cookie-og-privatlivspolitik
Sigtelser mod tre lokale plantecentre er alle endt med frifindelse.
Sigtelser mod tre lokale plantecentre er alle endt med frifindelse.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Thorndahl vil have svar om gentagne retssager

Vil have minister og politidirektør til at svare på rimeligheden i fortsatte retssager mod plantecentre.
08. juni 2021 kl. 11:40 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER I de seneste måneder har tre lokale plantecentre været en tur i retten sigtet for at have holdt åbent i vinter, da en stor del af forretningslivet ellers var lukket. Kun forretninger, som solgte dagligvarer, måtte holde åbent.

Alle tre sager faldt ud til plantecentrenes fordel, da dommerne i sagerne ikke fandt det tilstrækkeligt defineret, hvad forskellen på dagligvarebutik og udvalgsvarebutik var.

Den sidste afgørelse faldt, da Radsted Gartneri var i retten i maj.

Men hos anklagemyndigheden er man ikke tilfreds med frikendelserne.

Derfor håber senioranklageren hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Rune Torfinn Jensen, som har været anklager i alle tre sager, at Statsadvokaten vil indstille en ansøgning i Procesbevillingsnævnet, som er en instans, som kan give tilladelse til, at en sag indbringes for landsretten.

Annonce

Det er sagen omhandlende Radsted Gartneri, som anklageren ønsker afprøvet i landsretten. Hvis plantecentrene var blevet fundet skyldige, ville det være takseret med en bøde på 10.000 kroner.


Ikke ens fortolkning

Den fortolkning, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi handlede ud fra i marts, blev tolket anderledes i andre af landets retskredse, hvor plantecentre ikke blev pålagt at lukke.

Sagerne lokalt har fået Uffe Thorndahl - kendt som en ivrig samfundsrevser med speciale i ansøgninger i aktindsigt i offentlige anliggender og tidligere borgmester i Hørsholm nu bosat på Møn - til at henvende sig både til justitsminister Nick Hækkerup (S) og politidirektøren i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds, Lene Frank.


Ønsker svar fra minister

I brevet til ministeren skriver Uffe Thorndahl, at han som borger er meget forundret over det lokale politi, Nick Hækkerup som justitsminister har det øverste politiske ansvar for.

"Jeg skal derfor bede dig forklare, hvordan det kan gå til, at dine politikredse kan optræde så vidt forskelligt, som det er sket i denne sag. Rune Torfinn Jensen er først og fremmest optaget af at chikanere almindelige borgere, og han er virkelig blevet tøsefornærmet over at blive underkendt i byretten. Er det efter din opfattelse rimeligt, at vi skatteydere skal betale for, at Rune Torfinn Jensens personlige forfængelighed er blevet krænket," skriver Uffe Thorndahl til ministeren.

Annonce

Uffe Thorndahl tror ikke på, at den lokale sag ender i landsretten.

- Jeg tror på, at sagen ikke bliver indstillet til Procesbevillingsnævnet for at blive vurderet, om sagen skal ende i landsretten. Jeg tror på, at Statsadvokaten er noget mere begavet end Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, siger han.

Foruden at bede ministeren udtale sig om sagerne har Uffe Thorndahl også bedt politidirektøren i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi svare på, hvordan politikredsen kan forsvare at blive ved med at forfølge sagerne mod plantecentrene.


Politidirektør afkræves svar

Uffe Thorndahl har medsendt sit brev til ministeren til Lene Frank ledsaget af en anmodning om aktindsigt i sagerne.

"Jeg skal bede dig som direktør forklare, hvorfor lokalpolitiet har anlagt en helt anden juridisk vurdering end andre politikredse. Jeg skal endvidere anmode om en opgørelse af ressourceforbruget i forbindelse med disse sager. Jeg går ud fra, at politiet ledes på samme måde som private virksomheder, således at man som ledelse løbende er klar over, hvordan ressourcerne forbruges", slutter Uffe Thorndahls brev til politidirektøren.

Annonce

Det forventes, at Procesbevillingsnævnet tager beslutning i denne uge, om sagen skal videre til landsretten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE