Annonce
Lokal nyt

Ny aftale åbner for renovering af 2.000 almene boliger på L-F

Billedet her stammer fra et tidligere renoveringsarbejde og har ikke forbindelse til den aktuelle historie. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lokale boligselskaber deler dog ikke umiddelbart folketingspolitikeres begejstring.

Et bredt politisk flertal på Christiansborg bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og løsgængeren Sikander Siddique præsenterede tidligere på ugen en politisk aftale, hvor der afsættes 30,2 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til såkaldt grøn renovering af almene boliger frem mod 2026.

Aftalen omfatter 72.000 boliger på landsplan og 2.000 på Lolland-Falster – boliger, som alle sammen står på Landsbyggefondens venteliste til at blive renoveret.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er godt tilfreds med aftalen.
- Det er vigtigt, at vi med denne aftale for den almene boligsektor vil nå ud til alle egne af landet. Det kommer de mange lejere til gode, at de nu får moderniseret deres bolig, men de store investeringer betyder også, at vi kan være med til at skabe nye arbejdspladser i alle dele af landet, siger han i en pressemeddelelse fra Transport- og Boligministeriet.

Det lokale folketingsmedlem Kasper Roug (S), der er medlem af Folketingets boligudvalg, er også godt tilfreds.

- Vores område hører ikke til de områder i Danmark med flest almene boliger, men vi har alligevel en del, og nu bliver der næsten 400 millioner kroner til at renovere for. Det er rigtigt godt i sådanne økonomiske nedgangstider, som vi oplever i øjeblikket. Det er med til at gøre vores område mere attraktivt, og det er godt for beboerne i de pågældende boliger.

- Jeg er rigtigt godt tilfreds med aftalen, men jeg har ikke tænkt mig at læne mig tilbage og slappe af. Nu skal vi arbejde videre. Eksempelvis har vi mange tomme boliger på Lolland-Falster. Derfor er det vigtigt, at der fortsat bliver tilført ressourcer til at rive ned og renovere, siger Kasper Roug.

Ifølge Transport- og Boligministeriet omfatter de lokale projekter, der er givet støtte til fra Landsbyggefonden, 1.292 boliger i Guldborgsund Kommune og 707 i Lolland Kommune – altså samlet næsten 2.000.

Der er afsat 145 millioner kroner til projekterne i Guldborgsund og 249 millioner til projekterne i Lolland Kommune.

Hos de lokale boligselskaber, der har fået del i pengene, er begejstringen dog knapt så stor, som den er på Christiansborg.

- Umiddelbart er det jo rigtig positivt, at boligaftalen endelig er landet, men der er ikke tale om, at vi får penge i hånden. Det, vi får, er tilsagn om støttede lån fra Landsbyggefonden, så det er altså penge, vi låner - ganske vist til en lidt lavere rente, men de skal betales tilbage igen, fortæller Lis Bentin, direktør for Nykøbing F. Boligselskab, som ifølge listen fra Landsbyggefonden over tildelte projekter har fået støttetilsagn til tre boligafdelinger.

Det indgår i aftalen, at samtlige projekter på ventelisten skal igennem en såkaldt grøn screening med fokus på yderligere grønne tiltag.

Disse tiltag må dog maksimalt øge anskaffelsessummen med fem procent. Nogle af projekterne har stået på Landsbyggefondens venteliste længe og var egentlig allerede blevet godkendt én gang, men også de skal nu igennem en grøn revurdering.

Pengene – eller rettere de støttede lån – må ikke bruges til almindeligt vedligeholdelsesarbejde såsom eksempelvis udskiftning af gamle vinduer, men skal bruges til renoveringer, som rækker ud over den almindelige drift.

Boligselskaberne indbetaler selv hvert år penge til Landsbyggefonden, og det er blandt andet de midler, der nu er afsat i den nye aftale, fortæller Lis Bentin.

Nykøbing F. Boligselskab har endnu ikke besluttet, om man vil gøre brug af støttetilsagnene.
- Vi skal lige med de nye betingelser se det hele nærmere efter, før vi træffer nogen beslutning, siger direktør Lis Bentin.

Samme melding kommer fra Boligselskabet af 1944 i Nakskov, som ellers ifølge listen kan se frem til 70 millioner kroner til renovering af 232 boliger i Kløvervænget og på A. R. Paulsensvej.

Hos Boligselskabet Vendersbo (Domea) i Nykøbing har man fået tre projekter med på Landsbyggefondens liste, men det undrer kundechef Kurt Jørgensen en smule, for det ene af dem blev ifølge ham lukket for tre-fire år siden.
- Jeg skal lige tjekke vores projekter og finde ud af, hvordan uoverensstemmelsen er opstået, siger han.

Arbejdet med de i alt 72.000 boliger på landsplan kan sættes i gang i år og næste år.

  • Billedet her stammer fra et tidligere renoveringsarbejde og har ikke forbindelse til den aktuelle historie. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem