cookie-og-privatlivspolitik
John Brædder (G) og Kim Rahbek (til venstre) fortæller om mulighederne for Lolland og Falster samt svarer på spørgsmål om alt fra forskudt færgehavn til skolebyggeri.

6

Billeder

John Brædder (G) og Kim Rahbek (til venstre) fortæller om mulighederne for Lolland og Falster samt svarer på spørgsmål om alt fra forskudt færgehavn til skolebyggeri.
Foto: Klaus Jaque Præst

Lokal nyt

Landsdelens ambassadører gik på juleferie

Musik - borgmesterbesøg og masser af æbleskiver.
14. december 2019 kl. 10:33 Af Klaus Jaque Præst

Annonce
FAKTA
Fire gange om året inviterer Business Lolland-Falster til fyraftensmøder i København i det såkaldte ambassade-netværk for "eksil-lf'ere" samt andre storbyborgere, hvis hjerte banker for Lolland-Falster. 
Hver gang er foredrag og forskellige input med udgangspunkt i Lolland-Falster et emne eller folk derfra. Det er et hyggeligt og uformelt netværk. 

Bag arrangementerne står Stine Pilt Olsen og Poul Jørgensen i samarbejde med Business Lolland-Falster. Har man en idé til oplæg eller underholdning, kan arrangørerne kontaktes på info@businesslf.dk.

LOLLAND-FALSTER Kontorfællesskabet Soho i Kødbyen, København, er til hverdag hjemsted for utallige travle forretningsmænd og -kvinder. Men fire gange om året rykker et lidt ældre klientel ind, og man kan tydeligt høre det, når Embassy of Lolland-Falster mødes.

For selv om deltagerne for længst er flyttet fra hjemstavnen på øerne, så har de slet ikke sluppet hverken dialekt, minder eller kærligheden til stederne, hvor deltagerne er opvokset.

- Jeg er kommet her gennem flere år med min kone. Vi kommer for at møde gamle venner og høre historier om Lolland og Falster, vi ellers ikke ville høre andre steder, fortæller en glad "ambassadør", Allan Bruun, til årets sidste møde i korpset, torsdag 5. december.

Han har en fast siddeplads med fire andre, og de nyder at høre om de mange kultur-, sports-, og erhvervshistorier, som Business Lolland-Falster hiver frem til ambassadenetværket for eksil-lf'ere, som de kalder fyraftenseventet.

- Det er rigtig spændende at høre, at kulturen stadig strømmer ud af Lolland og Falster, for eksempel i dag hvor Ensemble Storstrøm er her at spille, fortæller Allan Bruun videre.

Mens Allan Bruun fortæller, bliver der delt perfekt bagte æbleskiver ud, som man kan nyde med det traditionelle sukker og syltetøj, og drikkevaren er selvfølgelig en Krenkerup øl. Tre varianter kan der vælges imellem, men favoritten er selvfølgelig juleøllen.


- John, du siger, at vi, der elsker Lolland-Falster, har pligt til at sprede kærligheden til øerne. Jeg ser det nu mere som noget, vi gør, netop fordi vi har kærlighed til området. Så det er ikke en pligt. - John, du siger, at vi, der elsker Lolland-Falster, har pligt til at sprede kærligheden til øerne. Jeg ser det nu mere som noget, vi gør, netop fordi vi har kærlighed til området. Så det er ikke en pligt.

Halvt rum nakskovitter

Imens gør Claus Due, ensemblechef i Ensemble Storstrøm, sig klar til at køre hjem, sammen med musikerne Som Howie og Tobias Gørvild Lautrup. De to musikere nåede at spille et nummer, efter at Claus Due havde leveret et spændende oplæg om ensemblet.

- Det er en stor del af ensemblet at komme ud og gøre opmærksom på os og være der, hvor folk har glæde af os, og når folk samles her, så er vi her, fortæller ensemblechefen, som også fremhæver nærværet med dagens publikum:

- Jeg nyder, når folk er glade for, hvad vi laver, og i dag er vi meget nær publikum, og jeg kunne se glæden i folks øjne, sagde en travl Claus Due, som skulle nå hjemtransporten.

En anden af dagens oplægsholdere er eksil-nakskovitten Poul Madsen, som er en af mændene bag den succesrige møbelvirksomhed Norman Copenhagen. Inden han fortalte som sin virksomhed, spurgte han, hvor mange i lokalet som var fra Nakskov - over halvdelen af deltagernes hænder røg i vejret.

Men allerede inden Poul Madsen gik på, var den første nakskovit henne at hilse. Den tidligere viceinspektør på Vestenskovskolen, Kurt Christiansen, fandt det nemlig meget spændende at hilse på en anden eksil-nakskovit.

- Det er virkelig en fornøjelse som tidligere engageret i lokalsamfundet at høre, hvad der sker, og møde andre engagerede, fortæller Kurt Christiansen, som flyttede fra Nakskov for 15 år siden.

Senere har han mødt mange bekendte fra Nakskov-egnen til møderne i København.

- Jeg tror, det er meget de samme typer, folk, der er åbne, og som gerne vil snakke med andre åbne mennesker, fortæller Kurt Christiansen.


Borgmester på visit

Embassy of Lolland Falster holder årligt fire møder i Soho. For mange af deltagerne har de været med siden første møde i Soho - og også tidligere.

- Jeg var med allerede dengang, det begyndte i en kælder inde i centrum. Jeg kan ikke lige huske hvor, men det betyder meget for både mig og min kone, fortæller Kurt Christiansen.

Og glæden bliver rigtig tydelig, da han hører, at denne reportages journalist også er opvokset i Nakskov.

- Du skal møde min kone, hun var sygeplejerske på Nakskov Sygehus, indtil det lukkede, og hun kendte både din mor og morfar, fortæller den tidligere viceforstander.

Og således viser netværket sig fra sin bedste side, hvor hurtigt man kan kædes sammen og dele historier om hjemstavnen.

En anden gæst, som fik mere ud af besøget end planlagt, var borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G).

- Jeg er her for at se et aldeles glimrende ambassadørkorps i aktion. Det er en masse gode mennesker, som promoverer vores landsdel ved at skabe relationer og dele kærligheden til området, fortæller borgmesteren, som personligt glædede sig til at høre Poul Madsens foredrag.

Kort efter bliver han dog selv hevet op på gulvet sammen med Business Lolland-Falsters formand, Kim Rahbek Hansen, for at svare på spørgsmål fra ambassadørerne.

I løbet af en halv times spørgetid blev der både spurgt til 57-minutters togdrift, udviklingspulje og skoleliv. Og så var der også tid til en røffel af John Brædders oplæg.

- John, du siger, at vi, der elsker Lolland-Falster, har pligt til at sprede kærligheden til øerne. Jeg ser det nu mere som noget, vi gør, netop fordi vi har kærlighed til området. Så det er ikke en pligt.

Det vakte latter og klapsalver, og borgmesteren kunne medgive, at det nok var bedst sådan.


Søger yngre eksil-lf'ere

Efter mødet kunne én af initiativtagerne, Stine Pilt Olsen, informere om, at Embassy of Lolland-Falster søger yngre kræfter i teamet, så har man en søn eller datter, som er flyttet til København, er de velkomne til at dukke op til næste møde 3. marts 2020.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JENS CHRISTENSEN

Rygepolitik 25. januar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

Annonce