cookie-og-privatlivspolitik
Skipper Erik Johansen ejer "M/S Hanne", der er en af flere kuttere, som sejler ud fra Lolland med lystfiskere.
Skipper Erik Johansen ejer "M/S Hanne", der er en af flere kuttere, som sejler ud fra Lolland med lystfiskere.
Foto: Jan Knudsen

Lokal nyt

Torskekvoter rammer lystfiskerturisme

Skipper på turbåd: - Der er altså ikke de fisk, som lystfiskere fanger, som truer torsken i Østersøen.
16. oktober 2019 kl. 14:01 Af Margit Olsen

Annonce

LOLLAND-FALSTER To torsk pr. mand i februar og marts måned. Fem torsk pr. mand de øvrige måneder. Så meget bliver det tilladt for lystfiskere at fange fra nytår, når de nye fiskekvoter for Østersøen træder i kraft, som EU netop har besluttet.

Det er ikke kun erhvervsfiskerne, som bliver hårdt ramt af de nye fiskekvoter, som EU har vedtaget for at skåne en stærkt vigende torskebestand i Østersøen.

- Der er altså ikke de fisk, som lystfiskere fanger, som truer torsken i Østersøen, siger skipper Erik Johansen, som ejer "M/S Hanne", der er en af flere kuttere, som sejler ud fra Lolland med lystfiskere.

Primært for at fiske i Langelandsbælt, som i forbindelse med fiskekvoter hører ind under Østersøen.

- Det er fuldstændig proportionsforvrængning, når lystfiskerne skal straffes for, at torsken er på tilbagegang i Østersøen, mener Erik Johansen.


Mange bliver ramt

Fiskekvoten for lystfiskere i år for torsk er syv torsk pr. mand i alle årets måneder. Det bliver fra nytår skåret væsentligt ned.

- Det er ikke bare min virksomhed, som bliver ramt. Men også mange følgevirksomheder inden for turismeerhvervet, som bliver ramt, for eksempel overnatningssteder og restauranter. To tredjedele af de lystfiskere, jeg sejler med, er turister fra Tyskland, som udelukkende kommer til Danmark for at fiske. De vil helt givet søge til Norge i stedet for, mener Erik Johansen.

Han kan fortælle, at lystfiskerne kun sjældent fanger de torsk, som de må ifølge kvoterne.

- Det er meget småt med torsk i Langelandsbæltet, og vi fanger bestemt heller ikke mange fladfisk, fortæller skipperen.


Fisk tæt ved færgen

Da Erik Johansen midt på dagen tirsdag gjorde status over fangsten for de syv mænd, som på dagen var med ombord på kutteren, var der fanget en fladfisk og to makreller.

- Det er som oftest sådan, at kun ganske tæt ved Tårs-Spodsbjergs-ruten mellem Langeland og Lolland er der fisk at fange. Erhvervsfiskere fortæller mig, at farvandet fra Onsevig og op mod Stigsnæs nærmest er dødt. Et område, som tidligere var det bedste farvand i landet at fange fladfisk i, siger Erik Johansen.

- For omkring 15 år siden forsvandt fiskene ud for Stignæs. For cirka fem år siden skete det samme ved Rågø og Kastager. Og for et par år siden var det slut med at fiske ud for vindmøllerne ved Onsevig.

Han vil ikke komme med et bud på, hvad det er, som har gjort, at fiskene forsvinder. Men han lægger vægt på, at det ikke er de lystfiskere, der kommer til området, som har overfisket.

Samme mening har formanden for Lystfiskerforeningen for Nykøbing F. og omegn, Jens Tudvad.

- Selvfølgelig skal torsken beskyttes i Østersøen, men lystfiskerne burde ikke straffes. Det er jo erhvervsfiskerne, som har taget den store del at torskene, men os, der er med til at betale prisen med de forringede kvoter, siger han.


20 torsk for 20 år siden

Jens Tudvad kan også fortælle om mindre succes for lystfiskere de senere år.

- For 20 år siden kunne man som lystfisker i Langelandsbæltet på en god dag hive 20 torsk op om dagen - også store torsk på mellem 10 og 20 kilo.

Den lokale lysfiskerforening tager på tur i den kommende weekend - men ikke for at fiske torsk. Derimod er målet Maribosøerne og aborre og gedder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce