cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Flemming Keith Karlsen, arkivfoto

Lokal nyt

Lokal fiskesø må vente længe på genåbning

Iglekær Put & Take kommer ikke til at genåbne foreløbig. En undersøgelse af, om ørreder i søen var smittet med virussygdom gav ikke noget resultat.
30. juli 2021 kl. 13:35 Af Jakob Poulsen

Lystfiskere, som havde glædet sig til at fiske i Iglekær Put & Take ved Toreby, må væbne sig med tålmodighed et stykke tid endnu, for fiskesøen kommer ikke til at genåbne lige med det samme.

Driftsleder Mads Winter Svendsen fortæller, at man nu har fået svar fra Fødevarestyrelsen omkring mistanken om, at ørreder fra søen kunne være smittet med fiskesygdommen IHN - som ikke er farlig for mennesker.

Men svaret er kort fortalt, at man ikke har kunnet give noget svar.
- Vi er hverken testet negative eller positive, så vi er ikke blevet klogere på, om vi har haft sygdommen eller ej, fortæller Mads Winther Svendsen.

Problemet er, at Fødevarestyrelsen skulle bruge 30 ørreder for at undersøge, om der var smittede fisk i søen, men på det tidspunkt havde Iglekær Put & Take allerede haft åbent længe, og mange fisk var derfor blevet fanget, så det lykkedes ikke at fange det antal, som myndighederne skulle bruge.

Så nu skal man starte forfra og sætte nye fisk ud, men det kan først ske, når vandtemperaturen er under 18 grader, hvilket Mads Winther Svendsen forventer sker engang i løbet af september. Når de nye fisk er sat ud, skal søen holdes lukket i yderligere tre uger, hvorefter der så skal fanges 30 fisk til en ny undersøgelse.

Annonce

Dermed går Iglekær Put & Take, som drives af frivillige, glip af de indtægter, som lystfiskerne ville have lagt, hvis søen havde været åben.

Dertil kommer, at der i forbindelse med forsøget på at fange det nødvendige antal ørreder sidste gang også var fem støre og en karpe til en samlet værdi af cirka 10.000 kroner, som gik i garnet, og de overlevede ikke.

Mads Winter Svendsen betegner myndighedernes håndtering af situationen som håbløs.
- Og vi er ikke den eneste sø, som er blevet bedt om det samme, fordi de ikke kunne fange de 30 fisk, siger han.

Iglekær Put & Take har været lukket siden 8. juni, fordi de ørreder, som sættes ud i søen, er opdrættet hos Præstkjær Dambrug i Østjylland, hvor der er konstateret virussygdommen IHN.

IHN betyder Infektiøs Hæmatopolektiskj Nekrose. Det er en virusinfektion hos laks og ørred. Det første udbrud i Danmark blev konstateret 18. maj. Den er som nævnt ikke farlig for mennesker.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

Annonce

ANNONCE