cookie-og-privatlivspolitik
Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO-Sjælland, forsvarer taksten, som regionsrådsformand Heino Knudsen kalder "meget højt".

2

Billeder

Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO-Sjælland, forsvarer taksten, som regionsrådsformand Heino Knudsen kalder "meget højt".
Foto: David Arnholm

Lokal nyt

Læger kan få dobbelt honorar

Region Sjællands aftale om corona-betaling til læger vækker opsigt på Christiansborg.
20. maj 2020 kl. 15:40 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Det vakte opsigt på Christiansborg, da dagbladet B.T. i april afslørede, at Region Sjælland har indgået en aftale med de praktiserende læger om at betale dem dobbelttakst for at overtage behandlingsansvaret for patienter, der før tid udskrives fra sygehusene for at gøre plads til corona-patienter.

I stedet for det sædvanlige konsulenthonorar vil lægerne få dobbelt op, altså 1.963,80 kroner i timen. Plus kørselsgodtgørelse.

Aftalen blev kritiseret af blandt andre Peter Skaarup (DF) og sundhedsordførerne Kirsten Normann Andersen (SF) og Peder Hvelplund (EL).

- Det virker ikke særligt sympatisk, at PLO Sjælland kræver dobbelt takst for at behandle patienter midt under en alvorlig krise. Den almindelige takst til læger er i forvejen meget høj, så det lyder umiddelbart ikke særligt næstekærligt, sagde Peter Skaarup til B.T.

- Jeg synes, det virker grådigt og usympatisk. Jeg vil gerne honorere folk for deres arbejde, men dobbeltbetaling i den her situation er ikke rimeligt, sagde Kirsten Normann Andersen, og Peder Hvelplund bemærkede, at PLO Sjælland har udnyttet en fordelagtig forhandlingsposition.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, føjede sig til koret af kritikere.

- Mens alle andre i sundhedssektoren udviser samfundssind og holder sig til gældende overenskomster, vækker Region Sjællands honoraraftale med praktiserende læger undren, skrev hun, og Danske Regioner kaldte honoraret "ude af proportioner".

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) medgav overfor B.T., at honoraret "er meget højt", men PLO-Sjællands formand, Camilla Høegh-Guldberg, forsvarede taksten.

- Det er fair set i lyset af opgaverne og ansvaret, der følger med, sagde hun.


Har ikke været i brug

Balladen fik Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til at bede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) redegøre for aftalen, og det har han nu gjort ved at få Danske Regioner til at fortælle.

Af svaret fremgår det, at aftalen bygger på en gammel plan fra 2016, hvor Region Sjælland og PLO-Sjælland aftalte, hvordan almen praksis kan deltage i et beredskab i tilfælde af en akut større hændelse eller krise.

I marts i år indgik man så den opfølgende aftale, der bliver aktuel, hvis sygehusene ekstraordinært må udskrive patienter på grund af covid-19-beredskabet.

"Honoraret omfatter blandt andet stuegang på kommunale akutpladser eller andre institutioner, hvor en fast beredskabslæge varetager behandlingen af alle patienter på lokationen, også patienter tilmeldt andre læger. Begrundelsen for aftalen har været at sikre, at behandlingsansvaret ekstraordinært kunne overtages af praktiserende læger, så sygehusene vil kunne frigøre den nødvendige kapacitet til at behandle de mest syge patienter, herunder patienter med covid-19", står der.

Desuden fremgår det af svaret, at aftalen endnu ikke har været anvendt. Der står også, at der er gang i forhandlinger om at lave en samlet, national aftale for alle regionerne - en aftale, der vil erstatte den eksisterende aftale i Region Sjælland.


Håber på andre takster

Liselott Blixt glæder sig over, at aftalen ikke har været i brug endnu.

- Men uanset hvad synes jeg, det er en rimelig høj pris at betale, så derfor håber jeg, man får besluttet nogle andre priser, siger hun til Folketidende og fortsætter:

- Selvfølgelig skal lægerne betales for den tid, de bruger, specielt hvis det er ud over tiden i deres egen konsultation. Men det skal også være noget, almindelige borgere kan relatere til, og knap 2.000 kroner i timen skriger lidt til himlen, og det synes jeg heller ikke, lægerne fortjener.

Liselott Blixt tilføjer, at der - corona eller ej - er brug for at lave en aftale mellem regionerne, kommunerne og almen praksis, fordi flere borgere udskrives til en afsluttende behandling i eget hjem. Men her skal der findes en rimelig takst, ligesom man skal se på lægernes arbejdsvilkår, fastslår hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce