmeværk afviste at lade kommunen inspicere værket - det har kommunen meldt til politiet.
05. marts 2021 kl. 14:50 Af David Arnholm

LOLLAND Mandag 11. januar troppede repræsentanter fra Lolland Kommune op ved Maribo Varmeværk for at inspicere værket. Inspektionen kom efter, at skifteretten torsdag 7. januar havde behandlet rekonstruktionen af Refa MSK, og en aftale om levering af varme fra Refa MSK til Maribo Varmeværk udløb natten til lørdag 9. januar.

I løbet af weekenden var Maribo Varmeværk begyndt selv at producere varmen, og mandag ville kommunen derfor inspicere værket. Men kommunens medarbejdere kom aldrig ind på værket. I stedet måtte de nøjes med ude på parkeringspladsen at diskutere med varmeværkets formand, Flemming Møller Christensen.

Han forklarede, at det var på grund af corona og smittefare, at kommunens folk ikke måtte komme ind. Det var dog bare en dårlig undskyldning, mente kommunen, der torsdag 14. januar meldte varmeværket til politiet. Ikke blot - som det tidligere har været fremme - for at køre grundlast på kedler, der kun er godkendt til spids- og reservelast, men også for at nægte kommunen adgang og for ikke at udlevere oplysninger, kommunen har bedt om.

- Vi har som varmemyndighed ret til at føre tilsyn og få alle relevante oplysninger, men vi er blevet nægtet adgang, og de har ikke svaret på vores forspørgsel, om det er korrekt forstået, at de kører grundlast, siger Bjarne Hansen, der er direktør i Lolland Kommune.

Kommunen har krævet varmeværkets bestyrelse idømt dagbøder, og politiet har afhørt parterne og - siger Bjarne Hansen - sigtet varmeværksbestyrelsen.

Annonce

- Som jeg er orienteret, er efterforskningen afsluttet, og politiet har afleveret rapporten til anklagemyndigheden, der tager stilling til, om der skal rejses tiltale, fortæller Bjarne Hansen.


Gammel kedel skal skrottes

Spørgsmålet om Maribo Varmeværks drift efter opsigelsen af aftalen om levering af varme fra Refa MSK blev onsdag drøftet af kommunens teknisk udvalg. Den nu afsatte rekonstruktør for Refa MSK, advokat Søren Christensen Volder, har nemlig anmodet kommunen om at genbehandle projektgodkendelserne af Maribo Varmeværks 12 megawatt træpillekedel og 8 megawatt fliskedel.

Søren Christensen Volder mener nemlig ikke, at Maribo Varmeværk må køre grundlast på de to kedler, og at det bør præciseres i godkendelserne.

I første omgang lægger udvalget op til at afvise ønsket. Den melding sendes nu i høring, så parterne kan kommentere den, og herefter træffes den endelige beslutning på udvalgets møde i april.

Afvisningen kan måske virke overraskende, når nu kommunen selv har politianmeldt varmeværket for at køre grundlast på kedler, der kun er godkendt til spids- og reservelast. Men forklaringen er, at kommunen dels vurderer, at det faktisk allerede er klart nok, at kedlerne ikke må bruges til grundlast, og dels, at man ikke bare sådan lige kan genbehandle allerede givne tilladelser. Det kan kræve, at der er kommet nye, væsentlige oplysninger, og det mener kommunen ikke er tilfældet.

Annonce

En gennemgang af sagen har dog afdækket, at Maribo Varmeværk i forbindelse med godkendelsen af 8 megawatt-fliskedlen skulle skrotte en gammel 8 megawatt træpillekedel. Det er dog ikke sket, men netop fordi kommunen ikke har kunnet få adgang til værket, ved den ikke, om den gamle keddel rent faktisk er i drift.

Hvad kommunen vil stille op i forhold til den gamle keddel, er ikke besluttet. Det vil nemlig kunne afhænge af, hvad politianmeldelsen fører til.

- Falder den ud til det, som der er anmeldt for, vil vi formentlig følge op og sige, at kedlen skal væk, bemærker Bjarne Hansen.

Det har ikke været muligt for Folketidende at få en kommentar fra Maribo Varmeværks formand, Flemming Møller Jensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE