cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lokal nyt

Mange nye sager om farligt arbejdsmiljø

Prokejtchef: - Antallet er påbud ligger fortsat ikke på et tilfredsstillende niveau for Vejdirektoratet.
20. november 2019 kl. 09:05 Af Citathistorie

Annonce

Arbejdstilsynet fortsætter med at slå ned på farlige arbejdsforhold på Storstrømsbro-byggeriet.

Over de seneste uger har bygningsarbejdere blandt andet været i fare for at styrte ned fra høje arbejdsplatforme og blive kørt over af store byggemaskiner under opførelsen af den nye bro, der bliver Danmarks tredjestørste, skriver Fagbladet 3F.

Siden 7. oktober har Arbejdstilsynet uddelt 15 strakspåbud og to forbud for brud på arbejdsmiljøloven. Dermed er i alt givet 80 strakspåbud og fem forbud, siden første spadestik til Storstrømsbroen blev taget i september 2018. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Det er ikke mere end en måned siden, at Fagbladet 3F kunne berette om livsfarlige arbejdsforhold hos byggefirmaerne på Storstrømsbroen.

Her undskyldte både det italienske konsortium SBJV, der har vundet milliardkontrakten på byggeriet, og Vejdirektoratet, der er bygherre, sig med, at de fleste sager var fra byggeriets første måneder, og at forholdene nu var langt bedre.

Men efter Arbejdstilsynet igen har været på kontrolbesøg på Storstrømsbroen står det klart, at der ikke er styr på basale sikkerhedsforanstaltninger.

Arbejdstilsynet konstaterer, at en “stor del af reaktionerne vedrører ulykkesrisiko med nedstyrtningsfare og farlige adgangsveje”.

Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle fra Aalborg Universitet har tidligere betegnet flere af sagerne som alvorlige brud på arbejdsmiljøloven, Ifølge Palle Bisgaard, der er næstformand i Byggegruppen i 3F, tyder det på, at der er noget grundlæggende galt med arbejdsmiljøet på brobyggeriet.

- Det er bemærkelsesværdigt, at der er så store og gentagne problemer med arbejdsmiljøet så tidligt i processen, hvor de ikke engang er nået til de farlige anlægsopgaver og arbejdet ude i vandet.
- Jeg håber virkelig, at konsortiet vil tage skeen i den anden hånd nu, siger Palle Bisgaard.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er allerede kaldt i samråd for at få rettet op på arbejdsforholdene på Storstrømsbroen.

Arbejdstilsynet har i en række nye sager slået ned på, at adgangsveje og underlag på byggepladsen har været våde og mudrede, uden tilstrækkelig belysning, og at der har ikke været adskilt mellem kørende og gående trafik, sådan at bygningsarbejderne har risikeret at blive kørt over af de store byggemaskiner på byggepladsen.

Hos Vejdirektoratet fastholder projektchef Niels Gottlieb, at arbejdsmiljøet på Storstrømsbroen er blevet bedre siden foråret.

- Antallet er påbud ligger fortsat ikke på et tilfredsstillende niveau for Vejdirektoratet, og vi ser naturligvis helst, at der ikke er noget at sætte en finger på. Vi har et vedholdende fokus på sikkerheden, og som et nyt tiltag har vi i denne måned indført skærpede daglige tilsyn med særligt fokus på en hurtigere og tættere opfølgning på de forhold, som påbuddene fra Arbejdstilsynet påpeger, siger projektchef Niels Gottlieb.

Christian Lemvigh, der er kommunikationsansvarlig for det italienske konsortium SBJV, erkender, at der fortsat er problemer med arbejdsmiljøet på Storstrømsbroen.

- Det er korrekt, at vi desværre har set en stigning i antallet af påbud i den sidste måned. Selv om Storstrømsbroen er en af Danmarks største byggepladser, som har besøg af Arbejdstilsynet et par gange om ugen, så skal der ikke være så mange påbud. Vi har derfor igangsat en række initiativer ud over den almindelige sikkerhedsundervisning.

Italienske SBJV har været ramt af skandaler, allerede inden byggeriet begyndte, fordi to af de tre firmaer i konsortiet var ramt af konkurs og korruptions- og byggeskandaler.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce