cookie-og-privatlivspolitik
REFA, Nykøbing Falster 23. februar 2015. - Energiminister, Rasmus Helveg Petersen på besøg på REFA.
(Foto:Flemming Keith Karlsen).
Der bliver stadig brændt affald af hos Refa. Men den ældste ovn er blevet tvunget på pension.
Foto: Fl.Keith Karlsen

Lokal nyt

Ovn kommer på pension

Nedlukning gavner miljøet.
09. juli 2019 kl. 19:00 Af Martin S Poulsen

Annonce

Den sidste måned har man kunnet se store kraner arbejde på Refas affaldsforbrændingsanlæg på Energivej. Årsagen er, at anlægget bygges om, så energien i røggassen også udnyttes. Samtidig reduceres CO2-aftrykket betydeligt med den store energiudnyttelse af røggassen.

Den nye teknologi på Refa skåner klimaet og har en meget større energiudnyttelse af affaldet fra borgerne på Lolland-Falster. Det har også den positive konsekvens, at fredag morgen i forrige uge blev den ene af Refas tre ovnlinjer lukket ned for aldrig at blive startet op igen.

Kedelovnen var en af to ovnlinjer, som blev idriftsat i 1982, og som i alle årene har energiudnyttet affald, der omdannes til el og fjernvarme til fjernvarmenettet i Nykøbing. Selv om det er et gammelt anlæg, er det løbende blevet opdateret med ny teknologi og med miljøforanstaltninger.- Nu er vi teknologisk nået der til, hvor vi ved ombygning af to ovnlinjer med røggaskondensering kan undvære den tredje ovnlinje uden at producere mindre energi.

Med to ovnlinjer kan anlægget på Energivej fremover producere præcis samme mængde energi, som der i mange år har været tre ovnlinjer til, forklarer bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen. Når det lader sig gøre at producere samme energimængde på færre ovnlinjer, skyldes det, at varmen i røgen nu kan udnyttes til energi. Det betyder også, at røgfanen fra skorstenen, som de fleste dage har været næsten usynlig, fremover vil være meget mere tydelig, fordi røgen er dampmættet og ikke længere er så varm.

- For klimaet er det den helt rigtige vej at gå, siger bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen. Nedlukningen af ovnlinjen blev foretaget af tre pensionerede medarbejdere, som alle var med til at starte ovnen op i 1982, og som var ansat på Refa, indtil de gik på pension.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce