cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Free/Colourbox/arkiv

Lokal nyt

Tandlægeformand slår alarm: Uddan flere tandlæger

Allerede i dag er der for få tandlæger på Lolland-Falster, og det bliver kun værre i de kommende år, hvis der ikke gøres noget nu, lyder det.
08. oktober 2019 kl. 07:05 Af Jakob Poulsen

Annonce

Udbuddet af tandlæger i Danmark er for nedadgående. Særligt på Lolland-Falster er der allerede nu for få tandlæger, og da man venter et markant fald i antallet af tandlæger frem mod 2030 på landsplan, skal der gøres noget nu.

Sådan lyder opfordringen fra Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse. Mangel på tandlæger går nemlig ud over tandsundheden hos borgerne.
- På Lolland-Falster og Møn er vi alt for få tandlæger, og det kan i værste fald betyde, at man ikke kan få behandlet sin tandpine. Der er ufatteligt mange patienter, der ikke går regelmæssigt til tandlæge, og vi har tit patienter, der ringer med akut tandpine.

- Vi har også et socialt problem. Mange af vores unge har alvorlige tandproblemer - jeg har flere gange måttet lave helproteser på helt unge mennesker, fortæller Bjørn Anderson, som er tandlæge i Nakskov og Maribo, i en pressemeddelelse fra Tandlægeforeningen.

Og da udbuddet af tandlæger som nævnt ventes at falde frem mod 2030 ifølge Tandlægeforeningen, er der brug for handling.

- Vores undersøgelse viser, at der allerede mangler tandlæger i stort set hele landet, og der skal derfor handles nu. Løsningen består ikke i at få flere tandlæger til yderområderne, for arbejdsløsheden blandt tandlæger er nærmest ikke eksisterende. Nogle opgaver kan vi uddelegere til tandplejere, men dem er der også mangel på.

- Vi anbefaler, at man øger optaget på de to tandlægeskoler med cirka 60 studerende årligt, og der skal også følge bevillinger med til at finansiere uddannelsen af dem, siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist i pressemeddelelsen.

Tandlægeforeningens undersøgelse viser blandt andet, at 35 procent af tandlægerne i Region Sjælland har haft svært ved at rekruttere tandlæger indenfor det seneste år, og 21 procent af klinikkerne har ubesatte stillinger som tandlæge eller tandplejer.

Dertil kommer, at 72 procent af klinikkerne i regionen har ventetider på en måned eller mere, og 12 procent har lukket for tilgang af nye patienter.
Undersøgelsen er gennemført blandt mere end 700 tandlæger.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

Annonce