cookie-og-privatlivspolitik
Arkiv.
Foto: /ritzau/Khan Tariq Mikkel

Lokal nyt

Stigning i sovemedicin til unge bekymrer fagfolk

Et stigende antal unge tager medicin for at falde i søvn. Øget præstationspres kan være en årsag, lyder det fra eksperter, der søger alternative handlemuligheder.
11. juli 2017 kl. 10:47

Antallet af unge mennesker, der får udskrevet sovemedicin med det søvndyssende stof melatonin, er steget over en længere årrække.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, ifølge Radio24syv, at kurven bliver ved med at gå op ad. Sidste år fik knap 8.200 unge mellem 15 og 24 år en recept på sovemedicinen - i 2015 lå tallet på lige godt 6.900.

Det er en stigning på 20 procent.

Det øgede forbrug af melatonin blandt børn og unge har ellers haft stor offentlig og politisk bevågenhed de seneste år. Og det er derfor meget ærgerligt, at vi bliver ved med at se et stigende forbrug, mener Poul Jørgen Jennum, professor og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Rigshospitalet.

- Det er bekymrende, at vi ordinerer et produkt, som vi godt nok selv producerer i kroppen for at sove, men uden at vi har ordentlig dokumentation for at gøre det. Vi ved eksempelvis ikke, hvad det har af betydning for vores dannelse af melatonin og andre hormoner, siger han til Radio24syv.

Annonce

Vi danner selv det søvndyssende hormon melatonin i blandt andet hjernen - primært i de mørke timer af døgnet. Og af frygt for, at den naturlige produktion påvirkes senere i livet, advarer Poul Jørgen Jennum mod at give melatonin til unge mennesker som en simpel løsning:

- Vi bør se på hvilke mekanismer, der medfører, at vi i de seneste sundhedsundersøgelser har set en stor stigning af yngre - specielt yngre kvinder - med søvnforstyrrelser og stressproblemer. Vi har allerede stor viden om, hvordan man håndterer søvnproblemer ikke-farmakologisk, siger han til Radio24syv.

Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kobler de mange receptudskrivninger til de 15-24-årige direkte med en stresset generation af unge:

- Jeg tænker, at de her tal er et udtryk for, at et stigende antal unge mennesker ikke er i psykisk trivsel. De er stressede, de er kronisk under pres og afprøvning. Søvnløsheden er et af symptomerne, siger han til Radio24syv.

Som praktiserende læge har Anders Beich efterhånden mødt mange unge, der ikke kan falde i søvn. Og det er han ikke alene om.

Annonce

Solveig Wandall, der er stresspsykolog og frivillig i Stressforeningen, taler med flere og flere unge, som har svært ved at sove.

De tumler med hverdagens små og store problemer, når lyset bliver slukket.

- De ligger og spekulerer, og i Stressforeningen hører vi, at de unge føler sig pressede på deres uddannelse, hvor de skal have høje karakterer og skal vide, hvor de vil hen i livet. Men også socialt skal de præstere. De her unge føler, at de skal levere på alle fronter, fortæller Solveig Wandall til Radio24syv.

Desværre er der i dag ikke gode nok muligheder for at hjælpe, mener formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich.

Han efterlyser flere handlemuligheder for de praktiserende læger:

Annonce

- Vi ville ønske, at vi kunne henvise flere af de unge til en mentor eller en psykolog. Vi har også selv mange samtaler med de unge mennesker, men vores kapacitet er begrænset. Hvis vi havde flere muligheder, ville vi bruge dem. Melatonin er nogle gange den mindst dårlige løsning, vi kan finde på, siger han til Radio24syvKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE