Annonce
Lokal nyt

Konflikten om fjernvarmen spidser til

Maribo Varmeværk er klar til selv at dække behovet for varme i Maribo. Men hvis varmeværket begynder på det, vil Lolland Kommune reagere med en politianmeldelse, varsler teknisk direktør Bjarne Hansen. Foto: Claus Hansen

Refa MSK har opsagt aftale om varme til Maribo og Sakskøbing, og kommunen truer med politianmeldelse.

LOLLAND-FALSTER Det er slut med at sælge varme fra Refas kraftvarmeværk i Sakskøbing til Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme. Advokaten, som er indsat som rekonstruktør i Refa MSK A/S, der som bekendt er under rekonstruktion, har opsagt aftalen med de to lokale fjernvarmeselskaber.

- Vi har MSK-varme til 8. januar, så har vi det ikke mere, fortæller Flemming Møller Jensen, der er formand for Maribo Varmeværk.

Det bekræfter Henrik Høegh, der er formand for Refa MSK.

- Det er derfor, vi er gået i rekonstruktion: For at opsige de to aftaler.

De lokale andelshavere i Maribo skal dog næppe frygte, at deres varmeapparater bliver kolde af den grund. 70 procent af den varme, Maribo Varmeværk leverer til sine andelshavere, er hidtil kommet fra Refa MSK i Sakskøbing, men Maribo Varmeværk kan godt klare sig uden.

- Vi laver bare varmen selv. Vi kan uden problemer lave 30 megawatt, siger Flemming Møller Jensen og nævner, at forbruget i Maribo normalt ligger på omkring 22 megawatt.

Og selvom det lokale forbrug sidste år løb op i 25 megawatt, er der stadig kapacitet nok på Maribo Varmeværks eget værk.

- Vi sætter kedlerne til at køre. Vi har købt vores træpiller, så vi har til en hel vinters forbrug. Lageret er fyldt op, og flis får vi løbende, lyder det fra Flemming Møller Jensen.

Bliver det koldt fra fredag?

Anderledes ser det ud for kunderne hos Sakskøbing Fjernvarme, der forsyner sine andelshavere udelukkende med varme fra Refa MSK. Da Refa købte MSK, solgte Sakskøbing Fjernvarme nemlig sit halmvarmeværk og overgik til at blive et rent distributionsselskab.

- Vi har aftagepligt, og Refa MSK har leveringspligt. Vi kan kun købe hos dem, står der i kontrakten. Så det er lidt spændende, om vi kommer til at sidde at fryse fra på fredag, bemærker Ole Jensen, der er formand for Sakskøbing Fjernvarme.

Han nævner, at Sakskøbing Fjernvarme ganske vist har en oliecentral, og at det indgik i kontrakten med Refa MSK, at de overtog den. Men nu har Refa MSK jo opsagt kontrakten, påpeger han og antyder, at Sakskøbing Fjernvarme i princippet kunne producere varmen på den.

Problemet er dog, at det vil blive dyrt.

- Prisen skal ganges med tre. Og vi kan ikke styre det - det styres fra MSK, så vi er lidt på hælene, konstaterer Ole Jensen og tilføjer, at det dog vil være Refa MSK, der skal betale merudgiften, hvis det ender med olie-løsningen.

- Skal vi fyre med olie, har vi et krav på et par hundrede millioner, varsler han og tilføjer, at det ikke er en løsning at få varmen fra Maribo.

Dels fordi Maribo Varmeværk ikke har den nødvendige kapacitet, og dels fordi ledningen mellem Maribo og Sakskøbing ejes af Refa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Truer med politianmeldelse

Maribo Varmeværk kan dog også komme i problemer. For selvom Maribo Varmeværk har kapaciteten til selv at producere varmen, er det ikke sikkert, det får lov til at gøre det. Det står klart efter et møde mellem kommunen og varmeværket 17. december.

- Lolland Kommune har truet med politianmeldelse. Kommunen mener ikke, vi må bruge vores kedler til at lave varme selv. Men hvor er vi henne? At begynde at politianmelde folk?! Jeg forstår ikke, at man vil gøre det, siger Flemming Møller Jensen, der dog anerkender, at kommunerne er varmeplanlægningsmyndigheder.

- Vi er under tvang. De siger, de har magten, og vi bare kan gøre, som de siger, refererer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forpligtet til at gribe ind

Lolland Kommunes teknik- og miljødirektør, Bjarne Hansen, fortæller, at kommunen undrede sig, da repræsentanterne fra Maribo Varmeværk på mødet 17. december orienterede om, at de agtede selv at producere al den varme, der er brug for i Maribo.

- De er kun godkendt til spids- og reservelast. Det blev senest besluttet, da de fik godkendelsen til deres seneste anlæg, siger han og forklarer, at det betyder, at Maribo Varmeværks anlæg kun må supplere Refa MSKs anlæg i de situationer, hvor værket i Sakskøbing ikke kan dække behovet i Maribo fuldt ud.

- De må ikke iværksætte og køre grunddrift - kun spids- og reservelast. Det er vi ikke helt enige om med dem, men vi har det sort på hvidt, siger Bjarne Hansen, som protesterede, da varmeværkets folk gav udtryk for, at det måtte man drøfte i retten.

- Nej, hvis det kommer dertil, er det ikke i retten. Hvis vi konstaterer, at man overskrider de gældende tilladelser, så er det juridiske grundlag en politianmeldelse. Vi truede ikke, men hvis de den 9. januar ved midnatstid begynder at køre fuld drift, så starter jeg bilen og kører op og starter en politianmeldelse. Det vil jeg ikke undlade. Det er den myndighed, vi har, og den forpligtelse, vi har. Vi skal reagere som myndighed, hvis der er ulovlig drift på varmeværket. Vi vil være forpligtet til at gøre det på samme måde, som hvis vi bliver oplyst om, at en bygherre begynder et større byggeri uden tilladelse, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er ikke "reservedrift"

Bjarne Hansen tilføjer, at meldingen fra Maribo Varmeværk var, at man ikke agtede at søge om tilladelse til at producere fuldt ud.

- Man har en vurdering af, at det er i orden. Så vi kan blive tvunget til at reagere med en politianmeldelse.

Vil det ikke ligge under det, man kan kalde reservedrift, hvis Maribo Varmeværk producerer varme med henvisning til, at Refa MSK lukker for varmen?

- Nej, for reservedrift handler om noget teknisk. Men når der ligger nogle tilbud og har været oplæg til forhandling, skal det løses et andet sted. En uenighed om prisen er ikke grund til det. Uenigheder om takster og forsyning hører under Forsyningstilsynet. Lolland Kommune er planmyndighed og slet ikke inde over takster og den aktuelle uenighed. Men vi kommer ind over, hvis de igangsætter en produktion, de ikke har tilladelse til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har betalt til på fredag

Advokat Søren Christensen Volder, der er indsat som rekonstruktør i Refa MSK, har syv gange skriftligt og mundtligt opfordret Sakskøbing Fjernvarme og Maribo Varmeværk til at indgå en aftale om fortsat varmeforsyning fra Refa MSK - det skete så sent som i går, søndag.

- Refa MSK har gentagne gange gennem december og over jul og nytår fremsat tilbud om, at de to værker kan købe varme af os til den pris, det koster at producere den, men det har man sagt nej til. De har meddelt, de ikke ønsker at modtage varme fra Refa MSK, og det må jeg tage til efterretning, siger han.

De to andelsselskaber har dog accepteret at betale en særopkrævning. Kort før jul fik de således besked på at betale henholdsvis to og 2,5 millioner kroner forud for at få leveret varme frem til på fredag, hvor der er møde i skifteretten.

- Der stod i mailen, at vi havde 24 timer til at betale, ellers lukkede man for varmen. De er ude i en gråzone, eller ikke engang det, for det er i strid med loven. Men vi valgte at betale, for det ville være et dumt tidspunkt at mangle varme på - vi leverer jo også til plejehjem og Fælleskøkkenet, bemærker Ole Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slukker for varmen

Søren Christensen Volder afviser, at kravet var ulovligt og påpeger, at det haster med at få en aftale i stand.

- Min aftale om at levere varme udløber på fredag, og de har endnu ikke sagt ja til at få mere. Tværtimod har de eksplicit sagt nej tak, siger han og advarer mod en situation, hvor de to selskaber - eller bare Sakskøbing Fjernvarme - først fredag eftermiddag efter mødet i skifteretten siger ja til at købe varmen af Refa MSK.

- Refa MSK har tilrettelagt produktionen efter, at man fra lørdag kun skal producere til Lolland Varme. Det er derfor, vi på noget nær daglig basis spørger, om de mon ikke vil købe varme af os alligevel. For vi vil være kede af det, hvis nogle kunder i Sakskøbing lørdag morgen konstaterer, at det er blevet lidt koldt, fordi man ventede på et andet udfald af retsmødet, end det blev.

  • Maribo Varmeværk er klar til selv at dække behovet for varme i Maribo. Men hvis varmeværket begynder på det, vil Lolland Kommune reagere med en politianmeldelse, varsler teknisk direktør Bjarne Hansen. Foto: Claus Hansen
Annonce
112

Kørte 135 km/t i 80-zone

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken