Annonce
Lokal nyt

Refa-formand: Det er vælgerbedrag

Miljøminister Lea Wermelin (S) fastholder, at den nye affaldsaftale i gennemsnit kun vil koste husstandene 55 kroner ekstra om året - selvom Refa mener, det tal er helt ude i hampen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Minister fastholder, at ny affaldsaftale bliver billig for kunderne - det afvises af Refa.

LOLLAND-FALSTER Skal man tro miljøminister Lea Wermelin (S), bliver det ikke særligt dyrt, når en ny affaldsaftale træder i kraft, så danskerne skal have mange flere affaldsspande og sortere meget mere. Blot 55 kroner vil affaldsgebyret i gennemsnit stige, har hun fortalt.

Men det tror man ikke på hos Refa, der står for affaldsindsamlingen på Lolland-Falster. Her har man beregnet, at det vil koste husstandene en stigning på over 1.300 kroner om året.

Den diskrepans har folketingsmedlem Jacob Jensen (V) undret sig over, og han har derfor bedt Lea Wermelin om at redegøre for de beregninger, der ligger til grund for hendes påstand om en prisstigning på blot 55 kroner.

Svaret kom for nylig, og her fastholder ministeren tallet på de 55 kroner. De første år vil det endda være endnu lavere, lader hun forstå, for det er først, når ordningen er fuldt indfaset, at prisstigningen kommer op på 55 kroner - i 2030.

Ministeren fortæller også, at tallet bygger på en beregning, der tager udgangspunkt i en rapport, som det rådgivende ingeniørfirma Cowi har lavet for Miljøstyrelsen i juli. Og hun understreger, at der er tale om et gennemsnit.

"Ændringen i affaldsgebyret er en gennemsnitlig betragtning og vil variere afhængigt af de gældende indsamlingsordninger i kommunerne. Borgere i kommuner, hvor der i dag sorteres i få affaldsfraktioner ved husstanden, vil formentlig opleve en større stigning end borgere i de kommuner, der allerede i dag sorterer i mange affaldsfraktioner ved husstanden", skriver hun.

Videre uddyber Lea Wermelin, at en øget genanvendelse også medfører både mindreudgifter og merindtægter. For eksempel vil affaldsselskaberne kunne tjene flere penge på at sælge materiale til genbrug, og de vil kunne spare penge på CO2-afgifter, ligesom der kan spares ved, at selskaberne kan lave fælles informationskampagner.

Hos Refa undrer formand Poul-Henrik Pedersen - her fotograferet sammen med direktør Mette Suhr Stoffregen - sig fortsat over miljøministerens melding. Foto: Anders Knudsen

Goddag mand, økseskaft

Hos Refa ryster formand Poul-Henrik Pedersen (G) på hovedet over svaret.

- Det er det samme "goddag mand, økseskaft", vi og vores kolleger har fået før, siger han og understreger, at hans kritik af aftalen fra Christiansborg ikke må opfattes som om, at Refa er imod genbrug eller genanvendelse.

- Problemet er det vælgerbedrag, man laver, fordi man ikke er ærlig og siger, det kommer til at koste X antal kroner. For de 55 kroner, de opererer med, er fuldkommen ude i hampen, mener han og fastholder, at Refas beregning af en merpris på mindst 1.300 kroner om året pr. husstand er langt tættere på virkeligheden.

Det tal er nemlig baseret på erfaring fra konkrete udbud med indkøb af skraldespande og aftaler med vognmænd om tømning.

- Vi har noget konkret at holde os til, fastslår han og tilføjer, at det også meget vel kan presse priserne op, når hele landet på én gang skal ud at investere i nye spande.

- Jeg kan også godt se for mig, at nogle af vognmændene har nogle legitime ønsker om at få rimelige priser, for nogle af dem synes i dag, at de er klemt på prisen. Og det koster. Men vi ved godt, hvem der får øretæverne: "Ministeren sagde 55 kroner. Hvorfor skal vi så betale 1.300 kroner?!"

Poul-Henrik Pedersen tilføjer, at det i øvrigt indgår i aftalen, at landets sommerhusområder også skal omfattes.

- Der bliver en kæmpe regning, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gid det var så vel

Ministerens vurdering af, at priserne kan holdes nede, fordi der også vil blive besparelser og merindtægter, giver han ikke meget for. Nogle af de materialer, der i dag indsamles til genbrug, må Refa nemlig betale for at komme af med.

- Når man får brevet fra ministeren, lyder det som om, der er masser af penge i at afsætte det materiale. Gid det var så vel! Men det er ikke tilfældet. Virkeligheden er en anden. Noget får vi penge for, men priserne varierer uendeligt meget hele tiden, siger han og afviser samtidig tanken om, at der kan spares en masse på informationskampagner, hvis tømningsordningen bliver ens over hele landet.

- Jeg ved ikke, hvor de har det fra. Er det fordi, de går ud fra, alle kan have den samme informationskampagne? Det kan man jo ikke. Lolland-Falster har mange små byer og byer med små gader, siger han og påpeger, at det er anderledes andre steder i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naiv tidsplan

Det er aftalt på Christiansborg, at den nye ordning med sortering i ni fraktioner skal træde i kraft 1. juli næste år. En tidsplan, Poul-Henrik Pedersen kalder naiv.

Han påpeger, at affaldsselskaberne i forbindelse med indkøb af nye affaldsspande skal gennemføre EU-udbud, og at de i sig selv kan tage et år. Derudover skal tømningen så sendes i udbud, ligesom vognmændene formentlig vil skulle investere i nye biler for at kunne gennemføre tømningen.

- Det er helt, helt uladesiggørligt med 1. juli, og alligevel bliver de ved med at fastholde det, siger Poul-Henrik Pedersen, som også tvivler på visdommen i, at antallet af affaldsselskaber skal reduceres til blot fire-seks stykker i hele landet.

- Så skal vi have flere lastbiler ud at køre, for fra Nakskov skal de så køre til København. Det er vel heller ikke det allermest miljøvenlige, siger han og roser Jacob Jensen for at være gået ind i sagen, selvom Venstre er med i aftalen, der omfatter næsten samtlige af Folketingets partier.

- Og det er tankevækkende, at kun ét parti har taget afstand fra det, og det er Dansk Folkeparti, siger Poul-Henrik Pedersen.

  • Miljøminister Lea Wermelin (S) fastholder, at den nye affaldsaftale i gennemsnit kun vil koste husstandene 55 kroner ekstra om året - selvom Refa mener, det tal er helt ude i hampen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • Hos Refa undrer formand Poul-Henrik Pedersen - her fotograferet sammen med direktør Mette Suhr Stoffregen - sig fortsat over miljøministerens melding. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Guldborgsund

Lokal historiker: - Det er en katastrofe

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder