Annonce
Lokal nyt

Søger gamle opskrifter og nye fortolkninger af lokale juleretter

Madhistorikerne Henrik Stærke Voigt og Asmus Gamdrup Jensen med gamle kogebøder og kladdehæfter med sirligt noterede opskrifter på lokale retter. Foto: Museum Lolland-Falster

Museumsfolk vil gerne se juleopskrifterne hjemme fra de lokale køkkener.

LOLLAND-FALSTER Er grønlangkål, svupsakkere og trillebollesuppe stadig på de lokale juleborde. Og hvilke andre meget egnsbestemte juleretter har vi på Lolland-Falster?

Det er noget af det, som et projekt under Museum Lolland-Falster håber at finde ud af ved at bede lokale borgere om at finde de gamle kogebøger og notater fra køkkenskufferne frem.

Vi kender det alle sammen - julemaden må gerne være, som den var i vores barndomshjem. Men vi sætter alle vores præg på maden og opskrifterne. Også de opskrifter, som er gået i arv. Nu skal opskrifterne fra mor, bedstemor og oldemor findes, så de ikke forsvinder for eftertiden.

En indsamling af lokale juleopskrifter er en del af Museum Lolland-Falster og Madkulturprojektet EGN, hvor man med juleindsamlingen vil forsøge at finde opskrifter på julemad og julens madtraditioner fra Lolland-Falster.

Når vi mødes til julefrokost, er det ofte med en menu, som kan føres tilbage til bedsteforældre og sågar oldeforældre. Foto: Museum Lolland-Falster

Spørger om fortolkninger

Anvender du røget eller fersk flæsk til æbleflæsk? Skal grønlangkålen være sød, og serverer du den med brunede kartofler eller noget helt andet? Hvad er det, der er specielt ved Lollandske Klejner?

Museum Lolland-Falster og madprojektet EGN vil gerne høre om de særlige juleopskrifter og julemadstraditioner med rødder på Lolland-Falster. På den måde kan museet og madhistorikerne Asmus Gamdrup Jensen og Henrik Stærke Voigt få hjælp til i projektet EGN at kortlægge og bevare såvel gamle egnsretter og brug af råvarer, som nyere madtraditioner opstået på Lolland-Falster.

- Lolland-Falster har en rig historisk madkultur, som er en del af øernes identitet. Den vil vi gerne indsamle og sikre for eftertiden, så vi bevarer de nuancer i madkulturen, der adskiller lige netop vores egn fra resten af landet, siger projektleder Vibeke Knöchel Christensen fra Museum Lolland-Falster.

Asmus Gamdrup Jensen fortæller om indsamlingens formål:

- Lokale opskrifter og madtraditioner bidrager til, at vi får større kendskab til de særlige madtraditioner, der findes på Lolland-Falster, så vi kan vække dem til live og udvikle dem, siger han.

En af de særlige egnsretter, som kendetegner Lolland-Falster, er svupsakker. Det er oprindeligt æbleskiver, stegt i svinefedt, som man flækker og hælder snaps i.

- Alle opskrifter, der har et lokalt særpræg, er spændende for os. Hvis du spiser svupsakker til jul eller har moderniseret opskriften, så vil vi gerne høre om det. Det samme gælder, hvis du har særlige juleopskrifter med frugt, som har deres oprindelse på Lolland-Falster. Og hvis du har noget helt tredje, så vil vi også gerne høre om det, siger Asmus Gamdrup Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsend opskrifter

Museet vil også gerne høre om, hvordan de gamle opskrifter er blevet tilpasset til de mere moderne husholdninger i de lokale køkkener.

Har man nogle særlige madtraditioner til jul med rødder på Lolland-Falster, eller ligger man inde med opskrifter på julemad med oprindelse fra Lolland-Falster, så kan du kontakte EGN Lolland-Falster og madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen på mail: egn@museumlollandfalster.dk.

Det kan være alt fra bedstemors gamle kogebog med notater eller måske et kladdehæfte, hvor en køkkenpige eller kogekone har noteret alle sine juleopskrifter til den moderne families fortolkning af de gamle lokale opskrifter. Indsamlingen af de lokale fortolkninger af de særegne juleretter på Lolland-Falster fortsætter hele næste år.

Læs også artiklen "Åbner dørene for minder" i lørdagens Folketidende.

  • Madhistorikerne Henrik Stærke Voigt og Asmus Gamdrup Jensen med gamle kogebøder og kladdehæfter med sirligt noterede opskrifter på lokale retter. Foto: Museum Lolland-Falster
  • Når vi mødes til julefrokost, er det ofte med en menu, som kan føres tilbage til bedsteforældre og sågar oldeforældre. Foto: Museum Lolland-Falster
Annonce
Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof