cookie-og-privatlivspolitik
Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry. Lysenheden er styret af det omgivende lys/mørke, og den indbyggede styringsenhed sørger for at minimere strømforbruget, så stigen kan lyse hele året. Solcelle-konceptet gør stigen uafhængig af strømkilder.

3

Billeder

Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry. Lysenheden er styret af det omgivende lys/mørke, og den indbyggede styringsenhed sørger for at minimere strømforbruget, så stigen kan lyse hele året. Solcelle-konceptet gør stigen uafhængig af strømkilder.
Foto: TrygFonden

Lokal nyt

Stiger med lys skal redde liv i havne

Redningsstiger malet i pangfarver og med solcellelys skal forebygge drukneulykker i lokale havne.
19. juni 2021 kl. 14:30 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER Nye redningsstiger, som både er designet til at kunne lyse i de mørke timer og med større sikkerhed for ikke at miste fodfæstet end de traditionelle redningsstiger, har fundet vej til flere lokale havne. Stigerne er doneret af TrygFonden.

Ud af 35 mulige nye redningsstiger, der skal forebygge drukneulykker i havne i Region Sjælland, bliver der sat syv op i havne i Guldborgsund og Lolland kommuner.

I Lolland Kommune er stigerne givet til to steder på Femø Havn. To i Gedser Lystbådehavn. En i Nysted Lystbådehavn og to i Sakskøbing Motor & Sejlbådsklub.


Mange drukner i havne

Baggrunden er, at TrygFondens Nationale Druknestatistik har dokumenteret, at der i perioden 2001-2018 druknede i gennemsnit 14 personer om året i danske havne, hvilket svarer til en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark. Det gør havnene til det sted, hvor der i perioden har været flest drukneulykker.

Er man uheldig at falde i havnebassinet, kan en redningsstige være det, der redder livet. I mange havne falder redningsstigerne ind i omgivelserne, og de er svære at se fra vandsiden - særligt når det er mørkt.

Annonce

Indbygget lys

TrygFonden har derfor udviklet en ny type redningsstige, der med sin skrigorange farve er nem at få øje på i daglys. Stigen har desuden indbygget lys, så den også kan ses i mørke. Dertil kommer skridsikre trin, der når helt ned under vandlinjen, så det er nemt at kravle op på land.

- Tusindvis oplever hvert år at være tæt på at drukne, og vi ved, at et af de hyppigste steder for drukneulykker er havnene. Det kan være meget svært at komme op fra et havnebassin ved egen hjælp, hvis der ikke er en redningsstige, og i mange havne er redningsstigerne vanskelige at få øje på. Derfor har vi gennem flere år arbejdet med at udvikle og teste en stige, som er nem at få øje på og let at komme op ad. I denne omgang har vi doneret 180 redningsstiger landet over, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I alt hænger der nu knap 500 af TrygFondens redningsstiger rundt om i hele landet, hvoraf en række er blevet sat op i forbindelse med test af den nyudviklede stige.


Fokus på sikkerhed

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), der blandt andet er en del af projekt "Sikker Havn" og står for at gennemføre risikovurderinger af havne, ser frem til, at redningsstigerne sættes op.

- Sikkerhed i de danske havne er i de senere år kommet mere og mere i fokus, hvilket blandt andet skyldes, at flere havne i dag er blevet fyldt med liv og mennesker, og at vandaktiviteter er populære som aldrig før. Redningsstigerne fra TrygFonden er med til at sætte skub i den positive udvikling og kan hjælpe de enkelte havne med at forbedre sikkerheden, siger Jesper Højenvang, direktør i FLID.

Annonce

Søger om flere stiger

I Gedser Lystbådehavn er der foruden de to stiger, som Trygfonden har givet, også blevet indkøbt en ekstra.

Det fortæller havnefoged Gerhard Kähler.

- Vi valgte at købe en ekstra stige til Gedser Lystbådehavn - prisen er omkring 15.000 kroner - og derudover vil vi søge om flere stiger til lokale havne i løbet af efteråret, siger Gerhard Kähler.

Planen er, at stigerne skal erstatte de nuværende standard alustiger i de lokale lystbådehavne, som hører under den kommunale havnefoged: Gedser, Nysted, Stubberup og Høvænge havne.

TrygFonden opfordrer også til, at allerede eksisterende redningsstiger i havnene gøres mere synlige ved for eksempel at male dem i iøjnefaldende pangfarver, så de skiller sig ud fra omgivelserne.

Annonce

- Vi har allerede for år tilbage skiftet mange af vores redningsstiger i de kommunale lystbådehavne ud med stiger, som både har trin malet i skrappe farver og påsat reflekser, fortæller Gerhard Kähler.

Hvis andre havne end de allerede udvalgte gerne vil have en af de nye redningsstiger, så har TrygFonden åbnet for donation af flere redningsstiger, som havne kan søge frem til 1. september i år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

Annonce

ANNONCE