cookie-og-privatlivspolitik
Nikolai Lang og Flemming Nielsen taler med Steen Vedby Nielsen, mens TV2Øst filmer.

2

Billeder

Nikolai Lang og Flemming Nielsen taler med Steen Vedby Nielsen, mens TV2Øst filmer.
Foto: Peter Foersom

Lokal nyt

Naturfond køber sig ind i Frejlev Skov

Målet er, at den gamle bondeskov i fremtiden skal henligge som urørt skov
30. november 2020 kl. 11:10 Af Peter Foersom

Annonce
FAKTA
Den danske Naturfond

Den danske Naturfond arbejder for at forbedre den danske natur gennem projekter, der skaber flere levesteder for dyr og planter og mulighed for store naturoplevelser.

Verdens Skove
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, som arbejder for en verden, der er rig på skove med biologisk mangfoldighed.

FREJLEV Den danske Naturfond har købt 20 hektar af Frejlev Skov, der ligger på Østlolland. Det svarer til knap en tiendedel af skoven.

Formålet er, at skoven eller i hvert fald dele af den i fremtiden skal henligge som "urørt skov". Altså som en skov, der er overladt til sig selv uden forstmæssig drift.

- Det er en god begyndelse, siger Flemming Nielsen, der er direktør for Naturfonden.

Naturfonden er stiftet i 2015 af staten, Villum-fonden og Aage V. Jensens Naturfond. Fonden er meget aktiv i Jylland, og lokalt er den kendt fra den nye Bøtø Skov, som er etableret i halvdelen af den gamle Bøtø Plantage.

Men mens formålet på Bøtø er naturgenopretning, så er planen ved Frejlev først og fremmest at overlade den nuværende skov til sig selv.


200.000 kvadratmeter skov

Frejlev Skov er nemlig en af de sjældne "bondeskove".

Mens de fleste danske skove enten er statsskove eller herregårdsskove eller er ejet af store institutioner, er Frejlev Skov fra gammel tid ejet af de lokale bønder i fællesskab. Ved udskiftningen for omkring 200 år siden fik hver af de 40 bøndergårde i Frejlev en del af skoven til ejendom, og skoven er stadig opdelt i et stort antal skovparter.

- Det betyder, at Frejlev Skov aldrig har været drevet som professionelt skovbrug. Det har været godt for naturen, som her er meget varieret og artsrig. Og derfor har Københavns Universitet udpeget netop Frejlev Skov som særligt bevaringsværdig, siger Flemming Nielsen.

Lørdag blev projektet præsenteret for offentligheden under betydelig medieinteresse. Danmarks Radio sendte direkte reportage til morgenkaffen, og TV2Øst optog indslag til dagens nyhedsudsendelser.


En friluftsentusiast

Man fokuserede på, at de 20 hektar er det samme som 200.000 kvadratmeter. De godt to millioner kroner, som fonden har investeret, er nemlig for en stor dels vedkommende kommet fra salg af skovbeviser til 12 kroner per kvadratmeter. Omkring 6.000 mennesker er på denne måde blev skovejere.

Også foreningen "Verdens Skove" har bidraget til skovkøbet. Denne forening, som tidligere hed "Nepenthes", var i lørdags repræsenteret ved sin kommunikationsmedarbejder, Nikolai Lang.

- Vi har tidligere haft som hovedformål at redde regnskovene, men nu arbejder vi også for at redde os selv. Altså med naturbevarelse i Danmark, siger han.

Ann-Mai Hansen fra Fejø var en særlig gæst i lørdagens reportager sammen med sin hund, Kiwi.

Hun kalder sig "friluftsentusiast" og har købt adskillige kvadratmeter skov. Og så havde hun netop på årets første frostnat overnattet i skoven i sin sovepose på et liggeunderlag for at kunne være til stede fra morgenstunden.

- Det varmer at være med til at sikre den uberørte skov, sagde hun og fortalte levende om de mange lyde, man kan høre om natten i den mørke skov.

Også Steen Vedby Nielsen fra Nykøbing, som er en hyppig gæst i  Frejlevskoven, kom forbi med hunden Yuki. Foreløbig dog uden af have anskaffet sine egne skovstykker.


Fem skovparceller

- Vi har købt fem skovparter af den samme ejer, fortæller Naturfondens direktør, Flemming Nielsen.

De fem parter ligger spredt i skoven i tre grupper og er aflange strimler, som de fleste af skovparterne i skoven er. Direktøren kalder det en god begyndelse og siger, at fonden gerne vil købe flere parceller.

- Vi indgår kun aftaler, når vi kan blive enige med ejerne. Men det er lykkedes at få ophævet en gammel servitut, som sagde, at kun folk, der bor lokalt, kan eje skovparter. Nu håber vi, at der er flere, som vil sælge til os, men kun tiden kan vise, hvornår det vil ske, siger Flemming Nielsen.

Mange kender måske Frejlev Skov, fordi den er fuld af oldtidsminder. Dysser og jættestuer, bautasten og småhøje. Der er registreret 119 fredede mindesmærker i skoven, heraf også et par håndfulde i de skovstrimler, Naturfonden foreløbig har fået fat i.

- Vi vil også gerne være med til at gøre noget for oldtidsminderne. Gerne i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen, som har en ny afdeling i Nykøbing F., siger Flemming Nielsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce