cookie-og-privatlivspolitik

6

Billeder


Foto: Jan Knudsen

Lokal nyt

Ledningsbrud skete på sukkerfabrikkens egen grund

OPDATERET 15.20: Meget tidligt torsdag morgen blev der konstateret et brud på en af Nakskov Sukkerfabriks rørledninger ud til slambassinerne på Savnsø. Nu er bruddet fundet.




17. oktober 2019 kl. 15:20 Af Jakob Poulsen

Annonce

OPDATERING I BUNDEN AF ARTIKLEN:

Der er torsdag morgen konstateret et brud på en af Nakskov Sukkerfabriks to rørledninger fra sukkerfabrikken til slambassinerne på Savnsø. Det oplyser Lolland Kommune på deres Facebook-side.

Ifølge sukkerfabrikkens direktør Allan Borreskov var det en forbipasserende bilist, som ved 03.15-tiden i nat opdagede, at noget var galt og slog alarm til politiet. Kort efter kom sukkerfabrikkens egen vægter tilfældigvis også forbi, og det blev besluttet at spærre vejen.

Ifølge Folketidendes oplysninger var vejen på det tidspunkt oversvømmet af en tyktflydende brun masse.

- Vi har en dobbeltløbet rørledning, der pumper vand og jord fra rensningen af roerne ud til vores rensningsanlæg på Savnsø, og det er det ene af de to rør, der er sprunget, fortæller fabriksdirektør Allan Borreskov, som trods uheldet tager situationen forholdsvis roligt og tilføjer, at der ikke er noget specielt miljøfarligt ved uheldet, da det alene er vand, jord og en nogle få sukkerrester, som er løbet ud.

Men i forbindelse med bruddet på rørledningen er der sket alvorlig skade på både fortov og asfaltbelægning der, hvor Hardenbergvej og Tollensensvej mødes i Nakskov, og vejen er derfor spærret for al trafik i øjeblikket. Det vides endnu ikke, hvornår vejen kan genåbne. Der kan faktisk gå adskillige dage, forlyder det.

Roekørslen til sukkerfabrikken vil i stedet komme til at ske via krydset Rødbyvej/Wichellsgade.
- Asfalten er løftet, og det skal undersøges, om der er sket skader på andre ledningsejeres ledninger også. Hele asfalten skal skiftes på stedet, for vi er jo bange for, at der ellers kan opstå hulrum under asfalten, fortæller Christian Daugaard, der er fagansvarlig for vejene hos Park & Vej i Lolland Kommune.

Han vurdrerer, at der måske kan gå op til en uge, før vejen kan genåbnes helt.

Der er stadig adgang til alle private ejendomme i området, skriver Lolland Kommune i Facebook-opslaget, som blev lagt ud kort efter klokken 8.

Sukkerfabrikkens direktør Allan Borreskov fortæller, at det vigtigste her og nu er at finde ud af, hvor på rørledningen, bruddet er sket, og hvor stort det er. Man har stoppet udpumpningen gennem røret, så der ikke løber mere ud. Hvor meget, der er løbet ud, vides ifølge direktøren ikke.

En af de store udfordringer i det videre arbejde bliver, udover at få lukket hullet igen, også at undgå, at man i forbindelse med arbejdet kommer til at beskadige andre kabler og ledninger på stedet. Det er nemlig lidt af et kabel-knudepunkt.

- Det er sket lige omkring vores el-hovedforsyningskabel ind til fabrikken, men der ligger også vandledninger, fjernvarmeledning og andre kabler, så det er et skidt sted, siger Allan Borreskov.

Fabriksdirektøren forventer derfor heller ikke, at han kan sige noget nyt om status på situationen før i morgen fredag.
- Der er nogle helt faste regler, man skal følge, når den slags sker. Vi skal blandt andet først have tilladelse til at grave ned til rørledningen. Men vi må gerne fjerne asfalten, og det er vi allerede i gang med, forklarer Allan Borreskov, hvilket man også kan se på fotograf Jan Knudsen billeder her.

Så længe bruddet ikke er lokaliseret, kan Allan Borreskov derfor heller ikke sige noget om årsagen. Dele af rørledningen er relativt ny, mens andre dele er gammel, og det kan måske have haft betydning, men det er for tidligt at gisne om endnu. Der er derfor heller ikke taget stilling til, om den anden rørledning skal tjekkes, når man alligevel har gravet op.

- Hvis det er en gammel ledning, kan det nogle gange være en rigtig god idé at lade jorden omkring ledningen blive liggende, for hvis man begynder at blotlægge røret, kan der godt pludselig ske noget, siger Allan Borreskov.

Bruddet får ikke betydning for selve sukkerproduktionen på fabrikken her og nu, oplyser direktøren.

Kort efter klokken 15 oplyste holdleder hos Park & Vej, Michael Roug, til folketidende.dk, at asfalten er så ødelagt, at lastbiler - og dermed roetransporterne - ikke får lov at passere stedet, som ligger lige ved indkørslen til sukkerfabrikken, før en del af asfalten er skiftet ud. Personbiler - og det vil dermed fortrinsvis sige beboerne i området - kan dog godt passere stedet med forsigtighed.

Få minutter senere kunne fabriksdirektør Allan Borreskov så fortælle, at man har konstateret, at bruddet er sket på den del af rørledningen, der befinder sig på sukkerfabrikkens egen grund. Det vides endnu ikke, hvordan bruddet er sket, ligesom det heller ikke vides endnu, hvor lang tid det vil tage at lukke det igen.

Det hænger ifølge Allan Borreskov sammen med, at man skal være meget varsom, da der som nævnt også ligger en del andre kabler og rørledninger i området.

- Men det er ingen katastrofe. Vi har jo stadig det andet rør, vi kan bruge, siger Allan Borreskov.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce