cookie-og-privatlivspolitik
Delstaten Slesvig Holsten har besluttet, at danskere, som besøger området, kan opholde sig i 24 timer uden at blive mødt af stramme restriktioner og krav. Det kommer grænsehandlen til gode, som her ved Bordershoppen i Puttgarden.

2

Billeder

Delstaten Slesvig Holsten har besluttet, at danskere, som besøger området, kan opholde sig i 24 timer uden at blive mødt af stramme restriktioner og krav. Det kommer grænsehandlen til gode, som her ved Bordershoppen i Puttgarden.
Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Lokal nyt

Velkommen til grænsehandel

Delstat ønsker, at julehandlen ikke bliver påvirket af stramme restriktioner.
14. november 2020 kl. 06:30 Af Margit Olsen

Annonce

RØDBYHAVN Du må gerne - sådan lyder sloganet fra en flødebolleproducent. Men det kunne også være Scandlines' slogan i øjeblikket, hvor Danmark fraråder alle rejser til resten af verden. Men det er faktisk helt legalt at tage en tur over at handle i Tyskland - i delstaten Slesvig-Holsten, som er nabo til Danmark hele vejen langs den sønderjyske grænse og til og med Fehmarn, og dermed også Puttgarden.

Det er politisk bestemt i Slesvig-Holsten, at de ellers meget strikse restriktioner for indrejse er knap så strikse i grænseregionen.


24 timer uden restriktioner

Det betyder, at ved indrejse til den nordtyske delstat skal danskere, som vil opholde sig mindre end 24 timer i Tyskland, ikke følge krav om fremvisning af negativ coronatest, anmeldepligt og andre krav, som ellers er udstukket i øjeblikket.

Og det er Scandlines glade for.

"Velkommen til BorderShop Puttgarden! Grænsen er ikke lukket, og vi står klar til at tage imod dig", skriver rederiet i et opslag på Facebook.

Annonce

- Vi holder åbnet i Bordershoppen i både Puttgarden og Rostock alle ugens dage, fortæller kommunikationschef i Scandlines, Anette Ustrup Svendsen.

- Det er generelt en usikker tid, hvor der er mange restriktioner at tage højde for. Og vi oplever da også at have meget færre personbiler med end normalt på denne årstid. Men vi har i øjeblikket flere personbiler med færgerne, end da landet nærmest lukkede ned i foråret, siger hun.

Samtidig kan kommunikationschefen fortælle om manglende travlhed i Bordershoppen både i Puttgarden og i Rostock.

- Vi har færre ansatte på arbejde end normalt, men holder stadig åbent alle dage.

Flere supermarkeder tæt ved den dansk-tyske grænse holder lukket, fordi den sædvanlige tilstrømning af danskere, der på denne tid normalt valfarter til for at købe ind til jul, er meget lille. For eksempel har supermarkedet Calle i Burg på Fehmarn valgt at lukke forretningen fra 5. november uden en tidshorisont på, hvornår der åbnes igen.

Annonce

Siden Slesvig-Holsten meldte ud for en uge side, at grænsehandel under 24 timer ikke er omfattet af strikse restriktioner, har flere da også valgt at tage en tur til nabolandet for at handle.


Dansk politi afviser ikke

Hos det lokale grænsepoliti siger leder Peter Compen, at man som dansker godt kan køre en tur til Tyskland og komme retur uden restriktioner.

- Vi afviser ikke danskere på vej ind i landet ved de to grænser i henholdsvis Gedser og Rødbyhavn. Men afviser ofte udlændinge, som for eksempel ikke har et anerkendelsesværdigt formål ved indrejsen og ikke har krav om coronatest i orden.

Peter Compen oplyser, at der dagligt bliver afvist mellem fem og 20 udlændinge ved de lokale indrejsefelter i Rødbyhavn og Gedser.


Anbefaler karantæne

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland.

Annonce

- Hvis rejsende vælger at rejse til Tyskland, opfordres de kraftigt til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst, skriver ministeriets Borgerservice i et svar til Folketidende.

Men det er ikke et krav at gå i selvisolation.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE