cookie-og-privatlivspolitik
Her er årets to havørneunger ved Hejrede Sø. Billedet er taget 10. juli i Bøgeskov ved Hejrede Sø og viser de to unger på reden. Lørdag fløj ungerne fra reden, og de kan sikkert opleves i den
     nordlige ende af Hejrede Sø de kommende dage. Det bedste sted at betragte dem fra er nok fugletårnet ved Pumpestationen. Indsendt af naturfotograf Mogens Hansen.
Billedet her fra reden ved Hejrede sø, hvor naturfotograf Mogens Hansen for et par år siden havde fået en særlig tilladelse til at komme lidt tættere på de dengang to unger. I år er der én unge i reden.
Foto: Mogens Hansen

Lokal nyt

Ørnene var ikke til mølleindvielse

En tom ørnerede i Rødby Fjord-området problematiserer forholdet mellem vindmøller og havørne.
27. juni 2018 kl. 15:04 Af John Karlsen

Annonce

Alt tyder på, at 2018 bliver et godt år for havørnene på Lolland. Men det par i Rødby Fjord, der sidste år kunne sende en unge på vingerne fra deres nye rede, har ikke haft succes.

Reden ligger i et område, der de seneste par år har været præget af opstillingen af nye vindmøller - senest Hofors otte vindmøller, der blev indviet tirsdag.

Ingen ved, om opstillingen og driften af møllerne har haft betydning for ørnenes manglende ynglesucces - men først på sæsonen havde de været i gang med forberedelserne til næste generation. Nu er reden tom.

Vindmøllers indflydelse på havørnene er genstand for et projekt, hvor DOF sidste år fik sat GPS-sendere på to sjællandske ørneunger. På den måde kan man observere, hvordan de opfører sig i nærheden af vindmøller.

I år er projektet udvidet med flere GPS-ørne, og det var også meningen, at årets unger fra reden i Saksfjed Inddæmning skulle forsynes med GPS-udstyr. Men Saksfjed-reden er den anden af de to lollandske ørnereder, der er forblevet tomme i år.

Ifølge Ole Friis Larsen, Nakskov, der er med i Dansk Ornitologisk Forenings "Projekt Ørn", er der de senere år landet over fundet seks-syv havørne, der er dræbt af vindmøller. Heraf halvdelen på Lolland. Det er de unge ørne, der rammes af møllerne: Voksne og erfarne ørne synes at lære at omgås dem.

Således har et trofast ørnepar ved Græshave også i år sendt to unger på vingerne - på trods af at der er opstillet tre nye vindmøller samtidig med Rødby Fjord III-møllerne.

Ole Friis Larsen henviser til, at ørnene her er vant til vindmøller - og at DOF i øvrigt fik flyttet de nye møller længere væk fra reden end oprindeligt planlagt.

Læs også artiklerne "Et godt ørneår på Lolland" og "Vindmøllepark indvidet" i onsdagens udgave af Folketidende.

Klik her for at læse Folketidende på PC
Klik her for at læse via en mobil enhedKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54

AF: JOHN WENNERWALD

Eget vikarbureau 06. oktober 2019 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

EU og det besværlige demokrati. 02. oktober 2019 kl. 15.47

Annonce