cookie-og-privatlivspolitik
Som vvs'er er der mange forskellige felter at arbejde indenfor, hvilket også gør det svært at finde den rette person.
Som vvs'er er der mange forskellige felter at arbejde indenfor, hvilket også gør det svært at finde den rette person.
Foto: Arkiv

Lokal nyt

Vvs-firmaer har svært ved at finde folk

Svært for lokale virksomheder at finde folk med de rigtige kvalifikationer.
24. juli 2020 kl. 06:27 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

NYKØBING Det skorter ikke på opgaver til lokale vvs-virksomheder, der for manges vedkommende har rigeligt at se til.

- Vi har travlt. Vi er jo selvfølgelig lukket rimeligt ned her i sommerferien, men det er jo meget naturligt. Men vi har ikke nogen bekymringer om, hvad vi skal lave det næste halve år, fortæller Morten Olsen, der er overmontør hos Jørn's Smedie & VVS ApS i Nykøbing.

Men udover at arbejde med varme, ventilation og sanitetsteknik kan en vvs'er blandt andet også arbejde med eksempelvis energieffektivitet, forsyningsanlæg, gasteknik, automatik og vedvarende energiteknik. Muligheden og nødvendigheden af at specialisere sig indenfor et felt gør det til gengæld svært at finde den rette medarbejder, hvis man vil hyre flere folk.

- Vi har svært ved at rekruttere folk. Indenfor vvs-branchen er der simpelthen for få, der er parate til at lave det, de er uddannede til. Branchen er underbemandet, det er der ikke nogen tvivl om, fortæller Morten Olsen, der gerne ville ansætte flere i virksomheden, hvis det var muligt.

- Men problemet er, at de, der er ledige, enten ikke lever op til vores krav eller har lavet noget, der er irrelevant i forhold til det, vi skal bruge dem til. De, der har kompetencerne, er også i arbejde, fortæller overmontøren.

Det samme oplever man hos Boysens Varmeteknik ApS i Sundby.

- Der er jo både gode og dårlige indenfor feltet, og man vil jo også gerne have nogle, man vil lægge navn til i sin virksomhed. Så giver det sig selv, at der ikke er så mange at tage af. Og hvis man specialiserer sig indenfor nogle områder, kan det være ekstra svært. For eksempel kører vi meget og laver service, og det er sådan set et helt fag for sig selv. Så udover at man har vvs-uddannelsen, så kommer man næsten i lære og starter fra scratch, når vi ansætter nogen, og det er nogle gange lidt op ad bakke, fortæller Carina Boysen fra firmaet, der oplever, at det har set sådan ud i flere år.

- Der er mange ting og mange nye lovgivninger. Energidelen er jo et kunststykke for sig. Du bliver nødt til at specialisere dig i noget. Det der med, at du før havde et vvs-firma, hvor man kan alt, det tror jeg ikke, du har i dag. Så skal det være et rigtig stort firma med mange ansatte. For man kan ikke det hele, hvis man vil være god til det, fortsætter hun.

Manglen på folk har også gjort det svært for Sundby-virksomheden at vokse.

- Vi er jo samarbejdspartnere med blandt andet Dansk Varmeservice og olieselskaber, hvor vi har fået tilbudt et større område, som vi har haft sagt ja til, men som vi måtte sige nej til efter en periode, fordi vi ikke kunne få det til at hænge sammen personalemæssigt, fortæller hun.

Hos Boysens Varmeteknik har man derfor fundet alternative løsninger på personalemanglen, fortæller Carina Boysen med et smil på læben.

- Vi har gudskelov mange børn, så to af vores drenge er eller er snart uddannede vvs'ere hos os, så det hjælper lidt på det. Men vi skulle have nogle flere store drenge, griner hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce