cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Lokal nyt

Regeringen: Vigtigt at styrke lægedækningen på L-F

En del af regeringens nye udspil om blandt andet sundhed omfatter også en bedre lægedækning, og her nævnes Lolland-Falster som eksempel.
27. oktober 2021 kl. 09:18 Af Jakob Poulsen

Regeringens nye udspil "Tættere på II", som bliver præsenteret onsdag formiddag handler blandt andet om sundhedsområdet.

Som tidligere omtalt her på folketidende.dk foreslås det blandt andet at opgradere Nakskov Sundhedscenter til et såkaldt nærhospital (klik her).

Men en anden del af forslaget handler om at sikre bedre lægedækning rundt om i landet. I den forbindelse har regeringen udpeget en række kommuner som såkaldt lægedækningstruede områder efter kriterier fastsat af Danske Regioner.

Et af de områder er Lolland-Falster, idet både Lolland og Guldborgsund kommuner på et kort i "Tættere på II"-udspillet er markeret som lægedækningstruede områder, og Lolland og Falster er også specifikt nævnt i teksten.

- Med udsigt til flere ældre og borgere med kroniske sygdomme bliver behovet for læger kun større. Derfor er det vigtigt at styrke lægedækningen i hele landet og ikke mindst i områder med lægedækningsudfordringer som for eksempel i Nord- og Vestjylland, Lolland og Falster, står der blandt andet.

Annonce

For at styrke lægedækningen foreslår regeringen tre tiltag: En styrke fordeling af uddannelseslæger, en målrettet indsats i områder med lægemangel og praksispligt under speciallægeuddannelsen i almen medicin.

For at tage det sidste først, så vil det ifølge udspillet konkret betyde, at at den del af hoveduddannelsen i almen medicin, der foregår i almen praksis, forlænges med op til et halvt år, og at hospitalsdelen forkortes
tilsvarende, så lægerne skal bruge mere tid i almen
praksis under speciallægeuddannelsen, fremgår det af udspillet.

Det skønnes, at det årligt vil bidrage med cirka 290 uddannelseslæger, som bruger et halvt år mere i almen praksis.

I forhold til at styrke fordelingen af uddannelseslæger foreslår regeringen, at øge antallet af uddannelsesstillinger i speciallægeuddannelsen i blandt andet lægedækningstruede områder som Lolland-Falster.

Målet er, at det skal bidrage til at give en bedre lægedækning i disse områder både på den korte bane og måske også på længere sigt, hvis nogle af disse læger vælger at nedsætte sig som praktiserende læger i områderne, når de er færdiguddannede.

Annonce

I forhold til den målrettede indsats i områder med lægemangel vil regeringen give regionerne nye muligheder for at tiltrække læger til de ramte områder.

- I en tidsbegrænset periode og i visse områder med særligt store udfordringer med lægemangel skal der være mulighed for at yde et økonomisk tilskud til praktiserende læger som for eksempel ansætter praksispersonale for at tage væsentligt flere patienter ind.

- Samtidig foreslår regeringen at lempe reglerne for etablering af regionsklinikker og at fremme såkaldte licensklinikker, som giver den tilflyttende læge mulighed for at fokusere på lægearbejde, mens regionen
tager sig af administrationen, hedder det blandt andet i udspillet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE