cookie-og-privatlivspolitik
Solgt. Det skilt har mæglerne på Sydfalster kunnet sætte op masser af gange de seneste måneder. På landsplan passerede man allerede med udgangen af august salgstallet for hele 2019. Og her i området har travlheden været på samme niveau.
Solgt. Det skilt har mæglerne på Sydfalster kunnet sætte op masser af gange de seneste måneder. På landsplan passerede man allerede med udgangen af august salgstallet for hele 2019. Og her i området har travlheden været på samme niveau.
Foto: Hans Gandrup

Lokal nyt

Mæglere på jagt efter flere fritidshuse til salg

Heftig travlhed for salg af lokale sommerhuse fortsætter ind i efteråret.
23. oktober 2020 kl. 11:51 Af Hans Gandrup

Annonce

SYDFALSTER Køberne er der. Det kniber mere med at have tilstrækkeligt med huse at sælge til dem ...

Sådan er situationen i de store sommerhusområder på Sydfalster i øjeblikket. Ligesom turistsæsonen med mange gæster i området ser ud til at være nærmest endeløs her i corona-året 2020, er der heller ingen tegn på, at årets heftige aktivitet med salg af fritidshuse er aftagende.

- Det største arbejde lige nu er at få nogle huse til salg, siger Karsten Børsen, Nybolig Marielyst, med et smil - for der er bestemt noget at smile af, selv om både han og kollegerne i området er på jagt efter flere, der vil sælge, og dyster intenst om at få "huse på hylderne".

Antallet af fritidshuse til salg på Falster er faldet til cirka en tredjedel af tallet før corona-pandemien. Der har i den grad været gang i handlerne.

- Omsætningsmæssigt bliver 2020 klart det bedste, jeg har oplevet, siger Karsten Børsen, der har drevet forretning på Marielyst i cirka 30 år.


Priserne stiger

- Interessen er bestemt ikke stilnet af. Køberne er der, konstaterer han, som også noterer sig, at markedsmekanismerne har fungeret helt forudsigeligt i en situation med mange købere og et dalende udbud af huse: Priserne stiger.

- Vi har ikke noget samlet overblik endnu. Men jeg kan godt gætte på, at der er prisstigninger på måske omkring 10 procent siden marts. Det er selvfølgelig ikke alle huse, der bliver solgt lynhurtigt. Men jeg har da haft situationer med et salg på to dage - og budkrig, siger Karsten Børsen.


Hurtigt salg

Hos ejendomsmæglerfirmaet askholm.com konstaterer Therese Juel Askholm, at en del huse i øjeblikket faktisk aldrig når frem til salgsstatistikken og til salgsannoncering.

- Vi får solgt fra køberkartoteket i mange tilfælde, forklarer hun.

- Corona og begrænsningerne i udlandsrejser er selvfølgelig en afgørende faktor for den høje aktivitet på markedet. Men vi har faktisk haft mange salg også sidste år. Der er nogle generelle tendenser, hvor mange familier gerne vil have sommerhus med mulighed for afslapning og for at samle familien, siger Therese Juel Askholm.

Hun understreger, at efterspørgslen og salgene ikke er koncentreret om bestemte prislag eller beliggenheder.

- Det er meget bredt med både de helt billige huse, de dyre og fritidsgrunde, siger hun.

Samme melding kommer fra Niels J. Hacke, Danbolig Marielyst.

- Vi har set solid efterspørgsel i en længere periode. I år har det så været ekstra markant. Og det er hele spektret. Husene bliver generelt solgt hurtigt. Liggetiderne falder. Vi kan også se, at prisafslagene falder stærkt, og udbudspriserne stiger. Helt naturligt med stigende efterspørgsel og lavt udbud, fastslår han.


Ferie i Danmark

Hos home Marielyst konstaterer ejendomsmægler Lars Hansen, at 2020 klart bliver bedre end 2019 - som vel at mærke var absolut godt.

- Måske var der lidt mere afdæmpet efterspørgsel i en kort periode efter sommerferien. Men det vendte igen. Lige nu tror jeg, der er mange, der skæver til den betænkelige udvikling i corona-tallene og vurderer, at der måske står ferie i Danmark - og på Sydfalster - på programmet igen i 2021. Under alle omstændigheder vil vi meget gerne have flere huse ind til salg. Vi har meget populære ferieområder. Og ser vi på det aktuelle udbud af huse i en forholdsvis kort afstand fra Marielyst Torv, så er der altså ikke meget at vælge imellem, fastslår Lars Hansen, der også peger på, at interessen for de store udlejningshuse i den grad er vendt tilbage.

Samme erfaring har Casper Pedersen, EDC Marielyst.

- Lige nu ser vi også, at huse, der har været til salg i en længere periode, er blevet solgt. Udfordringen lige nu er at få huse til salg. Men vi skal bestemt ikke klage. 2020 bliver et superår set med mæglerøjne, siger han, der også konstaterer, at priserne er på vej op.


Sælgere tøver

Han nævner også prisstigninger omkring 10 procent - mere når det gælder huse i den billigere ende af skalaen.

- I en situation, hvor vi mangler huse til salg, virker corona jo begge veje så at sige. Mange vil gerne købe fritidshus, fordi de skal holde ferie herhjemme. Men omvendt er der også potentielle sælgere, som måske tøver, fordi de også skal bruge huset her i coronatiden. Og det har i øvrigt måske også en effekt på udlejningen, siger Casper Pedersen, der også i EDC-forretningen på Marielyst beskæftiger sig med feriehus-udlejning.

- Vi ser udlejere, som holder igen med at tegne sig for i hvert fald højsæsonen næste år - fordi de venter måske selv at skulle bruge huset, forklarer Casper Pedersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce