cookie-og-privatlivspolitik
I januar besøgte boligminister Kaare Dybvad (til højre) Lolland, hvor han kiggede på saneringsfærdige boliger sammen med borgmester Holger Schou Rasmussen. Nu er en ny lov, der skal bekæmpe udlejningen af slum, blevet vedtaget.
I januar besøgte boligminister Kaare Dybvad (til højre) Lolland, hvor han kiggede på saneringsfærdige boliger sammen med borgmester Holger Schou Rasmussen. Nu er en ny lov, der skal bekæmpe udlejningen af slum, blevet vedtaget.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Ny lov skal stoppe boligspekulanterne

Folketinget har nu vedtaget en ny lov, der kan give kommunerne adgang til at inspicere ejendomme, før de lejes ud.
05. december 2020 kl. 06:13 Af David Arnholm

LOLLAND-FALSTER Et enigt folketing vedtog onsdag formiddag en anmeldelsesordning for boliger, der lejes ud. Det er en lov, der er blevet til i samarbejde med Lolland Kommune, hvor borgmester Holger Schou Rasmussen (S) glæder sig over vedtagelsen.

- Det er rigtig godt, det er blevet sat i værk. Det sætter jeg stor pris på, siger han.

Boligminister Kaare Dybvad (S) forventer, at loven vil kunne modvirke social dumping.

- I Lolland Kommune har man haft problemer med, at hovedstadskommuner har skubbet udsatte borgere ud til dårlige huse på Lolland. Den trafik kan man nu stoppe ved hoveddøren, siger han.

Loven rummer således flere elementer. For det første kan byrådene rundt om i landet vedtage en anmeldelsesordning, som vil indebære, at ejere af ejendomme, der påtænkes udlejet til beboelse, skal anmelde den påtænkte udlejning til kommunen senest 30 dage inden, lejekontrakten indgås. Det gælder dog kun ejendomme, der er mindst 40 år gamle og har stået tomme i mindst et halvt år.

Annonce

For det andet kan kommunen derefter besigtige ejendommene. Og for det tredje kan kommunen i løbet af de 30 dage af egen drift indbringe en sag om vedligeholdelsesmangler for huslejenævnet.

Endelig rummer loven en sanktionsmulighed, hvis udlejere ser stort på anmeldelsespligten eller lader lejere flytte ind, før de 30 dage er gået. For hvis kommunen på et tidspunkt beslutter at kondemnere en sådan ejendom, så vil det være udlejeren, der helt eller delvis skal betale for genhusning af lejerne.

- Vi glæder os til at tage redskabet i brug, for vi vil nok være en af de kommuner, der vil bruge det mest, vurderer Holger Schou Rasmussen.

Loven er da også i høj grad blevet til på baggrund af et ønske fra Lolland, bekræfter Kaare Dybvad.

- Da vi lavede aftalen for nogle år siden, var det med inspiration fra noget af den kritik, blandt andre Holger Schou Rasmussen kom med. Hele problematikken blev rejst af Holger, og det er en lov, der i høj grad er udformet ud fra et behov, man har haft hos jer - og på Langeland og andre steder. Og Holger er nok den, der har været mest aktiv i den debat og har æren for, at det lykkedes at komme i mål med den, vurderer Kaare Dybvad.

Annonce

Det er da også i kraft af en indsigelse fra Lolland Kommune, at loven omfatter boliger, der kun har stået tomme i et halvt år. Oprindeligt var der lagt op til, at det skulle være et helt år. Men med et år ville der efter kommunens vurdering være for mange dårlige ejendomme, der slap igennem.

I Lolland Kommune er man da også klar til straks at tage loven i brug. Sagen var på dagsordenen i teknisk udvalg onsdag, hvor medlemmerne ifølge formand Leif Utermöhl (S) havde talt om, at loven burde kunne bruges, når boligen ikke havde været lejet ud i seks uger, ikke seks måneder.

Forvaltningen blev dog bemyndiget til at udmønte den nye ordning.

- Vi vil fra starten benytte det, loven giver os mulighed for, maksimalt, siger teamleder Rie Christiansen og fortæller, at udlejerne som en del af deres anmeldelse vil skulle indsende billeder af ejendommene, så det bliver muligt at vurdere, hvilke ejendomme det vil være relevant at inspicere.

Holger Schou Rasmussen er dog også allerede klar med nye ønsker, hvis problemerne fortsætter trods den nye lov. I så fald ønsker han sig en "kørekorts"-ordning for professionelle udlejere.

Annonce

- Når man begynder at opkøbe boliger i stor stil og ejer dem i et anpartsselskab, så er det for at gøre det kommercielt, og så skal man simpelthen have kørekort til at leje ud og have sine ejendomme tjekket engang imellem, foreslår han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE