cookie-og-privatlivspolitik
Det er meget bevidst, at Siri Darcy Wilson og Pernille Sarah Hansen kalder sig forpersoner fremfor formænd eller forkvinder, da de ikke vil bruge kønnede betegnelser.
Det er meget bevidst, at Siri Darcy Wilson og Pernille Sarah Hansen kalder sig forpersoner fremfor formænd eller forkvinder, da de ikke vil bruge kønnede betegnelser.
Foto: Claus Hansen

Lokal nyt

Slut med hetero-seksualundervisning

Ungerådet arbejder for en mere vidtfavnende seksualundervisning i kommunens folkeskoler og et alsidigt mødested for unge, som giver mulighed for at mødes om andet end kun at feste.
11. januar 2022 kl. 08:05 Af Rikke Folm Berg

MARIBO/LOLLAND Der har længe været alt fra et ældreråd til et udsatteråd og et sportsråd i Lolland Kommune, og i sidste halvdel af 2021 kom der også et ungeråd.

Ungerådet er tænkt som et samlende, rådgivende og udførende organ, som skal udgøre et talerør for unge i Lolland Kommune, arrangere aktiviteter for unge samt repræsentere unge mellem 13 og 25 år og gøre det attraktivt at bo i kommunen.

Efter lidt turbulens på posterne, fordi den først valgte forperson fraflyttede kommunen, satte 19-årige Siri Darcy Wilson sig i slutningen af november på posten som forperson, mens 19-årige Pernille Sarah Hansen blev næstforperson.

Så hvem er de to, hvorfor har de valgt at gå aktivt ind i arbejdet for at forbedre forholdene for unge, og hvor har ungerådet indtil videre valgt at sætte ind?


Trygt og hjemligt

Siri Darcy Wilson er opvokset i Søllested og bor i dag i en ungebolig i udkanten af Maribo. Hun går på htx på Celf i Nykøbing.

Annonce

Pernille Sarah Hansen er opvokset i Fløng og på Fejø og bor i dag også i en ungebolig i udkanten af Maribo. Så udover at de to forpersoner har et parløb i ungerådet, er de faktisk også naboer. Hun går desuden i 3.G på Maribo Gymnasium.

Og selvom de begge er flyttet hjemmefra, er de altså forblevet på Lolland.

- Jeg er meget glad for at bo på Lolland - men især nu, hvor vi har et ungeråd, hvor vi selv har mulighed for at udvikle muligheder for unge, siger Siri Darcy Wilson.

Lidt det samme gælder Pernille Sarah Hansen:

- Jeg kan godt lide de trygge rammer, der er her. Jeg havde også syntes, at det ville være skræmmende, hvis jeg havde skullet flytte væk fra hele mit netværk, da jeg blev 17 og startede på gymnasiet. Jeg kan godt lide den hjemlighed, som jeg føler her, siger hun.

Annonce

Men dermed ikke sagt, at meget ikke kunne være bedre, hvilket også har drevet de to til at stille sig i spidsen for ungerådet.

Som Pernille Sarah formulerer det:

- Der er det liv, der er på Lolland, og så er der det liv, der kunne være.

Egentlig havde Siri slet ingen planer om at gå ind i ungerådet. Men det ændrede sig efter en snak med blandt andet kommunens ungekonsulent Jonas Sylvester Kaspersen.

- I starten var jeg ikke super interesseret, men i løbet af samtalen gik det op for mig, at der var flere ting, jeg ikke var helt tilfreds med i Lolland Kommune. Desuden ramte han mig på et tidspunkt, hvor jeg lige havde fået min ADHD-diagnose og var begyndt at få medicin, og så mistede jeg ligesom min undskyldning for ikke at deltage i så meget, fortæller hun.

Annonce

Så ikke blot fik hun et frirum til at gå ind i ungerådet, hun blev også frivillig i Røde Kors.

Pernille Sarah er rundet af forældre, der engagerede sig på Fejø, og det har nok smittet af på hendes lyst til at gøre noget for andre, mener hun.


Materiale fra LGBT+

Noget af det, der især ligger Siri på sinde, er at få rettet op på seksualundervisningen i kommunen.

- Den er meget rettet mod hetero og ciskønnet. Der er ikke noget for dem, der er medlem af LGBT+ (en politisk organisation for homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet, red.), siger hun.

- Men mange af mine venner - og jeg selv - er en del af LGBT+, og vi har manglet at høre om, hvordan man kan forholde sig til det, hvis man har en anden seksuel orientering, eller hvordan man beskytter sig, hvis man er lesbisk.

Annonce

Hendes plan er derfor at få fat i noget materiale fra LGBT+, som kan deles ud til skolerne i kommunen som et supplement til seksualundervisningen i 6.-7. klasse.

Derudover har ungerådet ifølge dem begge et stor fokus på at udvikle mulighederne i Huset på Blegen, som lige er blevet sat i stand.

- Jeg tror, at de unge gerne vil have et sted, hvor de bare kan være sammen med andre unge, ligesom jeg tror, at mange unge mangler viden om, hvordan de opsøger andre og hænger ud, uden at det nødvendigvis behøver at være for at feste.

Ungerådet arbejder derfor med en masse ideer til aktiviteter i Huset på Blegen - lige fra madlavningskurser for unge, der skal flytte hjemmefra, til brætspilsaftener og koncerter.

Ifølge Pernille Sarah Hansen bliver den helt store opgave så at få det meldt ud, når mulighederne i huset etablerer sig.

Annonce

- De unge er en meget svær gruppe at nå ud til, konstaterer hun.

Men hun tror på, at det kan lykkes.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE