cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto

Lokal nyt

Regeringen sparer 60.000 jobforløb væk

Det er første gang, regeringen sætter tal på, hvordan nye tiltag rammer jobcentrene.
29. december 2017 kl. 11:04

Regeringens nye tiltag på beskæftigelsespolitikken betyder, at der årligt forsvinder 60.000 jobforløb, som er beregnet til at få ledige i job.

Det fremgår af en række svar, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har givet til Folketinget.

Det skriver Avisen.dk.

Det er første gang, regeringen sætter tal på, hvordan det, som den selv kalder for en 'forenkling af beskæftigelsesindsatsen', rammer på jobcentrene rundt i landet.

Fra 2019 skal der årligt bruges en milliard kroner mindre på beskæftigelsesområdet. Herfra skal 870 mio. kr. finansiere en række tiltag i en erhvervspakke, der blev aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i november.

Annonce

Regeringen vil fjerne statens tilskud til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb ude i kommunerne. Det vil tilskynde kommunerne til at vælge de virksomhedsrettede tilbud, som er billigere. Men i den øvelse forsvinder 60.000 forløb.

Regeringens tal viser nemlig, at der årligt er 412.415 vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb. Ifølge svaret til Folketinget vil 30 procent af dem forsvinde, når statens bidrag til forløbene skæres væk. Det svarer til 123.274 forløb.

Regeringen forventer dog, at halvdelen af forløbene bliver omsat til virksomhedsrettede tilbud. Det betyder altså godt 60.000 flere virksomhedspraktikker og 60.000 forløb, der forsvinder.

Det er Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, der har stillet spørgsmålene til beskæftigelsesministeren. Han er kritisk overfor, at så mange forløb forsvinder.

- Jeg synes, det er fuldstændigt underligt og vanvittigt at spare en mia. kr. på mennesker, som er langt fra arbejdsmarkedet. At tage både kompetenceløft, mentorordninger og andet væk fra nogle mennesker som ikke har andre muligheder for at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Det synes jeg ikke er ok, og det er ikke måden, at få de mennesker i gang på, siger han.

Annonce

John Andersen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, er enig i kritikken.

- Det kan betyde, at man misser nogle muligheder for at folk kan bide sig fast i den bedre del af arbejdsmarkedet og i længere perioder får en løs tilknytning til arbejdsmarkedet, siger John Andersen.
Troels Lund Poulsen tror dog på, at forløb i virksomheder har en bedre effekt.

"Samtidig forventes det, at de vil gøre mere brug af virksomhedsrettede tilbud, der er billigere og generelt har bedre effekter i forhold til at få ledige i beskæftigelse," skriver han i svaret til Folketinget.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE