cookie-og-privatlivspolitik
Amara kulti er en ny billeart i Danmark, fundet i Bøtøskoven på Sydfalster.
Foto: Jan Pedersen

Lokal nyt

Ny dyreart i Skandinavien fundet i lokal skov

Den fylder ikke mere end otte-10 millimeter, men begejstringen over fundet fra Falster er stor.
03. juli 2020 kl. 08:22 Af Jakob Poulsen

Annonce

En på danske breddegarder helt ny dyreart er blevet fundet i Bøtøskoven på Sydfalster. Det oplyser Guldborgsund Kommune i en pressemeddelse.

Der er tale om en bille af arten Amara kulti, og fundet blev gjort i midten af juni af etnolog Jan Pedsersen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Det skete i forbindelse med projektet BioBlitz, der blev arrangeret henover en weekend i et samarbejde mellem Guldborgsund Kommune og Den Danske Naturfond med deltagelse af 28 eksperter med det formål at finde så mange arter som muligt på 24 timer.

Folketidende omtalte arrangementet dengang og skrev blandt andet, at "den mindste lille bille er lige så interessant at få noteret som den store havørn" - et udsagn, der altså skulle vise sig at være mere sandt, end skribenten var klar over, da artiklen blev skrevet.

Den nye bille, der blot er otte-10 millimeter stor, er en løbebille, som lever af umodne græsfrø. Den blev i første omgang fundet i den sydligste lysning i Bøtøskoven, men efterfølgende er den også set flere andre steder i skoven.

- Den har formået at bygge en bestand op, så den har nok været der i et par år, siger manden bag fundet, Jan Pedersen, i pressemeddelelsen.

Og begejstringen over fundet er stor.
- Vi kan ikke få armene ned af bar begejstring. Det er bare så fantastisk, at vi kan være med til at finde nye arter for landet, siger projektleder Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune.

Og Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond, som ejer Bøtøskoven, er mindst lige så begejstret.
- Det er helt vildt, at vi nu har fundet en ny art for Danmark i Bøtøskoven. For nogle få år siden var det en mørk nåletræsplantage, som vi nu har forvandlet til en lysåben græsningsskov og et levested for sjældne arter. Det betaler sig at give den vilde natur mere plads, siger han.

Det er ikke blot det første fund af billen i Danmark, men også det første fund i hele Skandinavien. Ifølge kommunen er det en varmekrævende art, så de seneste års varme somre vurderes at have væsentlig betydning for, at billen nu er dukket op her i landet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce