cookie-og-privatlivspolitik
Sukkerfabrikken i Nakskov.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lokal nyt

Sukkerfabrik vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar har bedt Miljøstyrelsen om lov til at fortsætte afbrændingen af kul og olie på deres fabrik i Nakskov i et ekstra år, skriver Politiken Miljø & Klima.
01. juli 2020 kl. 12:11 Af Citathistorie

Annonce

Sukkerproducenten Nordic Sugar har bedt Miljøstyrelsen om lov til at fortsætte afbrændingen af kul og olie på deres fabrik i Nakskov i et ekstra år.

Det er i strid med EU-krav, og Nordic Sugar har derfor bedt Miljøstyrelsen om dispensation, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver inden for luftkvalitet hos Rådet for Grøn Omstilling, er chokeret.
- Det må ikke ske i Danmark, at der gives dispensation til den form for forurening. Det er sådan noget, der måske kan ske i Polen, Ungarn eller Rumænien, men det må ikke ske i et rigt land som Danmark, siger Kåre Press-Kristensen til Politiken Miljø & Klima.

På baggrund af data fra Aarhus Universitet har han beregnet, at udledningen af svovl, kvælstof-ilter og støv i sæsonen, der startede i 2018, kostede 65 millioner kroner i sundhedsomkostninger til behandling af KOL, bronkitis og lignende.

Adm. direktør Jesper Thomassen, Nordic Sugar, siger til Politiken Miljø & Klima, at det er bedre for miljø og klima, hvis de får dispensationen.

Sukkerproducenten er i et vadested, hvor de venter på, at staten anlægger en gasledning til Lolland og Falster. De penge, de sparer ved at få dispensation, vil de skyde i fremrykningen af overgangen til gas på deres anden fabrik i Nakskov.

- Man kan sige, at vi vil have lov til at være sort et ekstra år i Nakskov mod, at vi i Nykøbing Falster bliver grønnere 2-3 år tidligere ved at skifte til gas med stor gevinst for miljø og klima. Den totale balance er klimapositiv ud fra sådan en betragtning, siger Jesper Thomassen til Politiken Miljø & Klima.

Kåre Press-Kristensen er stærkt kritisk. Han frygter, at gasledningen ligesom andre infrastrukturprojekter forsinkes, og han mener, at Nordic Sugar i den mellemliggende periode burde mindske luftforureningen fra Nakskov-fabrikken, eksempelvis ved at installere mere effektiv røggasrensning.

Miljøstyrelsen har endnu ikke afsluttet sin sagsbehandling af Nordic Sugars anmodning om dispensation.

Læs mere HER.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce