cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Udskældt sprøjtemiddel forbydes

Det vækker glæde lokalt at minister giver dispensation i et år i roedyrkningen til brug af neonikotinoider.
22. november 2019 kl. 15:56 Af Jesper Bøgh

Annonce

Sprøjtemidlet neonikotinoider er kendt for at svække biers evne til at orientere sig, så de ikke kan finde føde eller hjem til boet.

Derfor har miljøminister Lea Wermelin (S) fredag besluttet at forbyde brug af stoffet til golfbaner og til potteplanter i gartnerier.

- Det rykker noget, fordi vi selvfølgelig ikke skal bruge et middel, som, vi ved, er skadeligt for bier, og som er med til at forstærke den biodiversitetskrise, vi har, når det ikke er nødvendigt, siger Lea Wermelin.
Neonikotinoider er forbudt til udendørs brug i Danmark og resten af EU, men med en række dispensationsmuligheder i den europæiske regulering.

Brugen af stofferne forbydes helt på golfbaner, mens godkendelsen til potteplanter i gartnerier bliver trukket tilbage. Desuden får roebranchen et år til at afprøve det alternativ, der er fundet, og som kan erstatte neonikotinoider.

De danske sukkerroeavlere har lige nu dispensation til at bejdse de sukkerroefrø, som bliver sået til foråret.

For det lokale folketingsmedlem Kasper Roug (S) er især dispensationen til de danske sukkerroeavlere til at bejdse sukkerroefrø en sejr.

- Jeg er meget glad for, at roefrøene har fået en dispensation som en af de eneste frø, da det hos os på Lolland-Falster har direkte indflydelse på cirka 300 arbejdspladser på de lokale sukkerfabrikker, siger Kasper Roug.

For naturordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) handler det mest af alt om, at det om et år er helt slut med brug af neonikotinoider.

- Erhvervet får en overgangsperiode til at afprøve alternativer til bidræberpesiticidet, så vi ikke risikerer, at en stor gruppe mennesker i særligt roebranchen pludselig står uden job. Men dispensationen er et klart signal om, at den kommende sæson skal være bidræberpesticidets sidste sæson i Danmark, siger hun.

Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, udtrykker glæde over dispensationen.

- Vi er glade for, at vores dispensationsansøgning er blevet godkendt. Det er meget positivt, siger han.

Men samtidig udtrykker han også bekymring.
- Det bekymrer mig, at det nu tyder på, at dispensationen ikke kan forlænges ud over det kommende år. For som vi ser det, er der endnu ikke kendte alternativer til neonikotinoider. Det ville være dejligt, hvis der var, siger Jørn Dalby.

Læs mere i Folketidende lørdag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce