cookie-og-privatlivspolitik
Arkivfoto
Foto: FDM

Lokal nyt

Skærpet straf for bilisters mobilsnak bliver ikke håndhævet

Bilister slipper: Politiet IT-system kan ikke håndtere ny lovgivning om håndholdt mobilsnak udløser klip i kørekortet.
16. maj 2019 kl. 14:20 Af Citathistorie

Annonce

Ved årsskiftet blev loven strammet, så det nu også koster et klip i kørekortet at snakke i håndholdt telefon, når man kører bil.

Alligevel slipper færdselssyndere fortsat kun med en bøde, hvis politiet tager dem i at ikke kunne holde nallerne fra mobilen under kørslen.

Årsagen er, at Rigspolitiets IT-systemer gennem de sidste mange måneder har gennemgået en større omlægning, og her man stadig ikke nået til vejs ende med den del, som skulle gøre det muligt for ordensmagten at give bilisterne et klip i kørekortet, oplyser Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale færdselscenter, til TV 2 Lorry.

- Vi er stadig ikke i mål med den del. Er det tilfredsstillende? - Det er nu engang det vi har at arbejde med, siger Christian Berthelsen.

Den 12. december sidste år besluttede politikerne på Christiansborg, at det udover en bøde på 1.500 kroner også skulle koste et klip i kørekortet.

Strafskærpelsen trådte i kraft fra årsskiftet, men var dog betinget af, at politiets systemer magtede opgaven, hvilket altså har vist sig ikke at være tilfældet.

Dermed får man, modsat hvad mange danskere går rundt og tror, kun en bødestraf, hvis man bryder loven og kører med håndholdt mobiltelefon.

Politiet sender nemlig ikke klip i kørekortet bagudrettet, selvom de af gode grunde ved, hvem synderne er. Det skyldes, at bøderne allerede er blevet afsendt fra Rigspolitiet til de skyldiges e-boks, har Rigspolitiet tidligere oplyst til TV 2 Lorry.

Alene i årets første tre måneder har der ellers været 4894 sigtelser for at anvende håndholdt mobiltelefon i Midt- og Vestsjællands, Københavns Vestegns, Københavns og Nordsjællands politikredse.

Tallet for klip i kørekortet ville endda være endnu højere, da loven blev udvidet ved skærpelsen, så den nu også dækker andre former for håndholdte kommunikationsredskaber, navigationsudstyr, tablets og smarture.

TV 2 Lorry har forsøgt at nogle mere præcise svar på, hvornår systemerne er klar til at håndhæve lovgivningen. Men de ansvarlige hos Rigspolitiets afdeling Koncern IT har ikke ønsket at udtale sig.

TV 2 Lorry har ligeledes rettet henvendelse til transportminister Ole Birk Olesen (LA), som i sin tid var hovedarkitekten bag lovforslaget sammen med Dansk Folkeparti.

Transportministeren har dog ikke ønsket at kommentere sagen, Heller ikke Dansk Folkepartis færdselsordfører og formand for Færdselssikkerhedskommissionen, Kim Christiansen, ønsker at kommentere.
Han oplyser dog, at han tidligere på foråret har drøftet sagen med transportministeren ved et ordførermøde, hvor han fik forklaret, at Rigspolitiets IT-systemer fortsat er under omlægning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

Annonce