cookie-og-privatlivspolitik
2015-06-05-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Sydhavsøerne set fra luften.
Maribosøerne.
Søndersø.
Borgø.
Den største ø i Søndersø ved siden af Lindø og Askø

5

Billeder

På Borgø i Maribosøerne har man faktisk fundet tømmer, som kunne dateres til den periode i vikingetiden, hvor Harald Blåtand har fået ringborgene bygget.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Lolland gemmer måske på ukendt vikingeborg

I et nyt studie fremlægger tre danske forskere bud på, hvor der i landskabet er størst chance for at finde en ringborg. Borgø ved Maribo er sammen med Sønderjylland udpeget.
28. august 2019 kl. 11:28 Af Citathistorie

Annonce

Måske gemmer Danmark på flere af vikingetidens ringborge, end vi kender til?

Siden fundet af Borgring nær Køge i 2014 har de danske arkæologer funderet over, om Harald Blåtand mon byggede mere end de nu fem kendte ringborge: Trelleborg, Fyrkat, Aggersborg, Nonnebakken og altså Borgring.

Hidtil har det dog været et omfattende arbejde at finde ud af, hvor man skal starte med at lede. Men nu kan der være godt nyt på vej, skriver Videnskab.dk.

I et nyt studie fremlægger tre danske forskere nemlig en ny tilgang, der via kunstig intelligens kan komme med bud på, hvor der i landskabet er størst chance for at finde en ringborg. Og den har allerede fundet to kandidater i henholdsvis Sønderjylland og på Lolland.

- Vi har lavet et program, der ved hjælp af vores beskrivelser af hvordan en ringborg typisk ser ud, kan lede efter dem i hele Danmark og udpege og prioritere steder, som vi måske bør undersøge nærmere, siger Søren Munch Kristiansen, der er lektor i geoscience ved Aarhus Universitet.

Annonce

Studiet om metoden er netop udgivet i tidsskriftet Remote Sensing.

Det nye program er trænet i at finde cirkler i det danske landskab ud fra en avanceret matematisk model baseret på Danmarks Højdemodel.

- I princippet bad vi programmet om at lede efter ‘pizzaslices’. En rund cirkel delt i fire dele, hvor der er en lav vold ude ved kanten, ligesom på en pizzaskorpe, er nemlig en ret god beskrivelse af formen på resterne af en ringborg her 1000 år efter, den blev forladt, fortæller Søren Munch Kristiansen.

Med de instrukser fandt programmet dog også en masse rundkørsler, idrætsanlæg, industrigrunde og gylletanke. Og selv efter forskerne fik sorteret dem fra, stod de med et beskedent tal på 2.800 resultater.

- Så mange ringborge er der selvfølgelig ikke. Så vi tilføjede flere krav. Det er for eksempel forventeligt, at en ringborg ligger på en bakke, at der er en vis hældning på dens brede volde - og så er en borgring typisk helt perfekt rund, forklarer Søren Munch Kristiansen.

Annonce

Efter en mere finmasket filtrering, finder computeren frem til de angiveligt to mest sandsynlige bud på områder, der kan gemme på ringborge i Danmark.

De to steder ligger henholdsvis på Borgø på Lolland lige syd for Maribo og Trælbanke nord for Højer i Tønder Kommune tæt på den tyske grænse. Og fælles for begge steder er, at de allerede er kendte voldsteder fra enten før eller efter vikingetiden.

Ved Trælbanke har man nemlig gået ud fra, at der var tale om en jernaldervold, da der er gjort fund af flere huse og genstande fra jernalderen i området. Og på Borgø har der ligget en borg i middelalderen, som hedder Refshaleborg.

- Når man ser på udformningen på højdemodellen, stemmer de godt overens med de kendte ringborge, og derfor er det måske værd at kigge på stederne igen med åbne øjne og undersøge dem nærmere, siger Søren Michael Sindbæk, der har været med til at oplære computeren i, hvordan en ringborg ser ud.

Han er arkæolog og professor MSO ved Aarhus Universitet, og han medvirkede i udgravningen af Borgring, hvor han også tidligere har arbejdet sammen med Søren Munch Kristiansen.

Annonce

Lige netop ved Borgø, som computeren udpeger, har man faktisk fundet tømmer, som kunne dateres til den periode i vikingetiden, hvor Harald Blåtand har fået ringborgene bygget, fortæller han.

- Der er i hvert fald sket noget i vikingetiden her, men man har tilsyneladende ikke tillagt det så stor betydning (da man gjorde de første fund, red). Derfor er det måske værd at grave lidt for at se, om der kunne gemme sig spor af en ringborg under middelalderborgen, funderer Søren Michael Sindbæk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

Annonce

ANNONCE