cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lokal nyt

Slut med operationer i Nykøbing

Læger har for lidt erfaring til akutoperationer på mave-tarm kirurgisk afdeling på sygehuset i Nykøbing.
25. juni 2018 kl. 11:06 Af Citathistorie

Annonce

Hvis du bliver ramt af akut tarmslyng eller blødende mavesår, så er det definitivt slut med at blive opereret på sygehuset i Nykøbing Falster, det skriver DR Sjælland.

Mave-tarm kirurgisk afdeling er blevet lagt ind under Universitetssygehuset i Køge, hvor overlæge Henrik Møller har opgivet at finde speciallæger nok til at forestå de akutte operationer i Nykøbing Falster.

- Der bor for få mennesker i Nykøbing Falster Sygehus' optageområde til, at det er attraktivt for lægerne. De får simpelthen ikke erfaring og rutine nok. Derfor er det besluttet, at de akutte patienter for altid skal køres videre til operation i Slagelse eller Køge, siger han.

Det er en tur på 96 kilometer og 1 time og tyve minutters transport til Slagelse, mens turen til Køge tager en time på 90 kilometer.

Den beslutning er Søren Rasmussen fra Falster godt tilfreds med. For to år siden var han igennem et traumatisk forløb på det lokale sygehus, der var tæt på at koste ham livet. Sundhedsstyrelsens disciplinærnævn fastslog senere, at lægerne, der havde opereret ham, ikke var kvalificerede.

- Det er klart, jeg skulle være sendt videre til Køge i stedet for at de forsøgte at operere mig tre gange. Det kostede mig flere meter af min tyndtarm, siger Søren Rasmussen til DR Sjælland.

Her to år efter har han været igennem talrige operationer på både Køge Sygehus og Rigshospitalet. Han kan spise almindelig mad igen, men må på toilettet op til ti gange i døgnet og han er stadig ikke i arbejde.

- Jeg kommer nok aldrig til at kunne passe et almindeligt arbejde som handicaphjælper igen, men jeg håber på et flexjob, siger Søren Rasmussen, der er 45 år.

Læger kører fra Køge til Nykøbing Falster to gange om ugen
Til gengæld leverer Sjællands Universitetshospital i Køge læger til de planlagte operationer, som foregår på operationsgangen i Nykøbing F.

- Det kan være mindre brok eller galde-operationer, som planlægges på forhånd. Foreløbig sender vi operationshold til Nykøbing to dage om ugen, og til efteråret forventer vi at operere de planlagte patienter hver dag. Vi dækker også vagterne ind, så der altid er en speciallæge i Nykøbing F., der kan vurdere, om de akutte patienter skal sendes videre, siger han.

Sammenlagt er der 70 mave-tarm-kirurger i Køge, som på skift opererer og dækker vagterne i Nykøbing Falster.

- Fordelen er, at vi får mange flere læger med stor rutine. Det var ikke holdbart at fortsætte med fem til seks læger i Nykøbing Falster. Nu er de alle ansat i Køge og skiftes til at arbejde i Nykøbing Falster, siger ledende overlæge Henrik Møller.

Region Sjælland betaler lægerne fra Køge arbejdstid i den tid, det tager at køre til Nykøbing Falster.

En af de 70 Køge-læger, der er pålagt at arbejde et par gange om måneden i Nykøbing Falster, er Rosa Ryt-Hansen. Hun er mor til tre børn, der går i henholdsvis vuggestue, børnehave og skole. Hun er netop mødt ind til en døgnvagt i Nykøbing Falster, og det kræver stor planlægning at få familielivet til at hænge sammen med vagterne så langt væk.

- Det er en stor logistisk udfordring, men på den anden side bliver man jo vant til som læge at arbejde langt væk og i mange timer. Det tror jeg er et vilkår, der altid vil være i det offentlige sygehusvæsen, hvor der hele tiden sker forandringer.

Overlæge Anne Lykke arbejder også i Køge og har samtidig ansvaret for driften af afdelingen i Nykøbing Falster. Hun glæder sig over, at det på det seneste er lykkedes at ansætte flere læger.

- Det er ikke et problem, at de også skal arbejde i Nykøbing Falster. Det væsentlige er, at der er mange læger til vores morgenkonferencer, hvor vi lærer rigtig meget af hinanden. Det er inspirerende og gør det nemmere at tiltrække både yngre læger og specialister, siger hun til DR Sjælland.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

AF: MARTIN WOUTERS

800 bolinger i sundet ????? 07. februar 2019 kl. 14.08

Annonce