cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Flemming Karlsen, arkivfoto

Lokal nyt

Sikkerhedsråd advarer: Pas på det kolde vand

Selvom sommeren nærmer sig ifølge kalenderen, så er vandtemperaturerne ved kysterne stadig lave. Og det kolde vand kan være farligt advarer Søsportens Sikkerhedsråd.
19. maj 2020 kl. 10:00 Af Jakob Poulsen

Annonce

Højsæsonen for aktiviteter til vands nærmer sig, men vandtemperaturerne er stadig ikke ret høje mange steder ud for de danske kyster.

Og med kristihimmelfartsdag lige rundt om hjørnet, hvor nogle måske kan få lyst til en tur med båd, kajak, kano, stand up paddle-board eller andet, har Søsportens Sikkerhedsråd sammen med TrygFonden udsendt en pressemeddelelse, hvor de gør opmærksom på, at det kan være livsfarligt, hvis man ikke klæder sig ordentligt på, inden man står til søs.

Man skal nemlig ikke lade sig narre af, at temperaturerne på land kan føles lune, siger Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

- Luften ude på vandet er væsentligt køligere end på land, og vandet er stadig under 10 grader de fleste steder. Så når du kommer lidt ud fra kysten, skal du klæde dig varmere på, end du umiddelbart tror.

- Klæd dig i tøj, der er egnet til formålet og kan holde dig varm og tør, hvis du falder i vandet. Det duer ikke med en tyk sweater eller en vindjakke, for bliver tøjet vådt, suger det vandet til sig, og du bliver hurtig nedkølet, hvilket kan være livstruende, siger Sten Emborg.

Hvis man falder i vandet, når det er så koldt, kan kuldechokket føre til, at man ikke kan styre vejrtrækningen, advarer Benedict Kjærgaard, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital og stabslæge ved Flyvevåbnets redningstjeneste.

- I værste fald risikerer du at drukne hurtigt, hvis du ikke holdes oppe af en redningsvest. Hvis man undgår at drukne med det samme, vil man i løbet af 10-15 minutter miste evnen til at svømme, fordi arme og ben afkøles meget hurtigere end kropskernen.

- Når musklerne afkøles, mister de evnen til at virke, og bare det at kravle op ad en redningsstige i en havn kan blive umuligt.

- Efterhånden gør afkøling af hjernen, at du ikke længere kan tænke klart, og efter måske en time vil du være bevidstløs. Men så længe du forbliver oven vande med en redningsvest, er der stadig håb for, at man kan finde dig.
- Uden redningsvest vil du for længst være under vandoverfladen, siger hun i pressemeddelelsen fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Er uheldet sket, og man ligger i vandet og venter på, at hjælpen når frem, skal man krybe sammen i ”fosterstilling” og ligge stille for at afgive mindst mulig kropsvarme, lyder opfordringen.

Og så skal man naturligvis altid huske at tage redningsvest på, når man er ude på vandet - uanset hvor varmt, vandet er.

Du kan læse flere gode råd HER.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

Annonce