Annonce
Lokal nyt

Presset Refa skruer op for effektiviteten

Turbinen har de seneste 20 år leveret varme og strøm til husstandene i og omkring Nykøbing. Nu skal den snart på pension. Foto: Anders Knudsen

Affalds- og energiselskab henter energi ud af røgen.

NYKØBING Nu kan den snart ikke mere. I 20 år har den store, larmende blå turbine i døgndrift banket energi ud til kunderne med 10.000 omdrejninger i minuttet fra den store hal på Energivej. Men fra 2021 får affalds- og energiselskabet Refa en ny og bedre turbine, der skal holde de næste 20 år. Prisen for den nye turbine forventes at lande på cirka 30 millioner kroner.

- Det tager over et år at bygge sådan en turbine, og opgaven med at bygge den er først sendt i udbud nu. Med den kommende turbine vil vi kunne regulere energiproduktionen langt mere effektivt end tilfældet er i dag. Turbinen bliver mere fleksibel i op- og nedkørsel af energiproduktionen, så den bedre kan følge med det aktuelle forbrug. Det kommer til at betyde, at der bliver mindre spildproduktion, siger Finn Boy Hansen, der er vicedirektør og energichef hos Refa.

Også på andre områder gør Refa noget ved spildproduktionen. Det gælder om at hente så meget energi ud af det affald, der bliver brændt af inde i de store ovne, hvor der er 1100 grader varmt. Afbrændingen udvikler røg, og den røg er der også energi i.

- Vi har fået et helt nyt røgkondenseringsanlæg, der hiver energien ud af røgen. Den 140 grader varme røg bliver nedkølet til 40 grader og kondenseret, for så at blive sendt ud til forbrugerne som fjernvarme, forklarer Finn Boy Hansen.

Det nye røgkondenseringsanlæg sørger for at hente energi ud af røgen fra afbrændingen af affaldet. Foto: Anders Knudsen

En ovnlinje mindre

Indtil i år var der tre ovnlinjer på Refa, hvor affald blev brændt af for at skabe fjernvarme og elektricitet. Den ældste ovnlinje fra 1983 er nu taget ud af drift, men røgkondenseringsanlægget gør, at Refa stadig kan levere lige så meget energi til forbrugerne som hidtil.

- Med røgkondenseringsanlægget kan vi hive 10 megawatt energi ud af røgen. Energi der ellers ville være forsvundet op gennem skorstenen. De 10 megawatt svarer til cirka 20 procent af vores energiproduktion, og det er omtrent det samme produktionsniveau som ovnlinje 1 producerede, før den blev taget ud af produktionen, fortæller Finn Boy Hansen.

Det har været nødvendigt for Refa at finde nye måder at skabe energi til produktionen.

- Vi er presset af, at der er et lovkrav om, at vi skal levere elektricitet. Men i år er der bortfaldet et tilskud til produktion af strøm. Refa modtog sidste år seks millioner kroner fra det nu bortfaldne statslige tilskud. Så vi er blevet presset af omstændighederne til at effektivisere vores energiproduktion for både at kunne leve op til lovkravet og samtidig producere den samme mængde energi til den samme pris, siger Finn Boy Hansen.

Refas energiproduktion består af afbrænding af indsamlet husholdningsaffald. Noget af affaldet bliver importeret fra Tyskland. Fjernvarmen ryger ud til cirka 7.500 husstande i og omkring Nykøbing. Den producerede elektricitet ryger ud på det nationale ledningsnet, men Refas produktion af strøm svarer nogenlunde til elforbruget i en by på størrelse med Maribo.

Finn Boy Hansen ved en af Refas store ovne. Der er 1100 grader varmt inde i den store ovn. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Udnytter affaldet bedre

Røgkondenseringsanlægget har kostet 50 millioner kroner at installere. Sammen med den kommende nye og mere moderne turbine løber Refas investeringer i nyt materiel op i 80 millioner kroner. Men Finn Boy Hansen understreger, at der er tale om langsigtede reelle investeringer.

- Det, at vi har kunnet nedlægge en af vores tre ovnlinjer, og alligevel producere den samme mængde energi, er med til at gøre os mere effektive og dermed konkurrencedygtige. Vi producerer samme mængde energi, men udnytter affaldet bedre. Det er også godt for miljøet, fordi vi behøver mindre affald og udleder dermed mindre forurening, siger Finn Boy Hansen.

De 80 millioner kroner brugt på henholdsvis røgkondenseringsanlægget og den kommende nye turbine skal ses i lyset af, at Refa har en årsomsætning på cirka 350 millioner kroner.

Næste skridt for Refa kan være at installere en varmepumpe. Det kan betyde, at energiproduktionen bliver så effektiv, at endnu en ovnlinje kan tages ud af produktion, så der kun er en enkelt ovnlinje tilbage, der leverer samme mængde energi. Ifølge Finn Boy Hansen giver det god mening at tænke i energiproduktion med mindre affaldsafbrænding set i lyset af regeringens ambitioner om at skære kraftigt ned på udledningen af CO2.

  • Turbinen har de seneste 20 år leveret varme og strøm til husstandene i og omkring Nykøbing. Nu skal den snart på pension. Foto: Anders Knudsen
  • Det nye røgkondenseringsanlæg sørger for at hente energi ud af røgen fra afbrændingen af affaldet. Foto: Anders Knudsen
  • Finn Boy Hansen ved en af Refas store ovne. Der er 1100 grader varmt inde i den store ovn. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan