Annonce
Lokal nyt

Nye tider? Færre søger om julehjælp

Sidste år uddelte Dansk Folkehjælp julepakker til cirka 11.000 enlige forsørgere og deres børn. Billedet her er fra uddelingen i Nykøbing. I år er antallet af ansøgninger om julehjælp for første gang faldet. Foto: Flemming Karlsen, arkivfoto

For første gang, siden Dansk Folkehjælp indførte deres julehjælps-indsamling, falder antallet af ansøgere - både lokalt og nationalt.

LOLLAND-FALSTER Antallet af danskere, der søger om julehjælp hos den landsdækkende frivillige humanitære organisation Dansk Folkehjælp, der som bekendt har hovedkontor i Nykøbing, er for første gang nogensinde faldet.

Der er ganske vist ikke tale om noget stort fald, men det er trods alt nye tider i forhold til det billede, der har hidtil har tegnet sig. Sidste år modtog Dansk Folkehjælp 14.833 ansøgninger fra socialt udsatte familier med børn, men i år er det tal faldet til 14.676. Og det glæder organisationens generalsekretær Klaus Nørlem.

- Det er 13. år, at vi uddeler julehjælp, og det er første gang, at antallet af ansøgere går ned. Det er godt nyt, men det er for tidligt endnu at konkludere, om det skyldes, at det går bedre økonomisk for folk. Der er lavet undersøgelser, blandt andet fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, tidligere i år, som viser, at der ikke er nogen tegn på opbremsning i antallet af fattige børn.

- Men foreløbig glæder vi os over, at det ser ud til, at vi det har toppet. Så må vi se, hvordan det ser ud til næste år, siger Klaus Nørlem.

Det er ikke kun på landsplan, at der er registreret et lille fald i antallet af julehjælpsansøgninger. Samme tendens gør sig gældende i de to lokale kommuner, omend faldet i Guldborgsund Kommune er minimalt.

Her har man modtaget 255 amsøgninger i år mod 256 sidste år. I Lolland Kommune er faldet lidt større - fra 226 sidste år til 211 i år.

Hvor mange af ansøgerne, der ender med at få glæde af julehjælpen fra Dansk Folkehjælp, vides endnu ikke. For at kunne komme i betragtning til julehjælpen, skal man være enlig forsørger på overførselsindkomst og have hjemmeboende børn under 18 år.

Indtil videre er der indsamlet knapt 235.000 kroner (tirsdag ved 12.30-tiden, red.), men torsdag samles julehjælpens erhvervspaneler, som er en samling af erhvervsledere, flere steder rundt omkring i Danmark, blandt andet i Nykøbing, hvor de ringer rundt til folk i deres netværk for at samle penge ind, og her er målsætningen ifølge Klaus Nørlem at få indsamlet 10 millioner kroner.

Selve julehjælpen - altså det, der kommer familierne til gode - er lidt anderledes i forhold til de senere år.

Modtagerne får stadig julemad og kolonialvarer til en værdi af 500 kroner fra Rema 1000, men gavekortene til Sportmaster og BR er droppet i år - blandt andet på grund af BRs konkurs, som i øvrigt faldt lige omkring juletid sidste år og gav anledning til en vis usikkerhed om, hvorvidt gavekortene til BR fortsat kunne benyttes.

For selvom BR sidenhen er genopstået, så har Dansk Folkehjælp fravlagt legetøjskæden i år, fordi, man mener, at der er blevet for langt imellem de fysiske butikker.

I stedet har man besluttet at erstatte gavekortene på hver 500 kroner til Sportmaster og BR med et gavekort på 1.000 kroner til GoGift til indkøb af gaver til familiens børn.

GoGift er en slags gavekort-portal på internettet, som Engmont-koncernen står bag. Her har man udviklet et produkt specielt til julehjælpen, hvor modtagerne selv kan vælge imellem omkring 200 børnevenlige gavemuligheder indenfor eksempelvis legetøj, elektronik, tøj med videre i prisklasser fra cirka 150 og op til 1.000 kroner stykket.

- Vi tror, at det giver familierne bedre mulighed for at vælge den rette gave, og vi glæder os til at se, om det fungerer, siger Klaus Nørlem.

Og når familierne har valgt og bestilt deres gaver, bliver de pakket ind og leveret til døren, så de er fremme inden jul.

Sidste års julehjælpsindsamling indbragte ifølge Dansk Folkehjælp 14,5 millioner kroner, og der blev delt uddelt cirka 11.000 julepakker.

Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto
  • Sidste år uddelte Dansk Folkehjælp julepakker til cirka 11.000 enlige forsørgere og deres børn. Billedet her er fra uddelingen i Nykøbing. I år er antallet af ansøgninger om julehjælp for første gang faldet. Foto: Flemming Karlsen, arkivfoto
  • Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto
Annonce
Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget