cookie-og-privatlivspolitik
Kvaliteten af de handsker og kitler, Kommunalt Værnemiddel Indkøb (Kvik) leverer, er så ringe, at Lolland Kommune nu køber sine egne. Det er dyrere, men værnemidlerne fra Kvik ville give en falsk tryghed, vurderer kommunen.
Kvaliteten af de handsker og kitler, Kommunalt Værnemiddel Indkøb (Kvik) leverer, er så ringe, at Lolland Kommune nu køber sine egne. Det er dyrere, men værnemidlerne fra Kvik ville give en falsk tryghed, vurderer kommunen.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Værnemidler har dårlig kvalitet

Lolland Kommune køber sine egne handsker og kitler - dem, Kommunalt Værnemiddel Indkøb kan levere, er for ringe.
16. januar 2021 kl. 05:00 Af David Arnholm

LOLLAND Kvaliteten af de handsker og engangskitler, landets kommuner får til kampen mod coronaen, er alt for dårlig. Det mener Lolland Kommune, som flere gange har råbt op om problemet og senest har konstateret, at enkelte medarbejdere får eksem på hænderne.

- Vi har fundet en handsketype, vi har trukket ud og ikke vil anvende, fordi vi mistænker, at den giver eksem. Og vi får engangskitler, der nærmest går i stykker, når vi pakker dem ud og skal bruge dem, så vi er bekymret for deres beskyttelseseffekt. Det bliver en falsk tryghed for personalet, fortæller ældre- og sundhedschef Søren Wollesen.

Selvom det er dyrere, køber kommunen derfor selv handsker og kitler og har rejst sagen overfor Kommunernes Landsforening, Patientsikkerhedsstyrelsen og leverandøren, Kvik - Kommunalt Værnemiddel Indkøb.

- Staten har tilkendegivet, at vi kan få det, vi skal bruge, fra Kvik. Men det kan vi altså ikke, for efter vores vurdering er det en tarvelig kvalitet. Vi er på ingen måde imponeret, og jeg forstår det ikke. Jeg synes, at når man har sådan en national organisering af det, har man et ansvar for, at kvaliteten lever op til det, den skal kunne, men det svigter jævnt tit, siger Søren Wollesen.

Folketidende har tidligere skrevet om Lolland Kommunes problemer med at få corona-værnemidler i en ordentlig kvalitet fra Kvik. I begyndelsen af december fortalte hygiejnesygeplejerske Anette Christiansen fra Lolland Kommune således om, hvordan hun åbner og inspicerer samtlige leverancer af værnemidler og konstaterer omfattende problemer.

Annonce

- Nogle af de handsker, vi får, er seriøst beskidte. Der kan være olie eller snavs på, rustne metalstykker og alt muligt. Man har en forventning om, at en handske er ren, når man pakker den ud, men det er de ikke nødvendigvis, fortalte hun den gang.

Historierne fik Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, og SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til at at bede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at kommentere problemet.

Han indhentede en kommentar fra Kvik, som oplyste, at Kvik havde kendskab til et parti dårlige handsker, som tre kommuner havde klaget over og smidt ud. Kvik afviste dog, at der var et generelt problem og opfordrede kommuner til at henvende sig, hvis der var flere problemer.

Det svar fik i december Lolland Kommune til at konstatere, at der altså var tale om mere end blot et enkelt dårligt parti handsker, og her i januar er problemet altså ikke løst endnu.

- Jeg synes, nogen på nationalt niveau burde tage det på sig, for jeg tvivler på, vi er de eneste, der oplever det, siger Søren Wollesen.

Annonce

Kvik, der ledes af Aarhus Kommune, har ikke reageret på Folketidendes ønske om en kommentar.

Læs også denne historie fra december: Kvaliteten af handsker og visirer er faldendeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

Annonce

ANNONCE