Annonce
Lokal nyt

Udspil kan give mere af det sjove

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag præsenterede kort før deadline regeringens udspil til en ændring af udligningssystemet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

De to lokale borgmestre glæder sig over regeringens udspil om en ændring af udligningssystemet

LOLLAND-FALSTER Kan borgerne på Lolland-Falster se frem til bedre børnepasning, undervisning og ældrepleje? Det er det store spørgsmål i spillet om udligningen af milliarder af kroner mellem landets kommuner.

Kort før avisens deadline præsenterede regeringen sit udspil til, hvordan udligningen skal ændres, og forslaget - der nu skal forhandles om på Christiansborg - var ventet med spænding. I årevis har Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), råbt op om behovet for, at resten af landet hjælper med at betale en større del af regningen for den opgave, kommunen løser med at holde hånden under borgere, der ikke kan klare sig selv.

I et interview med Folketidende i oktober 2016 fortalte han, hvordan han kort efter sin tiltrædelse som borgmester i 2014 læste en undersøgelse, der fortalte, hvordan Lolland Kommune i stor stil siger farvel til borgere med uddannelse og arbejde og til gengæld får borgere på overførselsindkomst. Det fik ham til at gøre kampen for en mere retfærdig deling af udgifterne til et omdrejningspunkt for hans virke som borgmester.

- Da jeg så den undersøgelse, gik jeg i klædeskabet og fandt brynje, skjold og hjelm frem og sagde "Nu går jeg i krig". Jeg skal forsvare Lolland, sagde han i interviewet.

Siden har han da også utrætteligt arbejdet på at sætte behovet for et nyt udligningssystem på dagsordenen. I utallige debatter har han fortalt om Lolland Kommunes udfordringer, og internt i Socialdemokratiet har han presset på overfor kollegerne på Christiansborg.

Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform, i Finansministeriet torsdag den 30. januar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Lige i plet

Nu er dagen så kommet, hvor det står klart, om han har haft held med sit arbejde - om Socialdemokratiet har lyttet og vist vilje til handling.

Og umiddelbart lyder det sådan. Overskriften på forslaget er "Råd til velfærd i alle kommuner - en mere retfærdig udligning", og i forslaget finder man overordnede principper som: "Flere penge fra by til land", "De bredeste skuldre skal bære mere", "Et Danmark, der hænger bedre sammen" og "Dem med størst udfordringer skal have mest hjælp".

Holger Schou Rasmussen er da også yderst tilfreds.

- Jeg kan ikke finde noget negativt. De rammer helt inde i den røde plet på dartskiven, siger han og tilføjer, at havde han skullet lave udspillet selv, ville det blive omtrent magen til - hvis ikke han kunne få lov at rive hele det eksisterende system ned og bygge et nyt op fra grunden.

Borgmesteren tilføjer, at Lolland Kommune hidtil har fået mange penge fra de to kriterier, der handler om befolkningstilbagegang og beskæftigelse.

Her vil Socialdemokratiets udspil komme til at koste dyrt, men til gengæld vil kommunen vinde på de andre.

- Vi er klart blandt de kommuner, der får mest, vurderer han og tilføjer, at han ikke er sikker på, det vil være nok, men at det kan føre til nye og bedre tider:

- Alle de år, hvor det har kørt skævt, og vi har sloges med budgetter, der ikke har været rimelige ... Der tror jeg, vi får mulighed for at lave om, så vi kan prioritere mere positive ting.

Og helt grundliggende baseres udregningerne nu på mere objektive og retfærdige data, vurderer han.

- Umiddelbart er jeg så positiv, at nu synes jeg bare, de skal have arbejdsro til at få et flertal. Jeg håber, de finder 90 fornuftige mennesker i Folketinget, der siger ja til det, bemærker han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser rigtig godt ud

I Guldborgsund Kommune har borgmester John Brædder (G) ikke i offentligheden råbt lige så højt i debatten om udligning, men også han har ønsket ændringer.

Og efter en hurtig skrålæsning af udspillet er han optimistisk.

- Det ser rigtig godt ud, vurderer han og tilføjer, at det dog umiddelbart ikke er store ekstrabeløb, regeringen vil afsætte.

- Men mange af de ting, jeg har slået på, er med, siger han og nævner, at det blandt andet handler om de kritierier, der handler om boliger og ældre.

Til gengæld savner han umiddelbart et tiltag i forhold til førtidspensionister. Men han glæder sig over, at en pulje til udsatte yderkommuner øges med en milliard kroner.

- Der har jeg en klar forventning om, at vi kommer i spil, siger han og tilføjer, at det er uklart, om et finansieringstilskud på tre milliarder kroner til pressede kommuner vil bestå eller bortfalde.

- Er de fortsat i spil, kommer vi til at vinde stort på det, vurderer han.

Endelig hæfter han sig ved, at regeringen muligvis er på vej med et et udspil, der kan føre til et forlig i den retssag, 19 kommuner har anlagt mod staten i et slagsmål om udligningen.

- Der kan godt ligge en hel del penge, vurderer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disrupter debatten

De to kommuner er begge medlem af foreningen Balance Danmark, som har kæmpet for at tale netop deres sag i forhold til en ændring af udligningssystemet. Overfor dem findes andre foreninger, der taler andre kommuners sag. De kommuner fremfører ofte, at man i udligningssystemet bør tage højde for borgernes rådighedsbeløb.

Men den indvinding er helt gal, mener formanden for Balance Danmark, Kim Rubjerg.

- Køber en familie en Rolls Royce og en villa til 15 millioner, har de mindre til rådighed. Hovedstadskommunerne ved det jo godt, men de disrupter debatten ved at bringe ting ind, der ikke har noget med det at gøre, siger han.

  • Social- og Indenrigsminister Astrid Krag præsenterede kort før deadline regeringens udspil til en ændring af udligningssystemet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
  • Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform, i Finansministeriet torsdag den 30. januar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t