cookie-og-privatlivspolitik
I fremtiden skal vi sortere vores husholdningsaffald på en anden måde, end vi gør i dag.
I fremtiden skal vi sortere vores husholdningsaffald på en anden måde, end vi gør i dag.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Refa: Sådan skal vi sortere vores affald

Refas bestyrelse har valgt den løsning, selskabet anbefaler til fremtidig sortering af husholdningsaffald.
22. april 2021 kl. 10:25 Af Jakob Poulsen

LOLLAND-FALSTER Inden udgangen af næste år skal alle i Danmark sortere deres husholdningsaffald i 10 fraktioner af hensyn til klimaet og den grønne omstilling. Men for at nå det mål kræver det nogle andre affaldsbeholdere og containere end dem, de fleste af os benytter i dag.

På Lolland-Falster er det de to lokale kommuner Lolland og Guldborgsund, som efter indstilling fra det lokale affalds- og energiselsskab Refa sætter rammerne for, hvordan det rent praktisk skal foregå i de enkelte husstande, og den indstilling er nu på vej.

Refas bestyrelse har netop gennemgået fem mulige løsningsmodeller og udvalgt en, som man anbefaler. Det er ifølge selskabet samtidig den billigste, mest overskuelige og hygiejniske løsning.

- Vi har fundet en klimavenlig løsning, som fuldt ud lever op til kravet om en ensartet national affaldssortering i 10 fraktioner. Den betyder, at kunder, der bor i parcelhus, kan nøjes med to affaldsbeholdere og en plasticsæk.

- Jeg vil kalde det en god og snusfornuftig løsning, siger Refas bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen, der også er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce

Torums-beholder på vej

Det betyder, at den nuværende beholder til restaffald skiftes ud med en torums-beholder til restaffald og madaffald. Den nuværende torums-beholder til papir og glas/metal fortsætter med den væsentlige ændring, at rummet til papir i den nye ordning skal rumme både papir og småt pap.

Dertil kommer en plasticsæk til al plast samt drikkevare- og mælkekartoner.

- Plastiksækken til plast og mælkekartoner er mere hygiejnisk og mere fleksibel end endnu en beholder, påpeger Poul-Henrik Pedersen i pressemeddelelsen.

Derudover vil der blive indsamlet farligt affald og tekstiler efter en tilmeldeordning.

- Dermed har vi fundet plads til alle fraktioner, uden at vi skal have flere beholdere end dem vi har i dag. Det har været vigtig for bestyrelsen, understreger bestyrelsesformanden.

Annonce

Som udgangspunkt er det anbefalingen, at beholderen med rest- og madaffald bliver tømt hver 14. dag, men med mulighed for, at man kan tilkøbe, så man i stedet får tømt en gang om ugen.

Med de gældende priser og nuværende affaldsmængder anslår Refa ifølge pressemeddelelsen, at prisen for den nye ordning bliver mellem 1.000 og 1.500 kroner dyrere end det, kunderne i dag betaler.

- Vi kan ikke komme tættere på prisen lige nu. Der er mange ubekendte. Dels har kunderne i dag forskellige løsninger, dels kender vi ikke de faktiske omkostninger, før vi har haft indkøb af nye beholdere og selve tømningerne i udbud, siger Poul-Henrik Pedersen.

Den nye ordning ventes at kunne træde i kraft 1. oktober næste år. Inden da skal den dog behandles politisk i begge lokale kommuner.

Ordningen kommer også til at omfatte sommerhusområder og boligselskaber.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE