cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Jakob Poulsen

Lokal nyt

Vidne til bro-drama: Det er sket før

OPDATERET MED KOMMENTAR FRA KOMMUNEN: Da en ældre dame i onsdags blev fanget på hæve-sænkebroen på Slotsbryggen i Nykøbing, mens broen gik op, var det ikke første gang det skete. Det fortæller et vidne til begge episoder.
05. juli 2019 kl. 11:45 Af Jakob Poulsen og Maria Juel Glasius

Annonce

Det udviklede sig til en temmelig dramatisk redningsaktion, da en 96-årig kvinde med rollator i onsdags blev fanget på den hæve-sænkebro, der går over kanalhavnen på Slotsbryggen i Nykøbing, mens broen gik op og endte i lodret position.

To vidner, der styrtede til og sørgede for at holde kvinden fast på den opretstående bro, har formentlig en stor andel i, at det ikke gik værre.

Læs om dramaet her.

Men nu fortæller et vidne, at det ikke var første gang, at broen går op, mens der er folk på den.

Natasha Svensson var vidne til en lignende episode i slutningen af maj - altså godt en måned før dramaet i onsdags.

Dengang var det to cyklister, der var på vej over broen, da bommene gik ned, og broen begyndte at gå op.
- Jeg sad på Rosmarino (restaurant på den modsatte side af kanalhavnen, red.), da de to cyklister kom kørende. Den ene nåede lige over, men den anden nåede ikke over, før bommen gik ned, og broen var på vej op. Heldigvis nåede hun at få kastet først sin cykel og bagefter sig selv over bommen, før det gik galt. Men hun havde blod på benet bagefter, fortæller Natasha Svensson.

Og da den ældre kvinde blev fanget på broen i onsdags, var Natasha Svensson tilfældigvis igen i nærheden.
- I onsdags var jeg på arbejde. Jeg arbejder med udviklingshæmmede og var ude at gå med en borger, da det skete. Han så det også, og han tør ikke gå over den bro mere, fortæller hun.

Natasha Svensson er ikke imponeret over sikkerheden, når broen skal op og ned, så sejlerne kan få deres både ind og ud ad kanalhavnen.

- Jeg synes ikke, det er godt. Det er jo livsfarligt. Der er et eller andet, der ikke fungerer, når broen kan gå op, mens der er mennesker på.
- Det kan godt være, at dem, der sidder i båden og aktiverer broen, har et ansvar for at holde øje med, at der ikke er nogen på broen, men hvis der går et stykke tid, fra de har trykket, og til broen går op, kan der jo nå at komme folk op på broen i mellemtiden, siger hun.

Hun roser i øvrigt de to mænd, Sonni Tost og Michael Poulsen, som styrtede til og var med til at redde den ældre dame fra at falde ned fra broen i onsdags.
- Hvis ikke de to var nået op til hende så hurtigt, kunne det jo være gået meget værre, slutter Natasha Svensson.

Kommunen: ikke behov for yderligere advarsler
Jørgen Hilleke, leder af de kommunale fritidshavne i Guldborgsund, mener ikke, at der er behov for yderligere advarsler, før broen hejses.

Når en sejler trykker på knappen fra havnebassinet, går en advarselslyd i gang ved broen. Jørgen Hilleke kan ikke sige, hvor mange sekunder der går, før bommene går ned.

- Men det er omkring et minut og sandsynligvis lidt mere.
Efter at begge bomme er nede, går der yderligere en rum tid, før den otte meter lange bro begynder at gå op, siger han.

- Bib-lyden, som skal advare om bommene, kan tydeligt høres. Skruer vi op for lyden, larmer det ved de mange boliger rundt om havnen. Retter man sig efter advarslerne, sker der ikke sådan en ulykke.

Han har ikke selv været bekendt med de to uheldige cyklister på broen, men han synes, at det lyder mystisk.

- Jeg har lidt en mistanke om, at de har hørt advarslen og taget chancen og cyklet over broen alligevel. Man skal tænke sig om og ikke tage chancen. Og så må man se efter, om en båd er ved at nærme sig. Er den det, uden at der sker noget ved broen, så er der gode chancer for, at der sker noget kort tid efter.

Nu er der snart turister i byen og langt flere både i havnen. Får det her jer til at overveje at skrue op for advarselslyden eller øge tiden, før broen hæver sig?

- Nej, det gør det ikke. Fra det øjeblik, advarslerne går i gang, kan man, hvis man er normalt gående, sagtens nå over broen. Der er lamper, der både blinker og bipper, og der er bomme i begge sider. Retter man sig efter det, kan man selv gøre en indsats for at undgå ulykker, siger Jørgen Hilleke.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

Annonce