Annonce
Lokal nyt

Stor international polsk pris til Museum Polakkasernen

Et udsnit af interiøret i Museum Polakkasernen. I år er de fleste gruppebesøg blevet aflyst, men de individuelle besøg har været tilfredsstillende. Foto: Arkiv

For Museum Polakkasernen er hædersprisen et solidt plaster på såret efter en turbulent sæson.

TÅGERUP Det statslige polske Institut Pamieci Narodowej (IPN) har tildelt Museum Polakkasernen den fornemme internationale pris "Witness of History" (Historiens Vidner).

Museet i Lungholms tidligere Polakkaserne i Tågerup, som betegnes som helt unikt og det eneste af sin art, er en af blot seks internationale modtagere af prisen.

Prisen tildeles enkeltpersoner og organisationer som anerkendelse af deres fremragende bidrag til at styrke kendskabet til den nyere polske historie gennem beskrivelse og bevarelse, og derved tjene den polske nation og polakker uden for landet, og de øvrige fem priser i år er gået til Litauen, Japan, Tjekkiet, Holland og Ungarn.

Priserne skulle være uddelt 21. oktober på slottet på øen i Lazienki Królewskie i den polske hovedstad Warszawa, og Museum Polakkasernen skulle være repræsenteret af formanden siden 1984, redaktør Torsten Elsvor, og formanden for museets venneforening, Marek Kocuba.

- Indtil dagen før så det ud, som om vi kunne gennemføre turen. Invitationen fra instituttet var på plads. Vi havde flybilletterne, var blevet covid-19-testet, havde udskrevet negative covid-19-pas, takketalen var skrevet, og kufferterne var pakket klar til afrejse dagen efter med fly klokken 10.30 fra Københavns Lufthavn. Men så fik vi en nedslående opringning fra Polen om, at arrangørerne havde besluttet at aflyse begrundet i en voldsom stigning i smittetallene i Polen, fortæller Torsten Elsvor og fortsætter:

I begrundelsen for hæderen til Museum Polakkasernen hedder det, "at det i sin art er det eneste i verden, der viser den mindre kendte historie om polske sæsonarbejdere og den banebrydende emigration til Danmark. Dette - sammen med et certifikat - er det synlige bevis på den polske hæder. Nu er begge dele på vej med posten. Den officielle overrækkelse blev aflyst i 11. time. Foto: Arkiv

Stor frivillig indsats

- Under denne corona-pandemi skal man være forberedt på lidt af hvert og på meget hurtige ændringer i planlagte arrangementer, så vi tog naturligvis aflysningen i stiv arm. Ærgerligt er det da at skulle undvære festivitassen omkring selve prisuddelingen og muligheden for personligt at kunne takke for prisen, men det primære for os er den ære og hæder, der er forbundet med at modtage en så stor pris og anerkendelse fra den polske stat. Så føler man virkelig, at al arbejdet omkring museet ikke har været forgæves, siger Torsten Elsvor.

Museum Polakkasernen kan takke et medlem fra venneforeningen for det polske instituts bevågenhed, idet pastor emeritus Bent Christensen, Fuglse, indstillede museet til komiteen bag dette års prisuddeling.

Torsten Elsvor lægger ikke skjul på, at museet ikke kunne været blevet til det, som det er, uden alle de frivilliges indsats, støtte fra både danske og polske fonde, og i de senere år ikke mindst hjælp og støtte fra det polske kulturministerium og den polske ambassade i København.

I begrundelsen for hædersbevisningen hedder det blandt andet, at prisen tildeles personer og institutioner med særlig fortjeneste for at beskrive den polske nations historie, og formidle viden om Polens nyere historie både blandt udlændinge og i polske samfund. Priserne har været uddelt hvert år siden år 2000, efter at instituttet var oprettet af det polske parlament.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solidt plaster på såret

Om Museum Polakkasernen hedder det, "at det i sin art er det eneste i verden, der viser den mindre kendte historie om polske sæsonarbejdere, at museet er drevet af frivillige danske og polske "aktivister", som indsamler, beskytter og populariserer kulturelle ressourcer relateret til arven fra den banebrydende generation af polske emigranter, og fremmer viden om polsk historie."

- Måske får vi på et senere tidspunkt lejlighed til personligt at takke for denne hædersbevisning. Repræsentanter for IPN skriver på deres hjemmeside, at det på grund af coronavirus-udviklingen var nødvendigt at aflyse prisoverrækkelsen, men at de på et senere tidspunkt ønsker at mødes med dette års vindere, når situationen tillader det på en dato, som passer for alle.

For Museum Polakkasernen er hædersprisen et solidt plaster på såret efter en sæson præget af rigtig mange aflyste gruppebesøg.

- Heldigvis har vi modsvarende haft mange individuelle besøg i en forlænget åbningssæson, men nu går vi lidt i dvale og helliger os nogle renoveringsarbejder, lidt oprydning og rengøring, og så glæder vi os til en forhåbentlig mere normal sæson i 2021, siger Torsten Elsvor.

  • Et udsnit af interiøret i Museum Polakkasernen. I år er de fleste gruppebesøg blevet aflyst, men de individuelle besøg har været tilfredsstillende. Foto: Arkiv
  • I begrundelsen for hæderen til Museum Polakkasernen hedder det, "at det i sin art er det eneste i verden, der viser den mindre kendte historie om polske sæsonarbejdere og den banebrydende emigration til Danmark. Dette - sammen med et certifikat - er det synlige bevis på den polske hæder. Nu er begge dele på vej med posten. Den officielle overrækkelse blev aflyst i 11. time. Foto: Arkiv
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé