cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Colourbox/Free, arkivfoto

Lokal nyt

Lokalt tørke-indeks nærmer sig toppen

Særligt på Lolland er naturen mange steder meget tør i øjeblikket. Ifølge DMI er der dog et vejrskifte på vej.
21. juli 2021 kl. 09:12 Af Jakob Poulsen

Det er ikke sikkert, at de, der holder sommerferie på Lolland-Falster i øjeblikket, føler, at de tørster efter regnvejr. Men mange steder særligt på Lolland ville naturen - hvis den kunne - formentlig svare ja til, at der godt snart må falde noget regn.

Ifølge DMIs tørkeindeks er der netop nu en ganske høj risiko for tørke på næsten hele Lolland, småøerne og dele af Nordvestfalster.

Tørkeindekset bygger på en såkaldt vandbalancemodel, der hver dag estimerer mængden af vand i jordvandsmagasinet. Jordvandsmagasinet er den mængde af vand i jorden, som planterne har adgang til.

Indekset går fra 0 til 10 med 10 som det højeste, og i øjeblikket ligger de førnævnte lokale områder oppe omkring 9 på skalaen. På resten af Falster, det østligste Lolland samt et område mellem Nakskov og Maribo er indekset på 7-8 stykker.

Det høje tørkeindeks er dog ikke nødvendigvis lig med, at risikoen for brandfare i naturen også er høj.

Annonce

Når det kommer til brandfare, har DMI udarbejdet et særskilt brandfareindeks for sitet brandfare.dk, og her vurderes risikoen aktuelt til at være moderat for det meste af Lolland-Falster.

Dog er risikoen på dele af Vestlolland, blandt andet omkring Nakskov, angivet til høj på skalaen, som også omfatter betegnelserne "meget høj" og "ekstrem høj".

Ifølge DMI har denne sommer på landsplan budt på 29,4 millimeter regn i juni og 36,1 millimeter i juli indtil nu. Begge tal er noget under normalen for de to måneder.

Der kan dog være regn på vej inden længe. Ifølge vagthavende meteorolog Frank Nielsen kommer der et vejrskifte søndag eller mandag.

- Søndag nærmer et lavtryk sig fra sydvest, og regn og byger vil bevæge sig op over landet fra syd og sydvest. Det er en varm og fugtig luftmasse, så vi skal forberede os på, at der vil kunne dannes kraftige tordenbyger flere steder.

Annonce

- Dog har den slags vejr det med at overraske, så hvor den kraftige nedbør falder, og om hele landet får regn, er endnu meget usikkert. Men sikkert er det, at vi får en et vejrskifte fra søndag eller mandag, siger han til DMIs hjemmeside.

At prognoserne er en smule usikre kunne man i øvrigt konstatere i går tirsdag, hvor der ifølge DMIs morgenprognose ville falde ikke mindre end 116 millimeter regn over Lolland på onsdag, 28. juli.
Lidt senere på dagen var prognosen så blevet opdateret, og nu stod der 0 millimeter ud for datoen 28. juli..KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE