cookie-og-privatlivspolitik
To fodaftryk fra stenalderen, fundet i Syltholm Fjord nær Rødbyhavn. Fodsporene kommer til at bruges aktivt i den animationsfilm, som Museum Lolland-Falster har fået penge til at producere.
To fodaftryk fra stenalderen, fundet i Syltholm Fjord nær Rødbyhavn. Fodsporene kommer til at bruges aktivt i den animationsfilm, som Museum Lolland-Falster har fået penge til at producere.
Foto: Museum Lolland-Falster

Lokal nyt

Museum modtager millionstøtte til udstilling

Augustinus Fonden giver en million kroner til permanent stenalderudstilling og animationsfilm på baggrund af Femern-udgravning.
27. juni 2019 kl. 11:40 Af Klaus Præst Jaqué

Annonce
FAKTA

LOLLAND Udgravningen til Femernforbindelsen har givet Museum Lolland-Falster banebrydende resultater i forskning af stenalderen. Det er blevet bemærket, og nu har museet modtaget en million kroner fra Augustinus Fonden.

- Jeg er jublende lykkelig over, at Augustinus Fonden vælger at støtte vores projekt, og det skal fonden have en meget stor tak for. Museumsloven omfatter nemlig ikke midler til formidling, forskning og videnskabelig bearbejdning af dette værdifulde og enestående materiale, som rummer helt nye erkendelser om de mennesker, der levede på Lolland-Falster for 6.000 år siden, siger Ulla Schaltz, direktør på Museum Lolland-Falster, i en pressemeddelelse, hvor hun også gør opmærksom på taknemmelighed for den opbakning, projektet har fået fra Lolland Kommune.

Støtten skal blandt andet bruges på en permanent udstilling om stenalderen på Lolland og Falster. Den kommer til at have et særligt fokus på, hvorfor datidens mennesker gik fra at samle og jage til bondesamfund.

Netop det er et emne, hvor Museum Lolland-Falster har vundet stor viden takket være udgravningerne til Femernforbindelsen. Den viden ligger også til grund for Augustinus Fondens støtte.

- Det er en vigtig udgravning, der kan give os ny viden om livet i stenalderen. Vi er glade for at kunne bidrage til, at der nu kan påbegyndes forskning i den enorme nye mængde materiale, som arkæologerne har fundet, og vi ser frem til formidlingen, der kan gøre fortiden mere vedkommende for alle interesserede, siger Frank Rechendorff Møller, direktør i fonden.


Film og konference

Den permanente udstilling er ikke det eneste, som Museum Lolland-Falster får for pengene. Der skal også laves en animationsfilm med udspring i de opdagelser, udgravningerne har givet, samt en forskningskonference.

- Vi arbejder med tre konkrete tiltag: En forskningskonference, som skal kvalificere forskningen og skabe nye forskningsprojekter. Derudover skal udstillingen og en animationsfilm åbne fundene for publikum, så både fagfolk, museets videbegærlige kernebrugere, og det publikum, som sjældent går på museer, tilgodeses, siger Ulla Schaltz.

I filmen kommer blandt andet til at indgå 5.500 år gamle fodaftryk, som Museum Lolland-Falster har fundet. Den skal nemlig omhandle de mennesker, der levede i stenalderen.

De fund, som Museum Lolland-Falster har gjort sig, kommer fra Syltholm Fjord ved Rødbyhavn. Her er der exceptionelle bevaringsforhold. Det betyder, at arkæologerne har kunnet komme helt tæt på datidens mennesker og få svar på nogle af de spørgsmål, som arkæologerne havde.


Åbner i 2020

Den permanente udstilling, som kommer til at vises på Stiftsmuseet i Maribo, åbner i løbet af 2020. Det sker, mens arkæologer stadig graver i Syltholm Fjord. Derfor er det ikke alle svar, som kan vises på udstillingen, ligesom der løbende vil ske nye opdagelser.

Derfor eksperimenterer Museum Lolland-Falster med udstillingen og ændrer den løbende, så den nyeste forskning og de nyeste fund kan vises.

- Vi afprøver et mere agilt udstillingsformat, som er en mellemting mellem den traditionelle særudstilling og den permanente udstilling, fordi vi løbende vil udskifte fortællingerne og genstandene, hvorved udstillingen får en høj grad af aktualitet og præsenterer den allernyeste viden, siger Ulla Schaltz.

Samtidig vil Museum Lolland-Falster afprøve nye formidlingsgreb og digitale løsninger, som kan videreføres i permanente udstillinger i et fremtidigt fysisk museum, som Museum Lolland-Falster drømmer om at etablere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce