cookie-og-privatlivspolitik
Et udsnit af interiøret i Museum Polakkasernen. I år er de fleste gruppebesøg blevet aflyst, men de individuelle besøg har været tilfredsstillende.

2

Billeder

Et udsnit af interiøret i Museum Polakkasernen. I år er de fleste gruppebesøg blevet aflyst, men de individuelle besøg har været tilfredsstillende.
Foto: Arkiv

Lokal nyt

Stor international polsk pris til Museum Polakkasernen

For Museum Polakkasernen er hædersprisen et solidt plaster på såret efter en turbulent sæson.
29. oktober 2020 kl. 20:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

TÅGERUP Det statslige polske Institut Pamieci Narodowej (IPN) har tildelt Museum Polakkasernen den fornemme internationale pris "Witness of History" (Historiens Vidner).

Museet i Lungholms tidligere Polakkaserne i Tågerup, som betegnes som helt unikt og det eneste af sin art, er en af blot seks internationale modtagere af prisen.

Prisen tildeles enkeltpersoner og organisationer som anerkendelse af deres fremragende bidrag til at styrke kendskabet til den nyere polske historie gennem beskrivelse og bevarelse, og derved tjene den polske nation og polakker uden for landet, og de øvrige fem priser i år er gået til Litauen, Japan, Tjekkiet, Holland og Ungarn.

Priserne skulle være uddelt 21. oktober på slottet på øen i Lazienki Królewskie i den polske hovedstad Warszawa, og Museum Polakkasernen skulle være repræsenteret af formanden siden 1984, redaktør Torsten Elsvor, og formanden for museets venneforening, Marek Kocuba.

- Indtil dagen før så det ud, som om vi kunne gennemføre turen. Invitationen fra instituttet var på plads. Vi havde flybilletterne, var blevet covid-19-testet, havde udskrevet negative covid-19-pas, takketalen var skrevet, og kufferterne var pakket klar til afrejse dagen efter med fly klokken 10.30 fra Københavns Lufthavn. Men så fik vi en nedslående opringning fra Polen om, at arrangørerne havde besluttet at aflyse begrundet i en voldsom stigning i smittetallene i Polen, fortæller Torsten Elsvor og fortsætter:


Stor frivillig indsats

- Under denne corona-pandemi skal man være forberedt på lidt af hvert og på meget hurtige ændringer i planlagte arrangementer, så vi tog naturligvis aflysningen i stiv arm. Ærgerligt er det da at skulle undvære festivitassen omkring selve prisuddelingen og muligheden for personligt at kunne takke for prisen, men det primære for os er den ære og hæder, der er forbundet med at modtage en så stor pris og anerkendelse fra den polske stat. Så føler man virkelig, at al arbejdet omkring museet ikke har været forgæves, siger Torsten Elsvor.

Museum Polakkasernen kan takke et medlem fra venneforeningen for det polske instituts bevågenhed, idet pastor emeritus Bent Christensen, Fuglse, indstillede museet til komiteen bag dette års prisuddeling.

Torsten Elsvor lægger ikke skjul på, at museet ikke kunne været blevet til det, som det er, uden alle de frivilliges indsats, støtte fra både danske og polske fonde, og i de senere år ikke mindst hjælp og støtte fra det polske kulturministerium og den polske ambassade i København.

I begrundelsen for hædersbevisningen hedder det blandt andet, at prisen tildeles personer og institutioner med særlig fortjeneste for at beskrive den polske nations historie, og formidle viden om Polens nyere historie både blandt udlændinge og i polske samfund. Priserne har været uddelt hvert år siden år 2000, efter at instituttet var oprettet af det polske parlament.


Solidt plaster på såret

Om Museum Polakkasernen hedder det, "at det i sin art er det eneste i verden, der viser den mindre kendte historie om polske sæsonarbejdere, at museet er drevet af frivillige danske og polske "aktivister", som indsamler, beskytter og populariserer kulturelle ressourcer relateret til arven fra den banebrydende generation af polske emigranter, og fremmer viden om polsk historie."

- Måske får vi på et senere tidspunkt lejlighed til personligt at takke for denne hædersbevisning. Repræsentanter for IPN skriver på deres hjemmeside, at det på grund af coronavirus-udviklingen var nødvendigt at aflyse prisoverrækkelsen, men at de på et senere tidspunkt ønsker at mødes med dette års vindere, når situationen tillader det på en dato, som passer for alle.

For Museum Polakkasernen er hædersprisen et solidt plaster på såret efter en sæson præget af rigtig mange aflyste gruppebesøg.

- Heldigvis har vi modsvarende haft mange individuelle besøg i en forlænget åbningssæson, men nu går vi lidt i dvale og helliger os nogle renoveringsarbejder, lidt oprydning og rengøring, og så glæder vi os til en forhåbentlig mere normal sæson i 2021, siger Torsten Elsvor.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Traditioner ændres i år 29. november 2020 kl. 22.13

AF: LINDA SOMMER

Brint er fremtidens grønne energi 28. november 2020 kl. 11.04

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

Annonce