cookie-og-privatlivspolitik
Miljøminister Lea Wermelin (S) fastholder, at den nye affaldsaftale i gennemsnit kun vil koste husstandene 55 kroner ekstra om året - selvom Refa mener, det tal er helt ude i hampen.

2

Billeder

Miljøminister Lea Wermelin (S) fastholder, at den nye affaldsaftale i gennemsnit kun vil koste husstandene 55 kroner ekstra om året - selvom Refa mener, det tal er helt ude i hampen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lokal nyt

Refa-formand: Det er vælgerbedrag

Minister fastholder, at ny affaldsaftale bliver billig for kunderne - det afvises af Refa.
21. september 2020 kl. 12:35 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Skal man tro miljøminister Lea Wermelin (S), bliver det ikke særligt dyrt, når en ny affaldsaftale træder i kraft, så danskerne skal have mange flere affaldsspande og sortere meget mere. Blot 55 kroner vil affaldsgebyret i gennemsnit stige, har hun fortalt.

Men det tror man ikke på hos Refa, der står for affaldsindsamlingen på Lolland-Falster. Her har man beregnet, at det vil koste husstandene en stigning på over 1.300 kroner om året.

Den diskrepans har folketingsmedlem Jacob Jensen (V) undret sig over, og han har derfor bedt Lea Wermelin om at redegøre for de beregninger, der ligger til grund for hendes påstand om en prisstigning på blot 55 kroner.

Svaret kom for nylig, og her fastholder ministeren tallet på de 55 kroner. De første år vil det endda være endnu lavere, lader hun forstå, for det er først, når ordningen er fuldt indfaset, at prisstigningen kommer op på 55 kroner - i 2030.

Ministeren fortæller også, at tallet bygger på en beregning, der tager udgangspunkt i en rapport, som det rådgivende ingeniørfirma Cowi har lavet for Miljøstyrelsen i juli. Og hun understreger, at der er tale om et gennemsnit.

"Ændringen i affaldsgebyret er en gennemsnitlig betragtning og vil variere afhængigt af de gældende indsamlingsordninger i kommunerne. Borgere i kommuner, hvor der i dag sorteres i få affaldsfraktioner ved husstanden, vil formentlig opleve en større stigning end borgere i de kommuner, der allerede i dag sorterer i mange affaldsfraktioner ved husstanden", skriver hun.

Videre uddyber Lea Wermelin, at en øget genanvendelse også medfører både mindreudgifter og merindtægter. For eksempel vil affaldsselskaberne kunne tjene flere penge på at sælge materiale til genbrug, og de vil kunne spare penge på CO2-afgifter, ligesom der kan spares ved, at selskaberne kan lave fælles informationskampagner.


Goddag mand, økseskaft

Hos Refa ryster formand Poul-Henrik Pedersen (G) på hovedet over svaret.

- Det er det samme "goddag mand, økseskaft", vi og vores kolleger har fået før, siger han og understreger, at hans kritik af aftalen fra Christiansborg ikke må opfattes som om, at Refa er imod genbrug eller genanvendelse.

- Problemet er det vælgerbedrag, man laver, fordi man ikke er ærlig og siger, det kommer til at koste X antal kroner. For de 55 kroner, de opererer med, er fuldkommen ude i hampen, mener han og fastholder, at Refas beregning af en merpris på mindst 1.300 kroner om året pr. husstand er langt tættere på virkeligheden.

Det tal er nemlig baseret på erfaring fra konkrete udbud med indkøb af skraldespande og aftaler med vognmænd om tømning.

- Vi har noget konkret at holde os til, fastslår han og tilføjer, at det også meget vel kan presse priserne op, når hele landet på én gang skal ud at investere i nye spande.

- Jeg kan også godt se for mig, at nogle af vognmændene har nogle legitime ønsker om at få rimelige priser, for nogle af dem synes i dag, at de er klemt på prisen. Og det koster. Men vi ved godt, hvem der får øretæverne: "Ministeren sagde 55 kroner. Hvorfor skal vi så betale 1.300 kroner?!"

Poul-Henrik Pedersen tilføjer, at det i øvrigt indgår i aftalen, at landets sommerhusområder også skal omfattes.

- Der bliver en kæmpe regning, fastslår han.


Gid det var så vel

Ministerens vurdering af, at priserne kan holdes nede, fordi der også vil blive besparelser og merindtægter, giver han ikke meget for. Nogle af de materialer, der i dag indsamles til genbrug, må Refa nemlig betale for at komme af med.

- Når man får brevet fra ministeren, lyder det som om, der er masser af penge i at afsætte det materiale. Gid det var så vel! Men det er ikke tilfældet. Virkeligheden er en anden. Noget får vi penge for, men priserne varierer uendeligt meget hele tiden, siger han og afviser samtidig tanken om, at der kan spares en masse på informationskampagner, hvis tømningsordningen bliver ens over hele landet.

- Jeg ved ikke, hvor de har det fra. Er det fordi, de går ud fra, alle kan have den samme informationskampagne? Det kan man jo ikke. Lolland-Falster har mange små byer og byer med små gader, siger han og påpeger, at det er anderledes andre steder i landet.


Naiv tidsplan

Det er aftalt på Christiansborg, at den nye ordning med sortering i ni fraktioner skal træde i kraft 1. juli næste år. En tidsplan, Poul-Henrik Pedersen kalder naiv.

Han påpeger, at affaldsselskaberne i forbindelse med indkøb af nye affaldsspande skal gennemføre EU-udbud, og at de i sig selv kan tage et år. Derudover skal tømningen så sendes i udbud, ligesom vognmændene formentlig vil skulle investere i nye biler for at kunne gennemføre tømningen.

- Det er helt, helt uladesiggørligt med 1. juli, og alligevel bliver de ved med at fastholde det, siger Poul-Henrik Pedersen, som også tvivler på visdommen i, at antallet af affaldsselskaber skal reduceres til blot fire-seks stykker i hele landet.

- Så skal vi have flere lastbiler ud at køre, for fra Nakskov skal de så køre til København. Det er vel heller ikke det allermest miljøvenlige, siger han og roser Jacob Jensen for at være gået ind i sagen, selvom Venstre er med i aftalen, der omfatter næsten samtlige af Folketingets partier.

- Og det er tankevækkende, at kun ét parti har taget afstand fra det, og det er Dansk Folkeparti, siger Poul-Henrik Pedersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce