cookie-og-privatlivspolitik
Arkæologerne gik bogstaveligt talt i dybden i jagten på nyt om Nykøbings fortid, da Torvet sidste år blev gravet op på grund af den omfattende renovering.
Arkæologerne gik bogstaveligt talt i dybden i jagten på nyt om Nykøbings fortid, da Torvet sidste år blev gravet op på grund af den omfattende renovering.
Foto: Museum Lolland-Falster

Lokal nyt

Nykøbing kan være næsten 1.000 år

Kulstof 14-datering af fund fra torvet bringer nyt til byens historie.
13. august 2020 kl. 11:40 Af Jakob Poulsen

Annonce

NYKØBING Den by, vi i dag kender som Nykøbing, er formentlig opstået i overgangen fra vikingetiden til den tidlige middelalder engang i anden halvdel af 1000-tallet eller begyndelsen af 1100-tallet. Og byen opstod efter alt at dømme der, hvor Torvet ligger i dag.

Det er - med alle forbehold - konklusionen fra arkæologer på Museum Lolland-Falster efter, at museet har fået foretaget såkaldte kulstof 14-dateringer af nogle af de fund, man gjorde i forbindelse med renoveringen af Torvet sidste år.

- Vi har fået foretaget to kulstof 14-dateringer af de allernederste aktivitetslag under Torvet, og de daterer laget til perioden mellem år 1028 og 1210, fortæller leder af udgravningerne, museumsinspektør Signe Fog Mogensen, i en pressemeddelelse.

I forbindelse med udgravningerne fandt arkæologerne blandt andet en stor mængde jernslagger, og man formoder, at det er spor efter en smedje, som har ligget på det nuværende torv i Nykøbings barndom.

Tidligere er der også blevet fundet en affaldsgrube med affald fra et kammager-værksted, som også fandtes i byen i dens første år.

- Når man stykker de iagttagelser sammen, leder det tankerne hen på, at der allerede sidst i vikingetiden lå en håndværkergade ud til en åben plads langs det nuværende torvs østlige side, siger Signe Fog Mogensen og tilføjer, at den åbne plads senere udviklede sig til byens torv.

Hun savner dog stadig mere konkrete beviser i form af flere fund eller dateringer, før hun kan sige noget mere præcist om det tidligste Nykøbing.

I forbindelse med udgravningerne fandt arkæologerne også nogle velbevarede rester af en bageovn fra 1500-tallet. Nu er det ved hjælp af en kulstof 14-analyse af to små korn, man har fundet, lykkedes at datere det hus, som ovnen lå i, til engang i 1300-tallet. Huset blev revet ned igen engang i løbet af 1700-tallet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce