cookie-og-privatlivspolitik
Fremover - hvis byrådet godkender den nye kvalitetsstandard - kan ældremaden afbestilles for en dag eller en weekend med to dages varsel.
Fremover - hvis byrådet godkender den nye kvalitetsstandard - kan ældremaden afbestilles for en dag eller en weekend med to dages varsel.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Lytter til råd og gør madservice mere fleksibel

Guldborgsunds nye kvalitetsstandard for hjemmehjælp er på vej til endelig godkendelse af byrådet. Ældrerådet har flere kritikpunkter
13. januar 2021 kl. 08:53 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
Guldborgsund Kommunes serviceniveau for personlig pleje og praktisk hjælp har bund i servicelovens paragraf 83 og skal til eftersyn hvert år.
Kvalitetsstandarden dækker blandt andet personlig hygiejne, mad og drikke, madservice i egen bolig, madservice i plejebolig/plejehjem, håndtering af brændsel, tøjvask, rengøring, hovedrengøring, anskaffe dagligvarer, sætte dagligvarer på plads, kontrol af fødevarer, rehabiliteringsforløb og aflastning af pårørende til demente.
I dette års revidering af kvalitetsstandarden er der ifølge kommunen primært lagt vægt på at gøre den så letlæselig og kortfattet som muligt.
Den samlede kvalitetsstandard kan læses på Guldborgsund Kommunes hjemmeside, og den nye version er på dagsordenen ved næste byrådsmøde.

GULDBORGSUND Ældre, der skal på weekend, kommer i fremtiden i højere grad til at slippe for at betale for mad, de ikke spiser.

Det sker, når byrådet forventeligt godkender den nye kvalitetsstandard for personlig pleje, praktisk hjælp, madservice og rehabiliteringsforløb på sit kommende møde.

Som det er nu, kan ældre, der får mad fra Fælleskøkkenet, ikke afbestille deres døgnforplejning for mindre end syv dage ad gangen.

Det er et urimeligt krav, mener Guldborgsund Ældreråd, og politikerne i social-, sundheds- og omsorgsudvalget giver rådet ret.

Efter ældrerådets høringssvar bliver kvalitetsstandarden på dette område derfor nu ændret, så de ældre med to dages varsel kan afbestille maden, når de skal på ferie, weekendtur, enkeltdagsbesøg hos familien eller lignende.

- Vi har lyttet og er enige i, at syv dage er i overkanten. Folk skal jo ikke betale for mad, de ikke får glæde af, siger formand for social-, sundheds- og omsorgsudvalget Bo Abildgaard (S).

En del af ældrerådets øvrige kritikpunkter kommer politikerne til gengæld ikke i møde.

Det gælder blandt andet ønsket om, at kommunen stiller ens mikrobølgeovne til rådighed for de ældre kunder hos Fælleskøkkenet, så det bliver nemmere for hjemmehjælperen at betjene ovnen og tilberede maden korrekt.

- Vi har dygtigt personale, og det er deres ledelses ansvar, at de kan betjene de forskellige typer af ovne, som de ældre har. Og at det ikke tidsmæssigt går ud over de andre opgaver, der skal løses hos de ældre. Så vi kommer ikke til at stille ens ovne til rådighed, fastslår Bo Abildgaard.

Ældrerådet efterlyser også, at kvalitetsstandarden formuleres, så det fremgår tydeligere, at rengøring i de ældres hjem ikke kun handler om støvsugning.

- Man kan altså ikke komme om bag et toilet og gøre rørene rene med en robotstøvsuger, indvender ældrerådsformand Doris Hartmeyer.

Det er Bo Abildgaard enig i, og han henviser til, at kvalitetsstandarden allerede beskriver flere andre typer af rengøring, så ældrerådet skal ikke være bekymret på det punkt.

Ældrerådet stiller i sit høringssvar også krav om, at ældre tilbydes bad hver uge, og at de kan få vasket mere end to maskiner tøj hver 14. dag, hvis de har behov for det. Men her løber rådet en åben dør ind, lyder det fra formanden.

- Begge dele er allerede gældende. Standarden for bad er en gang om ugen. Derudover kan man kan få bad oftere efter en individuel vurdering, hvis der er behov for det. Det samme gælder vasketøjet, hvor den enkeltes behov vurderes løbende, og der bliver vasket oftere, når det er nødvendigt, for eksempel af hygiejniske hensyn, siger Bo Abildgaard.

Læs også artiklen: Bekymret for at ensomhed oversesKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce